Jedlo ako liek | Foodland

 
 
 
 

Fazuľa mung, klíčky a fazuľa adzuki

Vigna zlatá je rastlina, z ktorej sa získavajú struky a z nich následne plody (mungo fazuľa), vhodné na konzumáciu. Strukovina mung fazuľa má tmavo zelenú farbu a sú veľké približne ako hrach. Rastlina vigna zlatá je teplomilná rastlina, ktorá dorastá do dĺžky približne jeden meter. Táto rastlina je plazivá, ako bežná fazuľa. Struk, v ktorom sa ukrýva fazuľa mung, dorastá do dĺžky približne 10 – 15 centimetrov. Účinné látky, ktoré fazuľa mung obsahuje sú po zdravotnej stránke vysoko prínosné celému telu, Najznámejšie druhy vigní: vigna čínská (vigna sinensis ), vigna zlatá (vigna radiata) , vigna mungovigna adzuki (vigna angularis), vigna caracalla (syn. phaseolus caracalla).

 

Celý článok...
 

Koriander - Korenie, zelenina v Ázijskej kuchyni

Rastlinka koriandru je 50 cm vysoká, listami sa podobá rastlinke petržlenu. Používa sa vňať i suché plody. Koriander pochádza pravdepodobne z východného Stredomoria a západnej Ázie, dnes sa však pestuje po celom svete, aj u nás. Najlepšia akosť pochádza z Indie. Jeho cnosti v kuchyni a medicíne sú dokladované viac než 3000 rokov vo védach, neskôr v egyptských papyrusoch, zmieňuje sa o ňom aj Starý zákon. Hippokrates, grécky "otec medicíny", používal koriander ako liek a Rimania ho rozšírili do Európy.

Celý článok...
 

Chia semienká - jedlo aztéckých bežcov

Chia (semená Salvie Hispanica) je trvalá a k prostrediu priateľská potravina. Lístky obsahujú vysoký podiel oleja, ktorý je zároveň veľmi účinný repelent proti hmyzu. Vďaka tomu, nie sú nutné žiadne pesticídy pri jej pestovaní ( organické pestovanie ). Chia na pestovanie potrebuje špeciálne podmienky. V noci väčšiu zimu a cez deň väčšie teplo. Chia nemá žiadnu chuť, tým pádom nepokazí chuť žiadneho jedla. Ideálne je konzumovať celé Chia semienko, nakoľko celé prechádza traktom a zároveň tým čistí črevá. Máyovia si semienko dávali do vody, vytvoril sa tak gel, ktorý si ochutili citrónom ( nápoj chia fresca ). Alebo kúsali celé suché Chia semienka.Nie však každému je príjemné zjesť celé semienko a preto ho môžete jemne popražiť a pomlieť. Popražiť preto, lebo Chia je olejnatá a jemným popražením sa lepšie melie. Môžete si s ním posypať akékoľvek jedlo. Ak ste sa rozhodli pridať Chia do pečenia, pečením Chia získa jemnú chuť orechov. Chia nestráca na hodnote mletím ( aj keď je dlhšie pomletá ) ani pečením.

Celý článok...
 

5 Liečebných účinkov ovocia jujuba čínska

Jujuba (Ziziphus jujuba) má pôvod v Číne a bola kultivovaná viac ako 4000 rokov. Je tiež známa pod rôznymi menami, ako čínské ďatle, červené ďatle, indiánske ďatle, korejské ďatle a Tsao. Ovocie jujuba sa pestuje aj v severnej Afrike, v Rusku,v južnej Európe, na Strednom východe a v juhozápadnej časti Spojených štátov. Keď je úplne zrelé, ovocie jujuba je úplne červené obsahuje veľmi vysoký obsah vitamínu C. Liečebné vlastnosti ovocia boli objavené pred tisíc rokmi rôznymi kultúrami.

Čerstvé ovocie jujuba chutí trochu ako jablká. Obvykle sa konzumuje vo forme sušenej, práškovej, tonikum alebo čaju.

Celý článok...
 

Liečebné účinky čili papričky

Chilli (Čili) papričky sú dnes bežnou a obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Málokto všakvie, že majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus a zdravie. Kapsaicín, ktorý sa v nich nachádza, je nielen zdrojom pálenia, ale má aj liečivé účinky:

Celý článok...
 

Aké mlieko piť - kravské, kozie, sójové či iné? Vyznajte sa ktoré a prečo!

