Thajský šalát z čiernej ryže

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Zabudnite na čučoriedky, momentálne je čierna ryža považovaná za jednu z veľkých prírodných "superpotravín". Takzvaná čierna ryža by sa mala presnejšie označovať ako fialová ryža, pretože má hlboké, temné jasno-červené odtiene pri varení. Tento názov sa vzťahuje na celý rad druhov ryže vrátane Thajskej jasmínovej čiernej ryža a Indonézskej čiernej ryže. 

Takisto nazývaná ako "zakázaná ryža", bola v starovekej Číne vyhradená predovšetkým pre cisárov pre jej atraktívny vzhľad, ako aj pre jej vynikajúce pozitívne účinky na organizmus. Čierna ryža sa používa aj ako dekorácia do jedál, rezancov, suši aj dezertov. A získava si obľubu medzi gurmánmi pre svoju neobvyklú chuť a krásne farby. 

Má vynikajúci vplyv na zvýšenie metabolickej činnosti, pomáha udržiavať zdravú pokožku a svalovú hmotu, pomáha zlepšiť funkciu imunitného a nervového systému, podporuje rast a delenie buniek, pomáha organizmu proti starnutiu, pri liečení srdcocievných chorôb, cukrovky, alzheimerovej choroby a rakoviny.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka - divoká ryža
  • 1/4 hrnčeka - lúpaná čierna ryža
  • 1/2 ČL - strúhaný zázvor
  • 1 kúsok (cca 3cm) - citrónová tráva
  • sójová omáčka / tamarind 1 PL
  • sezamový olej 1/2 ČL -
  • 2 hrnčeky - voda

Smažená zelenina:

  • 1/2 šálky na kocky nakrájaná červená paprika a biela cibuľa, mrkva a zelená fazuľka nakrájané na tenko do diagonály
  • 1/2 ČL - strúhaný zázvor (podľa vlastnej chuti)
  • (podľa vlastnej chuti) sójová omáčka/ tamarind 1 PL
  •  ryžové víno (vlastný výber) 1/2 ČL
  • sezamový olej 1/2 ČL -
  • 1/2 PL - olivový olej

Šalátový posyp:

  • sekaný koriander, jarná cibuľka nakrájaná do diagonály, pražené sezamové semienka, trošku limetkovej šťavy

Príprava:

  • Zmiešajte ryžu, niekoľkokrát prepláchnite vodou, pridajte 2 šálky vody a priveďte do varu. Keď začne vrieť, pridajte tamarind/ sójovú omáčku, sezamový olej, zázvor a citrónovú trávu. (Citrónovú trávu pred tým, ako ju pridáte do ryže, treba naklepať tupou stranou noža, aby sa uvoľnila esencia). Ryžu zakryte pokrievkou a na najnižšej teplote varte asi 15-20 minút. Keď je ryža uvarená nechajte ju vychladnúť. Citrónovú trávu vyberte a odstráňte.
  • Kým sa ryža varí, zohrejte na panvici sezamový a olivový olej. Keď je olej horúci, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a papriku, pridajte zázvor a varíme, kým je cibuľa sklenená. Pridajte nakrájanú mrkvu a varte ďalšie 2 minútky. Tesne po vypnutí pridajte omáčku, ryžové víno a nakrájanú fazuľku, toto sa bude variť v zvyškovom teple, aby fazuľka ostala chrumkavá a nestratila svoju farbu.
  • Keď má ryža izbovú teplotu, pridajte smaženú zeleninu a pridajte korenie podľa chuti.
  • Naservírujte na taniere, pridajte pražené sezamové semienka, sekaný koriander, ozdobte jarnou cibuľkou, pokvapkajte limetkovou šťavou a môžete podávať.

Zdroj: http://www.akshayapaatram.com

 
avatar
Peter Prilepok

prave zacinam s ciernou ryzou,tak uvidim,zda sami ze je chutnejsia nez biela

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia