Kuracia Tikka Masala

Kategórie
 
 
 
 
 
 

​​Obraz Chicken Tikka Masala Pravdepodobne najznámejší indický pokrm v Británii, alebo dokonca jeden z najznámejších pokrmov z akéhokoľvek typu kuchyne – A stal sa ešte prominentnejší keď ho minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva vyhlásil za „Britské opravdivé národné jedlo".

Bez ohľadu na jeho skutočný pôvod, zakaždým, keď niekto skúsi sústo tohto lahodne krémového a chutného jedla, zisti prečo je tak veľmi milované. Tento recept ho pripraví klasickou cestou - prvé marinovanie kuracieho mäsa a potom varenie ho v kari omáčke.

Suroviny

  • cibuľa, nakrájaná najemno 6 ks
  • paradajky, nasekané na malé kocky 3 ks
  • zázvor, nasekaný najemno 3 lyžice
  • cesnak, nasekaný najemno 1 lyžica
  • veľká sladká čili paprička, očistená a nasekaná najemno 2 ks
  • škorica 2 ks
  • badián 2 ks
  • zelený karadamon 5 ks
  • klinček 5 ks
  • bobkový list 5 ks
  • celá rímska rasca 1 lyžička
  • paradajkový pretlak 4 lyžice
  • mletý koriander 1 lyžica
  • mletý rímsky kmín 1 lyžička
  • korenie Garam masala 1 vrchovatá lyžica
  • kurkuma 1 lyžička
  • mletá sladká paprika 1 lyžica
  • sušené mleté čili 1/2 lyžičky
  • nasekaný čerstvý koriander 2 plné hrste

Marinovanie:

  • kuracie stehná 400 g
  • šťava z dvoch limetiek
  • korenie tandoori masala 2 lyžice
  • korenie garam masala 1 lyžička
  • soľ
  • olej 2 lyžice
  • jogurt 3 lyžice

Postup

Marinovanie:

  1. Kuracie stehná očistíme od chrupaviek/ alebo kuracie prsie/ a nakrájame na väčšie kocky, približne 2 x 2 cm. Osolíme, koreníme tandori a garam masala. Vmasírujeme do mäsa. Prilejeme olej a šťavu z limetiek a zamiešame. Nakoniec vmiešame jogurt a necháme v chladničke hodinu marinovať.

Tikka masala:

  1. Na stredne rozpálenom oleji krátko osmažíme korenie: rímska rasca celý, kardamón, badián, škoricu, klinčeky, bobkový list. Pridáme zázvor, cesnak a čili a krátko orestujeme. Ďalej vsypeme cibuľu a restujeme, kým sa cibuľa nešváry na ⅔ objemu. Potom pridáme paradajky a restujeme ďalších 5 minút.
  2. Stiahneme teplotu a vmiešame korenie: tandori masala, rímska rasca mletá, koriander mletý, kurkumu, papriku, čili. Prehrejeme a pridáme paradajkový pretlak. Krátko zarestujeme.
  3. Podlejeme približne 4 dcl vody a dusíme 45 minút na strednej plameň. Dochutíme soľou. Masala je možné zjemniť pridaním 2 dcl 33% smotany.
  4. Kuracie mäso vložíme na pekáč a pečieme v rúre pri teplote 190 stupňov 8-10 minút. Upečené vložíme do omáčky a krátko prevaríme. Pred podávaním vsypeme čerstvý koriander.
  5. Podávame s basmati ryžou alebo papadamy.

Kuracia Tikka Masala - Gordon Ramsey

 
avatar
Martin Zvonek

...

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia