Tempura - Japonské alebo Europské jedlo?

 
 
 
 

Tempura - Japonské alebo Europské jedlo?

​​

Tempura je v súčasnosti známa ako japonské jedlo, ale má pôvod v Európe - do Japonska sa dostala v polovici 16. storočia s moreplavcami z Portugalska. Japonská gastronómia pozná teda tempuru dlhšie ako Sushi a existujú dokonca aj špecializované reštaurácie Tenpura-ya. Výraz Tempura vychádza z japonského slova tempurako, ktoré je názvom ryžovej múky, z ktorej sa pripravuje cesto.

V Japonsku sa Tempura nazývajú všetky jedlá, pripravované obalením v ceste z múky tempurako a potom vyprážané v rozpálenom oleji. Pri tomto spôsobe prípravy si potraviny udržia šťavu aj prirodzenú chuť. Najčastejšie sa obaľujú a smažia kúsky rýb, morské plody, mäkké mäsá, zelenina a šampiňóny, ale použiť sa môže v podstate takmer každá potravina, ktorú je možné obaliť a smažiť. V južnej Európe takto pripravovaná jedlá nazývajú "tapas" a na prípravu cesta používajú kukuričnú a pšeničnú múku

Krevety tempura

Suroviny​

  1. Krevety 300 g
  2. Na obaľovanie potrebujete:
  • Pšeničná múka 2 lyžice
  • Kukuričná múka 3 lyžice
  • Vajíčko 1ks
  • Cesnaková pasta 2 PL lyžice
  • Štipka sódy bikarbóny
  • Štipka bieleho korenia
  • Štipka čierneho korenia
  • Štipka soli

Alebo môžete použiť obaľovaciu zmes Tempura

       3. Kuchynský olej na smaženie

Postup

  • Vyčistite krevety, urobte zárezy na krevetách a narovnajte ich
  • Kombinujte pšeničnú hladkú múku s kukuričnou múkou, vajciami a cesnakovou pastou v miske, pridajte biele korenie, čierne korenie a soľ. Môžete použiť hotovú obaľovacia zmes Tempura. Nalejte trochu ľadovej vody a miešajte zmes tak, aby nebola príliš silná, ani príliš riedka
  • Pridajte ¼ šálky oleja a trochu sódu bikarbónu a namiešajte ručne.
  • Nasypte trochu čierneho korenia a soli na zárezy na krevetách
  • Obaľte krevety v pšeničnej hladkej múke.
  • Ponorte krevety do zmesi a smažte na panvici, olej majte v väčšom množstve.
  • Horúca kreveta v tempure  je hotová

Osušte na savom papieri pred podavaním

Základná omáčka na Tempuru

Suroviny

  1.  2 lyžice ryžového octu
  2.  l2 yžice kuracieho vývaru
  3. 1 lyžica sójovej omáčky
  4. 1 lyžice cukru krupice
  5. 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  6. 1 lyžička čili omáčky
  7. soľ, korenie

Postup

Všetky suroviny sa v miske dôkladne premiešajú, čili omáčka sa pridáva podľa chuti. Výraznejšia chuť sa získa pri použití teplého kuracieho vývaru, omáčka sa potom nechá vychladnúť.

Dobrú chuť!

Zdroj: milujivareni.cz

 

...