Thajská Sladká Lepkavá Ryža s Mangom (Khao Neeo Mamuang)

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Thai Mango Sticky riceTento úžasný Thajský dezert je tak dobrý, ak nie lepší, ako ktorýkoľvek dezert z lepkavej ryže s mangom, ktorý je dostupný v Thajskej reštaurácii.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Celkový čas: 35 minút

Ingrediencie:

  • 1 hrnček Thajskej sladkej ryže (takisto nazývanej lepkavej ryže)
  • 1-2 zrelé mango 
  • 4-5 PL hnedý cukor alebo tradičný ázijský palmový cukor
  • 1/4 ČL soľ
  • 1 plechovka kvalitného hustého kokosového mlieka
  • voda

Príprava:

  • Namočte ryžu do 1 šálky vody na 20-30 minút, alebo až na 4 hodiny.
  • Nevysušte ju a pridajte ešte 1/2 šálky vody, plus 1/2 plechovky kokosového mlieka, 1/4 ČL soli a 1 PL hnedého cukru. Dobre premiešajte.
  • Priveďte do mierneho varu, potom čiastočne zakryjeme pokrievkou (necháme priestor pre unikajúcu paru). Znížte teplotu na stredne nízku. 
  • Varte na miernom ohni asi 20 minút, alebo pokiaľ ryža nevsiakne celú vodu s kokosovým mliekom. Vypnite, ale nechajte na horáku zakryté ešte aspoň 5-10 minút odležať. 
  • Na prípravu omáčky ohrejte, ale nevarte zvyšok kokosového mlieka na strednej teplote asi 5 minút. Pridajte 3 PL cukru a miešajte do rozpustenia.
  • Ochutnajte omáčku či je dostatočne sladká, môžete pridať viac cukru, ak je to potrebné. Keď zmes pridáte k ryži, bude to menej sladké.
  • Pred podávaním si pripravte mango, očistite šupku a pomocou vykrajovátka môžete vytvoriť mango guličky, alebo jednoducho nakrájajte na plátky alebo kocky. Z teplej ryže vytvarujte v rukách trojuholníkové, obdĺžnikové tvary, alebo jednoducho naneste kopček ryže na tanierik, poukladajte mango a naneste kokosovú omáčku na ryžu. Ozdobte čerstvou mätou a podávajte. (Pre 3 a viac osôb treba dávku zdvojnásobiť).
 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia