Fazuľa mung, klíčky a fazuľa adzuki

 
 
 
 

Fazuľa mung, klíčky a fazuľa adzuki

Vigna zlatá je rastlina, z ktorej sa získavajú struky a z nich následne plody (mungo fazuľa), vhodné na konzumáciu. Strukovina mung fazuľa má tmavo zelenú farbu a sú veľké približne ako hrach. Rastlina vigna zlatá je teplomilná rastlina, ktorá dorastá do dĺžky približne jeden meter. Táto rastlina je plazivá, ako bežná fazuľa. Struk, v ktorom sa ukrýva fazuľa mung, dorastá do dĺžky približne 10 – 15 centimetrov. Účinné látky, ktoré fazuľa mung obsahuje sú po zdravotnej stránke vysoko prínosné celému telu, Najznámejšie druhy vigní: vigna čínská (vigna sinensis ), vigna zlatá (vigna radiata) , vigna mungovigna adzuki (vigna angularis), vigna caracalla (syn. phaseolus caracalla).

 

Mung fazuľa je považovaná za veľmi výživnú a zdravú strukovinu. Fazuľa mung sa používa na varenie a aj na klíčenie, potom sa klíčky konzumujú. Prvé zmienky o fazuli mung sú 5 000 rokov staré. Už v rokoch okolo 2 500 – 3 000 pred našim letopočtom poznali túto zdravú potravinu v Číne a konzumovali ju vo forme klíčkov

Fazuľa adzuki pochádza z Ázie, kde je dnes najrozšírenejšia jej konzumácia práve v Japonsku. Tu ju radia medzi „top“ potraviny po stránke chuťovej ale aj zdravej. Fazuľa adzuki sa najčastejšie používa do sladkých jedál, ale je vhodná aj na použitie do slaných jedál. Adzuki má jemnú chuť po orieškoch. Adzuki je nabitá živinami potrebnými pre dokonalé fungovanie tela. Podporuje trávenie, chudnutie a dobrý cyklus tela. Fazuľa adzuki je vohdná na tepelnú úpravu (varenie) a aj na klíčenie

Fazuľa mung – Vigna zlatá (lat. Vigna Radiatta) – čeľaď bôbovitá

Fazuľa adzuki – (lat. Vigna Angulariss) – čeľaď bôbovitá

Čo obsahuje fazuľa?

Voda, tuk, bielkoviny, vláknina, sacharidy, horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselina pantoténová a kyselina listová

Fazuľa mung, klíčky – účinky zdravie

  • Podporujú imunitu človeka
  • Chráni telo pred voľnými radikálmi
  • Zvyšujú obranyschopnosť pred infekciami či vírusmi
  • Podporujú trávenie
  • Zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie
  • Detoxikujú celé trávenie
  • Podporuje chudnutie
  • Prevencia proti rakovine
  • Normalizujú hladinu cukru v krvi
  • Vhodné pre tehotné a kojace mamičky
  • Vhodné pre Diabetikov
  • Vhodné pre Celiatikov

Nutričná hodnota – fazuľa mung (100g)

KJ– 424,2  Kcal– 101  Bielkoviny– 8,3 g  Sacharidy– 17,9 g

Tuk –  0,2 g Vláknina – 8,3 Voda – 64 g

Fazuľa mung obsahuje minerály – 100 g

Železo 1,9 mg Zinok 1,1 mg
Vápnik 30,5 mg Mangán 0,33 mg
Horčík 52 mg Meď 0,24 mg
Fosfor 105 mg Omega 3 kyseliny 13 mg
Draslík 287 mg Omega 6 kyseliny 128 mg
Sodík 2,2 mg ´ Selén 2,7 ug

Fazuľa mung obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 28 IU Vitamín C 1,3 mg
Vitamín B1 0,35 mg Vitamín E 0,35 mg
Vitamín B2 0,13 mg Vitamín K 3,1 ug
Vitamín B3 0,85 mg Kyselina listová 180 ug
Vitamín B6 0,2 mg Kyselina pantoténová 0,6 mg
Betakarotén 18 ug

Fazuľa adzuki – účinky zdravie

  • Podporuje imunitu
  • Podporuje trávenie
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu
  • Zabezpečuje detoxikáciu celého tela
  • Podporuje chudnutie
  • Zvyšuje tvorbu svalovej hmoty
  • Podporuje pevnosť kostného tkaniva a kĺbov
  • Prevencia Osteoporózy
  • Prevencia pred rakovinou

Nutričná hodnota – fazuľa adzuki (100g)

KJ– 499,8  Kcal– 119  Bielkoviny– 7,9 g  Sacharidy– 23,5 g

Tuk –  0,3 g Vláknina – 7,9 Voda – 59 g

Fazuľa adzuki obsahuje minerály – 100 g

Železo 2,4 mg Zinok 2,2 mg
Vápnik 32,4 mg Mangán 0,9 mg
Horčík 55 mg Meď 0,4 mg
Fosfor 178 mg Omega 6 kyseliny 26 mg
Draslík 549 mg Selén 1,9 ug
Sodík 9,2 mg ´

Fazuľa adzuki obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 8 IU Vitamín B6 0,15 mg
Vitamín B1 0,2 mg Kyselina listová 140 ug
Vitamín B2 0,18 mg Kyselina pantoténová 0,7 mg
Vitamín B3 0,9 mg

Konzumácia fazule mung a fazule adzuki – príprava mungo a adzuki

Požadované množstvo fazule mung nechajte počas noci namočené vo vode. Ak chcete ihneď fazuľu mung variť, tak ju iba prepláchnite pod tečúcou vodou a môžete uvariť. Ak ju chcete nechať naklíčiť, tak postup je nasledovný. Fazuľu mung nechajte vo vode aspoň 24 hodín pri izbovej teplote. Po tomto čase zlejte vodu a mung prepláchnite. Nechajte ju už len vo vlhkom prostredí aspoň 2 dni, kde sama naklíči. Každý deň počas klíčenia ju aspoň jeden až dva krát prepláchnite, aby Vám náhodou nezhnila. Klíčky vhodné na konzumáciu by mali mať aspoň 1 – 2 centimetre dlhé klíčky. Fazuľu adzuki môžete taktiež pripraviť podľa tohto návodu

Fazuľa mung, klíčky a fazuľa adzuki – účinky na chudnutie

Fazuľa mung a adzuki sú vhodnou stravou pri chudnutí a aj pri udržaní zdravia. Svojimi pozitívnymi účinkami na organizmus je veľmi nápomocná potravina pri zdravom chudnutí. Fazuľu mung a adzuki môžete konzumovať ako oblohu ku mäsu, do fašírok, prívarkov, zeleninových šalátov, polievok, do rizota a vôbec kde Vám bude chutiť. Fazuľu mung a adzuki konzumujte 3 – 4 krát do týždňa po 100 g. Varením fazuľa mung stráca svoje živiny, preto je lepšie mung používať ako klíčky. Fazuľa adzuki je vhodná aj na klíčky a aj na tepelnú úpravu.

Zdroj: Zdravé potraviny  - Danka Máčeková

 

Milan Krištof

mám naklíčená semena adzuki ale nevím jak klíčky (tepelně) upravit. Můžete něco navrhnout?

...

...