Nie je mlieko ako mlieko! Mlieko patrí medzi najzdravšie potraviny, je zdrojom vápnika, minerálov, vitamínov, enzýmov a bielkovín dôležitých pre pohyb svalov, prenos signálov v nervovom systéme. Mlieko obsahuje vitamíny A, D, B12, B1 a selén, ktorý spomaľuje proces starnutia a prispieva k ochrane imunitného systému. Pod týmto zdravým nápojom si automaticky predstavíme kravské mlieko, a pritom sú v súčasnosti na trhu aj ďalšie druhy mlieka, ako kozie, ovčie, sójové, mandľové, ryžové, ovsené či kokosové, s významným zdrojom výživných látok, minerálov a vitamínov.

Celý článok...
 

Zelený čaj pre zdravie: Prečo sa oplatí piť?

Aké účinky má zelený čaj na naše zdravie? O pozitívnych účinkoch zeleného čaju na naše zdravie sa už zrejme dopočul každý z nás. No väčšina rád sa zahrnie do jednoduchej vety „lebo je to pre nás prospešné“. V čom nám však zelený čaj naozaj pomáha? Ako ho môžeme využiť vo svoj prospech? Dokáže naozaj tak ovplyvniť naše zdravie, ako sa o tom hovorí? O tých najdôležitejších účinkoch sa dočítate v dnešnom článku, ktorý vás možno presvedčí pre ďalšiu šálku tohto lahodného nápoja.

Celý článok...
 

Basmati ryža a cukrovka by Dr Sarah Schenker

Basmati ryža, najmä celozrnná môže a mala by byť pravidelne doplnkom jedálnička ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Basmati ryža je prirodzene nízko energetická , ale rovnako ako u iných uhľohydratových jediel, dôležitá je veľkosť porcie. Priemerná porciia varenej ryže cca 150-180 gramov poskytuje 207-248 kalórií; malá porcia (100 g) poskytuje približne 138 kalórií. na porovnanie: typická 300g porcia vyprážanej ryže z bistra rodukuje 558 kalórií, a preto je dôležité, aby sme nebrali všetky druhy ryže rovnako.Celozrnná ryža Basmati má najnižší GI (glykemický index) z všetkých druhov ryže, čo znamená, že akonáhle sa rozpusti, uvoľni svoju energia pomaly a udrží hladinu cukru v krvi viac stabilne, čo je dôležitou súčasťou liečby cukrovky.

 

Celý článok...
 

101 (ne)uveriteľných účinkov kokosového oleja: Tento zázrak si zamilujete!

Kokosový olej si vydobyl poprednú pozíciu vo svete aktívne žijúcich ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie čoraz viac. Pozrite si 101 účinkov tohto bieleho zázraku!

1. V kuchyni pri pečení namiesto masla.
2. Ako náhrada za rastlinné oleje, ktorá neprepaľuje olej.
3. Denná dávka potrebnej energie.
4. Chutnejšia a zdravšia náhrada za smotanu do kávy.
5. Hydratačný krém na celé telo a tvár.
6. Namiesto pleťovej vody pri odličovaní. Zjemňuje pokožku na mäkkú a hladkú.
7. Ako prírodný deodorant proti zapáchajúcemu potu.
8. Podkladový krém na oči.

 

Celý článok...
 

Sedem druhov korenia a rakovina

Viete, že vášmu zdraviu môže naozaj veľkú službu preukázať (dnes) už bežne používané korenie

Karí (z angl. curry) je zmes viacerých druhov ostrého korenia, najmä indického pôvodu, používaná na prípravu pokrmov. Pôvodne to je tamilské označenie pokrmu, ktoré pripomína ragú, teda kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke, príloha je spravidla ryža; v tomto význame je pojem dnes rozšírený v celej Indii. Počas koloniálnej nadvlády však Briti začali tento pojem používať práve pre korenie, ktoré sa na prípravu tohto pokrmu používa. Keď sa toto korenie dostalo do Európy, ostalo toto nesprávne označenie. 

 

Celý článok...
 

Liečivá sila potravín podľa piatich elementov zdravia

Určovanie nerovnováhy v tele na základe Piatich elementov pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Je krokom vpred pri charakterizovaní jedinečnosti človeka na základe vnútorných orgánov, jednotlivých častí tela a jeho emócií v súlade so životným prostredím.

To, že ideme správnou cestou sa odrazí v každej našej činnosti. Budeme ľahšie a efektívnejšie zvládať akúkoľvek činnosť, budeme plní energie a lásky k životu, čo sa následne odrazí na našom výzore. Ľudia, ktorí takto žijú, vyzerajú o 10 až 20 rokov mladšie, sú výkonnejší a šťastnejší ako ich rovesníci. A toto je moc liečivej sily potravín podľa piatich elementov. 

 

Celý článok...