-Vietnamská kuchyňa

 
 
 
 

Vietnamská kuchyňa

​​

Vietnamská kuchyňa (vietnamsky Ẩm thực Việt Nam) je dôležitou súčasťou vietnamskej kultúry. Jedlo predstavuje pre Vietnamcov možnosť stráviť čas spoločne s rodinou a je hlavným prvkom osláv a svadieb.

Hlavné ingrediencie využívané vo vietnamskej kuchyni odrážajú polohu krajiny a miestnu klímu. Ryže, ktoré sa pestujú na vodných poliach po celej krajine, tvoria súčasť každodenných jedál a navyše z nej vyrábajú rôzne druhy rezancov a koláčov. Okrem množstva budhistických vegetariánskych pokrmov vietnamské jedlá sú kombinácie rôznych druhov zeleniny, bylín a mäsa. Prípravky sa pripravujú na mnohé spôsoby, ako je napríklad varenie, dusenie alebo praženie. Cieľom kuchárov je zachovanie čo najčerstvejších a prírodných chutí jedla. Vietnamská kuchyňa je často považovaná za jednu z najzdravších vo svete.

Vietnamská kuchyňa sa riadi filozofiami piatich elementov v piatich základných chutiach: ostrá (železo), kyslá (drevo), horká (oheň), slaná (voda) a sladká (zem). Každé vietnamské jedlo má svoj uvlastnú chuť, ktorá odráža jeden alebo viac z týchto prvkov.

Celý článok...