Ako urobiť Vietnamské chrumkavé jarné závitky - Nem ran

 
 
 
 

Ako urobiť Vietnamské chrumkavé jarné závitky - Nem ran

Jedno z najobľúbenejších tradičných jedál vo Vietname, ktoré sa hodí ku každej príležitosti sú jarné závitky. Vietnamská kultúra pozná viac než 20 druhov jarných závitiek.

Určite mnohí z Vás, ktorí obľubujete Vietnamské chrumkavé jarné závitky skúšali ich doma urobiť. Recept na "NEM RAN" "CHA GIO" je naozaj ľahký, ale v závislosti od provincie, sa v niečom líši. NEM RAN v Hanoji serviruje s ryžovými tenkými rezancami BUN, s čerstvými bylinkami (koriander, perila krovitá, klasnatka brvitá, sójové klíčky) a rybacou omáčkou s čili papričkami a cesnákom.

Dnes Vám prinášame recept na vyprážané jarné závitky, ktoré patria medzi najobľúbenejšie.

Vyprážané jarné závitky (Spring rools) pre 2 osoby

 

Ingrediencie:

 Na jarné závitky:

Na omáčku:

Príprava:

  • Čierne huby namočíme do horúcej vody na 30 minút, aby sa navlhčili. Následne ich poriadne vypláchneme a nakrájame na malé kúsky. 
  • Tenké rezance Oh Ricey! zalejeme vlažnou vodou na 10 minút, scedíme, rezance nechajme vyschnúť a rozstrihajme ich na dĺžku cca 3-5 cm. 
  • Šalotku, mrkvy a cesnak nakrájame na drobno a s nakrájanými hubami pridáme k rezancom. Pridajme do zmesi 2 vajcia, štipku soli, čierne korenie a lyžičku rybacej omáčky. Všetko dôkladne premiešajme v miske.
  • Na rovnú plochu položíme ryžový papier a jemne ho navlhčíme po celej ploche. Z pripravenej zmesi zoberieme malé množstvo a zabalíme ako na obrázku. 
  • Postup opakujeme, až kým nespotrebujeme všetku pripravenú zmes.
  • Takto pripravené rolky vysmažíme na oleji približne 3-5 minút, kým nie sú zo všetkých strán krásne do zlatista vysmažené.
  • Na prípravu omáčky potrebujeme 5 lyžičiek cukru, ktoré rozpustíme v 100 ml vody. Pridáme 2 lyžičky rybacej omáčky, na drobno nakrájaný cesnak a 2 červené čili.
  • Hotové jarné závitky namáčame do omáčky a konzumujeme. 

Tu je ukážka ako sa robí NEM RAN zo severu Vietnamu.

 

...