Ako sa vari Miso polievka

 
 
 
 

Ako sa vari Miso polievka

O mise sa píše ako lieku takmer na všetko: zlepšuje stav ciev, znižuje hladinu cholesterolu a hlavne odvádza z tela škodlivé látky. Bolo preukázané, že odvádza z tela rádioaktívne látky. Všeobecne je miso vhodné pri celkovej slabosti, na prehriatie organizmu, na podporu tvorby mlieka mamičiek, neutralizuje otravy nikotínom.

Miso polievku jedia tradične Japonci, ktorí sú známi svojou dlhovekosťou. K nám sa dostalo vďaka makrobiotickým receptom, ktoré polievku z misa doporučujú ako liečivú. Miso je fermentovaná pasta, ktorá sa vyrába z ryže, jačmeňa a/alebo sóje, fermentačnej kultúry a soli. Dodáva telu vitamíny (napríklad B12), minerálne látky, dôležité enzýmy a povzbudzuje životnú silu. Podporuje zdravé trávenie a prirodzenú imunitu. Podľa niektorých zdrojov obsahuje aj Lactobacillus Acidophilus.

5 minút príprava a 10 minút varenia.

 

JAPONSKÁ POLIEVKA MISO S MORSKOU RIASOU WAKAME

Suroviny

2-3 druhy sezónnej zeleniny
riasa wakame (1 porcia veľkosť poštovej známky)
3/4 l vody alebo zeleninového vývaru
miso jačmenné alebo ryžové (na 1 šálku 1 malá lyžička)
zelené vňate alebo pór
huby shitake (čerstvé alebo sušené)
čerstvý zázvor veľkosti palca

Postup prípravy

  1. Huby Shitake (ak máte sušené treba namočiť do vody na 8 hodín) pokrájať na plátky.
  2. Riasu Wakame umyte a vložte do misky s vodou, za pár minút zmäkne, potom ju pokrájajte na malé kúsky a odložte bokom. Vodu, v ktorej sa máčala riasa neskôr pridáte do polievky.
  3. Dajte variť vodu a medzitým si nakrájajte zeleninu na tenké pásiky. Do vriacej vody vložte zeleninu, shitake a neskôr riasu. Pomaly varte na miernom ohni cca 5-10 minút. Zelenina nesmie byť rozvarená ani surová.
  4. Naberačkou odoberte horúcu polievku do misky a v nej rozmiešajte miso. Oheň pod polievkou stiahnite na minimum a pridajte miso - nevarte! Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varom zničili. Nechajte 3-5 minút postáť pri miernom plameni.
  5. Na záver pridajte čerstvé byliny, pór, listy púpavy, žeruchu a podobne, pridajte ešte pár kvapiek čerstvého zázvoru. Servírujte v malých mištičkách.

 

Ján Eľko

fantastická polievka, mal som to šťastie ju spoznať priamo v Japonsku, odvtedy si ju ( príležitostne) robím buď len v čistej teplej vode alebo vo vývare so zemiakov, s pridaním tofu, niekedy tiež riasy a kedysi aj prášok zo sušených tuniakov Bonito. Pri mojej ďalšej j návšteve bola základom mojich raňajok....

...

foodland

Je to dobré riešenie na tieto horúce dni...
Ďakujeme za komentár.

...

...