Ryža - Dokonalá obilina

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ryža - Dokonalá obilina

Ak vám ryža nechutí, možno ste ju nejedli správne pripravenú alebo ste pri varení konkrétneho jedla použili nevhodný typ.

Najhodnotnejšou zložkou maličkých zŕn sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Pritom ryža má nízky glykemický index (GI), to znamená, že nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Naturálna je na stupnici od 0 do 100 presne v polovici, biela má GI 64. Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo.

Nachádza sa v nej viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom. Nelúpaná ryža má oproti lúpanej a bielenej ryži viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty.

KTORÁ JE AKÁ?

Skôr ako sa vyberiete na nákup, mali by ste vedieť, ktorá ryža sa na čo hodí. Podľa tvaru zrna sa delí na GUĽATOZRNÚ, KRÁTKOZRNÚ a DLHOZRNÚ. Guľatozrnná ryža obsahuje viac škrobu, zrnká sú po uvarení mäkké a lepia sa. Pripravíte z nej nákypy, mliečne kaše, ryžové knedličky a sladké placky. Dlhozrnná ryža je výborná na rizoto, prílohy i samostatné jedlá. To, či je surová ryža biela, žltkastá, alebo hnedá, závisí od spôsobu úpravy. BIELA RYŽA sa najprv olúpe a potom brúsi a leští. Béžovú farbu má pololúpaná ryža, z ktorej je šupka obrúsená iba čiastočne.

Najtmavšia je hnedá ryža, označovaná aj NATURAL. Je naozaj prírodná, nebrúsená a neleštená. Zachováva si všetky vitamíny, minerály i vlákninu, no má aj jednu nevýhodu. Šupky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika a železa, preto by ste ju občas mali striedať s inými typmi. Varí sa oveľa dlhšie ako biela ryža a aj potom je tvrdšia, ako by ste očakávali.

POZOR!

RYŽA PARBOILED nie je predvarená. Je to kompromis medzi bielou ryžou a natural a z hľadiska výživy je veľmi cenná. Upravuje sa špeciálnou technológiou v tlakových nádobách. Až 80 percent cenných látok zo šupiek sa pod tlakom pretlačí do zrniečok, potom sa ryža brúsi a leští. Za surova je žltkastá, po uvarení pekne zbelie. Pri varení absorbuje viac vody.

RYŽOVÉ ŠPECIALITY

Neviete si správne vybrať? Jednotlivé typy sa líšia aj podľa miesta pestovania a vhodnosti použitia.

ARBORIO pochádza z Talianska a pripravíte z nej pravé talianske rizoto. Guľaté perličkové zrnká sa po uvarení spoja na krémovitú hmotu, pretože vstrebávajú veľa vody.

BASMATI má dlhé zrná a výraznú orieškovú arómu. Považuje sa za výnimočne kvalitný typ. Pripravujú sa z nej najmä jedlá indickej kuchyne.

CARNAROLI sa podobá na arborio. Biele krátke zrnká sa varením ešte väčšmi zaguľatia. Dobre vstrebáva vodu a hodí sa najmä na prípravu rizota.

ČERVENÁ RYŽA, nazývaná aj bhutánska, má jemné zrnká, ktoré už pri varení príjemne voňajú orieškami.

ZAKÁZANÁ ČIERNA RYŽA : V minulosti bola čierna ryža výsadou a mohli ju konzumovať len čínski cisári. Aj preto má prezývku zakázaná. Má nápadnú tmavú farbu – čiernu až tmavofialovú, ktorú má na svedomí množstvo cenných antioxidantov. Jej konzumáciou pomáhate chrániť svoje bunky pred poškodením voľnými radikálmi a viete tak účinnejšie predchádzať mnohým chorobám, ako aj nebezpečnej rakovine.

INDIÁNSKA alebo „DIVÁ RYŽA“ nie je pravá ryža. Dlhé čiernohnedé semená patria americkej vodnej tráve zizanii. Majú vysoký obsah vitamínov skupiny B a pridávajú sa do ryže basmati. Čierno-biela zmes vyzerá efektne v šalátoch aj ako príloha.

