Ako sa varí jasmínová ryža

Kategórie
 
 
 
 
 
 

 

Thajská jasmínová ryža alebo voňavá ryža je najlepším thajským druhom ryže.

Seje sa ručne, zavlažuje sa dažďovou vodou. Thajská voňavá ryža sa vo svete vysoko hodnotí pre svoje jedinečné vlastnosti, zvlášť pre svoje tenké a čisté zrno. Uvarená, si zachováva svoj tvar, má mäkkú a málo lepkavú konzistenciu, ako aj arómu pandanových lístkov. Chutí aj vtedy, keď ju jeme samotnú bez ďalších príloh. 

Ryža jasmínového kvetu má svoj pôvod v kraji Bang Khla provincie Chachoengsao, východne od Bangkoku. Potom, čo ryža dosiahla obľúbenosť vo svete, dostala od thajského ministerstva obchodu oficiálne značkové pomenovanie ryža Thai hom mali“, v ktorom sú obsiahnuté thajské slová „hom“ ako voňavý a „mali“ ako kvet jasmínu.

Jasmínová ryža nevonia tak, ako jasmínový kvet. Keď sa uvarí, pripomína skôr arómu pandanových lístkov. Dobrá vôňa ryže pochádza výlučne z ľahko prchavých substancií, ktoré vznikajú v ryžovej rastlinke prirodzeným spôsobom, v žiadnom prípade sa vône nepridávajú. Táto dobrá vôňa sa dá nájsť vo všetkých častiach rastliny tohto druhu ryže. V stopkách, v listoch a rovnako aj v ryžových zrniečkach.

Jasmínová ryža je taká čistá, že ju nie je potrebné pred varením umyť, alebo iba jemne opláchnuť. Aby sa uchovala jej kvalita, chuť a vôňa, musí sa použiť na varenie tá správna metóda. To znamená, že množstvo ryže a množstvo pridanej vody sa musí odmerať na stanovenie správneho pomeru. Žiadne iné prísady, ako olej alebo soľ, nie sú potrebné. Doporučujeme ju variť podľa hore uvedeného receptu. Jasmínovú ryžu môžeme uvariť v kameninovom hrnci, v rúre, v mikrovlnej rúre , alebo v hrnci na sporáku

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia