Tom Ka Gai - Kokosová kuracia polievka s galangalom

 
 
 
 

Tom Ka Gai - Kokosová kuracia polievka s galangalom

​​

 

Tom Ka Gai (ต้มข่าไก่) je Kokosová kuracia polievka s úžasnou chuťou limetkových listov, citrónovej trávy a galangalu. Galangal môže vyzerať podobne ako zázvor ale s tým rozdielom, že zázvor je hrejivý, galangal je ochladzujúci a má osviežujúcu, takmer udenú chuť. Nemusíte ju lúpať, ale stačí použiť hlavnú časť galangala bez odnože. Môžete tiež zmraziť galangal: nakrájajte na mince, umiestnite samostatne na plech a nechajte zmraziť; keď sú zmrazené vkladajte do sáčku a odložte do mrazmíčky.

Existujú aj iné verzie Tom Kha s morskými plodmi (Tom Kha Thale, Thai: ต้มข่า ทะเล), hubami (Tom Kha het, Thai: ต้มข่า เห็ด), bravčovým mäsom (Tom Kha mu, Thai: ต้มข่า หมู) a tofu (Tom Kha taohu, Thai :. ต้มข่า เต้าหู้).

V 19. storočí Tom Kha nebola polievka, ale bola pokrm z kurčaťa či kačky v ľahkom kokosovom vývare s veľkým množstvom galangalu, servírovaný s praženou čili pastou na namáčanie.

Recept pre 4 osoby

Suroviny

Postup

  • Nakrájajte kurča na 6 mm prúžky a odložte stranou.
  • Potlčte citrónové trávy položením na doske s tupou stranou noža. Nakrájajte na 6 cm kusy.
  • Narežte galangal na 3 mm plátky, limetkové listy trhať na tretiny, nakrájajte na polovicu čili, odoberajte semená a odložte stranou.
  • Dajte  kokosové mlieko a vodu (alebo kurací vývar) do stredne veľkého hrnca a povarte na miernom ohni. Varíme 2 až 3 minúty. Nesmie polievka vrieť
  • Znížiť oheň do stredne nízkej úrovne a pridajte citrónovú trávu, galangal, limetkové listy a čili. Povarte ďalšie 2 minúty pritom stále pomiešajte
  • Pridajte kuracie mäso a povarte pritom stále miešajte po dobu 5 minút. Dávajte pozor, aby ste nerozvarili kurča a znížte teplotu v prípade, že polievka začne vrieť.
  • Na koniec pridajte miešajte citrónovú (alebo limetkovú), šťavu, rybaciu omáčku a cukru. Ozdobte s koriandrom a polievka je hotová

Video recept na inú verziu Tom Kha Gai - s hríbami.

 

...