JASMÍNOVÁ RYŽA sa podobá na basmati, ale viac sa lepí. Má žltohnedú farbu a výraznú kvetinovú vôňu. Využijete ju najmä v čínskej kuchyni.

NISHIKI sa používa na prípravu pravého suši, pretože je správne lepivá.

Hoci pestovanie ryže nie je pre našu oblasť typické, jej konzumáciu ocenia najmä celiatici. Ryža vo všeobecnosti patrí medzi najmenej alergénne potraviny a dobre ju znášajú deti i dospelí s tráviacimi problémami.
Keďže existuje nespočetné množstvo druhov ryže, buďte dôsledné aspoň v tom, že uprednostníte prírodnú a nelúpanú ryžu, čiže natural. Obsahuje časť šupiek a klíčkov, kde sú uchované všetky biologicky hodnotné živiny – vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, horčík, nenasýtené mastné kyseliny.

ZDRAVOTNÉ BENEFITY

Ryža nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte.
Ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku i zápchu, lieči tráviace a črevné problémy.
Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov.

Ryžu môžete bez obáv jesť, aj keď si strážite hmotnosť. Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší svoj objem. Na zasýtenie vám bohato stačí aj polovičné množstvo, napríklad keď ju zamiešate do zeleninového šalátu.

Zdroj: Báječná žena, Wikipedia.com

 

 
avatar
Younas Rajpoot

Attention:



Hi ,



How are You?



Happy to know that you are buying Our Rice Products.

We would like to introduce you ourselves as the biggest Manufacturer and Exporter of Rice Products from Pakistan. We are in the field of Rice Products in our local market for the last 25 years and engaged in export since 2005 with the registration of the Pakistani government and the Chamber of Commerce Sialkot/Rawalpindi Pakistan. Right now we have 2 factories for the production of Rice Products, Basmati Broken Rice,Basmati Sella Rice ,Basmati 370 (Pak Basmati ),Super Basmati (Best Aroma ), Basmati Pak ( Kernel), Basmati 385,Basmati 515,Chanab Basmati etc in the various cities of Pakistan and each factory is more than 500 square meters area almost . Right now our biggest production factory is in 47040 Wah Cantt ISLAMABAD PAKISTAN.



We are going to Attend the World food Istanbul Exhibition from 6 - 9 september 2023.Can you meet us at the food exhibition?










1. Basmati Sella Rice



2. Basmati Broken Rice



3. Basmati 370 (Pak Basmati)



4. Super Basmati (Best Aroma)



5. Basmati Pak (Kernel)



6. 386 or 1121 basmati rice



7. Basmati 385



8. Basmati 515



9. Basmati 2000



10. Basmati 198



11. Chanab Basmati.



12. Basmati Brown Sella Rice



13. Basmati White Double Steam



14. Kainat Double Steam



15. Daghi Kainat



16. Kernel Basmati Rice



17. 1121 White Basmati Rice



18. Whole Rice etc...











Expect

Greetings

Mr.Younas Rajpoot

CEO

RMY Group of Companies



24 Stunden Live-Support, Skype = rajpoot_germany

Germany 24 Stunden Live-Support, WhatsApp = +4915210477449

Pakistan 24 hours live support, WhatsApp = +923007104361

Turkey 24 hours live support, WhatsApp = +90 5010456744



www.rmygmbh.de

www.rmyint.com

www.rmyent.com

www.rmy.com.pk

www.rmyent.com

info@rmygmbh.de



Please Note: My office is in Stuttgart Germany and my warehouse is in Bonn Germany .

Office Address: Vogelsangstraße 27 , 70176 Stuttgart Germany

Warehouse Address: RMY warehouse An der Glasfabrik 8, 53498 Bad Breisig Bonn Germany .

Turkey Company Name : RMY ISTANBUL FOREIGN TRADE LIMITED COMPANY

Turkey Company Address : Merkez Mahallesi Abide-i Hürriyet Caddesi Sibel
Apt No: 16/3 Sisli, Istanbul Turkey.
Whatsapp : +905010456744
www.rmyistanbul.com
info@rmyistanbul.com

...
avatar
Younas Rajpoot

Ryža

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia