Tom Yum polievka recept (ต้มยำ กุ้ง) - Autentický Thai Štýl

 
 
 
 

Tom Yum polievka recept (ต้มยำ กุ้ง) - Autentický Thai Štýl

Jedno z najslávnejších thajských jedál, jednou z najlepších polievok na svete, je Thai Tom Yum Goong (ต้มยำ กุ้ง).

To, čo je najlepšie na Tom Yum Goong (ต้มยำ กุ้ง) je kombinácia chutí citrónovej trávy, galangala, Kaffirových limetkových listov, čerstvých thajských čili papričiek a čerstvej limetkovej šťavy. Všetko dohromady vytvára zdravý a upokojujúci vývar, ktorý ulahodí vašim chuťovým pohárikom.

Ak máte radi Tom Yum polievku (ต้มยำ), možno už viete o dvoch hlavných rôzynch variáciach.

Tom yum Goong nam sai (ต้มยำ กุ้ง น้ำ ใส) je Tom Yum s krevetami v čírom vývare, pričom, Tom Yum Goong nam Khon (ต้มยำ กุ้ง น้ำ ข้น) je krémová mliečna verzia.

 

Mnoho ľudí si myslí, že Tom yum polievka je smotanová vďaka kokosovému mlieku, ale ide o omyl. Používa sa vlastne konzervované kondenzované mlieko nom KreaTiamat (นม ครีม เทียม), nie je to sladené kondenzované mlieko.

Goong (กุ้ง) alebo krevety sú jednou z najobľúbenejších ingredencií tejto polievky, ale môžete si tiež pripraviť Tom Yum v kombinácií s morskými plodmi, ako chobotnice, rybou alebo s kuraťom.

Ak hľadáte autentickú Tom Yum polievku, skúste tento recept.

Ingrediencie na Tom Yum polievku

Absolútne nevyhnutné pre tento Tom Yum recept je trio thajských bylín:

  • Lemongrass (ตะไคร้)

  • Galangal (ข่า)

  • Kafirové listy (ใบ มะกรูด)

Táto trojica thajských surovín je to, čo naozaj dáva Tom Yum jeho chuť a bez nich nebudete mať kompletné jedlo.

  • Dôležité sú aj: thajské chilli (พริก ขี้หนู), huby (เห็ด), lístky koriandra (ผักชี), paradajky (มะเขือเทศ), sladké biele cibule (หอม ใหญ่), limetková šťava (มะนาว), cukor (น้ำตาล) a rybia omáčka (น้ำปลา).

Suroviny

Alebo môžete použiť Tom Yum pastu, ktorá je Tom Yum polievkový základ.

Pre krémovú tom yum verziu

  • 3 polievkové lyžice konzervovanej Thajskej praženej čili omáčky (nam Priko pao น้ำพริกเผา)

  • 10 polievkových lyžíc kondenzovaného mlieka

Inštrukcie

  • Priveďte 2 litre vody v hrnci do varu.

  • Odšťavte limetky, ľahko podrvte citrónovú trávu pre uvoľnenie chute. Potom nakrájajte v dĺžke 1 palca. Nakrájajte galangal  na plátky.

  • Natrhajte (nerežte)10 kafirových listov

  • Očistite asi 5 strúčikov cesnaku.

  • Rozrežte čili papričky na 2 polovice a odstráňte semienka z čili papriček

  • Dajte citrónovú trávu, galangal, kafirové listy, cesnak a čili do vody. Zakryte hrniec, aby  všetky byliny uvoľnili chute rýchlejšie.

Alebo môžete zmiešať Tom Yum pastu vo vode a uvarite Tom Yum polievkový základ.

  • Pripravte krevety (alebo čokoľvek k Tom Yum),

  • Varte polievku so všetkými bylinkami po dobu asi 10 minút, potom pridať krevety, znížiť oheň na nízku úroveň

  • Potom pridajte vaše huby, ktoré by ste mali vopred opláchnuť

  • Vezmite dve paradajky a dve malé biele cibule a nakrájajte na krajce a pridajte ich do Tom Yum.

  • Penu, ktorá sa vytvorí na vrchu polievky treba odstrániť.

  • Varte Tom Yum po dobu asi 2 až 3 minúty.

  • Ďalej pridajte asi 6 lyžíc rybej omáčky a 2 lyžičky cukru. Možno budete potrebovať pridať viac, podľa vlastnej chuti

  • Varte Tom Yum cca ďalšiu minútu a potom vypnite zdroj tepla. Ak sú huby a cibule mäkké, potom je polievka hotová

  • Pridajte asi 8 polievkových lyžíc limetkovej šťavy ak máte radi kyslú polievku

  • Uistite sa, či vaša Tom Yum polievka je úplne kyslá a slaná. Možno treba prichutiť rybacou omáčkou, cukrom, alebo limetkovu šťavou.

  • Nakoniec rozsekajte hrsť čerstvého koriandra, hoďte ho do polievky, Tom Yum polievka má konečnú podobu. Limetková šťava a koriander chutia sviežejšie a živšie, keď nie sú varené, preto vypnite zdroj tepla pred ich pridaním.

Teraz máte Tom Yum Goong nam Sai (ต้มยำ กุ้ง น้ำ ใส), číra verzia Tom yum.

 

 

Pre krémovú verziu Tom Yum. (Tom yum goong nam khon (ต้มยำกุ้งน้ำข้น))

  • Zapnite oheň späť na nízkej úrovni.
  • Pridajte asi tri kávovej lyžice thajskej praženej chilli omáčky (Nam Priko pao น้ำพริกเผา) do polievky a miešajte ju.
  • Tiež asi 10 lyžíc kondenzovaného mlieka
  • Zmiešajte to všetko a nechať svoju polievku ohriať asi 1 minútu.
  • V tejto verzii budete musieť ochutnať a pridať viac limetkovej šťavy a rybacej omáčky aby ste dosiahli chute, ako Vám bude chutiť

Krémová verzia Tom Yum Goong nam khon (ต้มยำกุ้งน้ำข้น) je hotová

 

Podavajte s jasmínovou ryžou.

Zdroj: www.eatingthaifood.com/

 

...