Kuracie mäso s thajskou bazalkou

Infobar icon

Otváracie hodiny Po - Pi: Od 9h00-18h00, So: Od 9h00-20h00 Ne: Zatvorené. Od 9h-11h vyhradená doba pre seniorov. Vstup až po dezinfekcií rúk, s rúškom a rukavicami, max. počet 10 zákazníkov naraz, dodrziavajte min. 2m odstup. Objednávky cez eshop sa snažíme vybaviť stále v rámci 3-4 pracovných dní. Osobný odber je možný až po potvrdení objednávky a s vopred dohodnutým termínom.

 
 
 
Úvod > Recepty > Kuracie mäso s thajskou bazalkou
 

Kuracie mäso s thajskou bazalkou

Thai bazalka kuracie recept (pad kra pao gai ผัด กระ เพรา ไก่)

Tento recept z kuracieho mäsa s thajskou bazalkou (pad kra pao gai ผัด กระ เพรา ไก่) je skutočne klasický. Je to jedno z najpopulárnejších thajských "pouličných" jedál . Kuracie mäso sa smaží s thajskou bazalkou a podáva sa s varenou ryžou a smaženým vajcom.

Čas na prípravu: 15 minút, čas varenia: 5 minút, celkový čas: 20 minút

Recept pre: 1 osobu

Prísady

na smažené vajíčko

  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice oleja na vyprážanie

na kuracie mäso s thajskou bazalkou: 

Inštrukcie

Smažené vajíčko

Zahrejte asi 2 polievkové lyžice rastlinného oleja vo wok alebo panvici na vysokej teplote.

Keď je olej horúci a syčiaci, dajte do woku vajíčko. Nechajte to prskať a bublinkovať a súčasne naberajte na nalejte horúci olej na hornú časť vajíčka (ak to naozaj nechcete, nenaklopte vajíčko).

Potom, čo sa vajíčko rozhliadne na hotovú podobu vyberte ho, vypustite prebytočný olej a položte ho na tanier.

Kuracie mäso s thajskou bazalkou

  • Nakrájajte kuracie mäso na malé kúsky.
  • Opláchnite a olúpajte cesnak a čili papriku, tĺčíte ich spolu (prípadne ich môžete len preklepať nožom). Nemusia byť super natĺčené, len aby z cesnaku a čili vyšli šťavy a príchute.

  • Vytrhnite zo stoniek dobrú hrsť thajskej bazalky

Teraz je čas začať variť.

  • Zohrejte wok na vysoké teplo a pridajte asi 1 polievkovú lyžicu oleja do woku
  • Keď je olej horúci, pridajte papriku a cesnak. Miešajte ich asi 20 sekúnd, až kým nebudú skutočne voňavé, ale nenechajte ich zhorieť alebo príliš vyschnúť.
  • Hodiť do woku kuracie mäso. Pomiešajte nepretržite až kým nie je úplne úplne uvarené (v závislosti od veľkosti kúskov kuracieho mäsa a od toho, aký horúci je váš oheň, malo by to trvať asi 2 - 3 minúty). Ak začne zaschnúť, pridajte iba malú kvapku vody.
  • Pridajte 1 čajovú lyžičku ustricovej omáčky, ½ čajovej lyžičky svetlej sójovej omáčky, ½ čajovej lyžičky cukru a nakoniec nakvapkajte tmavú sójovú omáčku a pokračujte smažiť ešte asi 30 sekúnd.
  • Zoberte hrsť bazalky, hodte ju do woku, premišajte s kuracím mäsom a potom okamžite vypnite oheň. Bazalku naozaj potrebujete variť iba asi 5 sekúnd a bude uvarená z existujúceho tepla kuracieho mäsa. Tento krok je dôležitý, pretože ak varíte bazalku príliš dlho, stráca časť svojej slávnej chuti a bude mierne žuvacia

Poznámky

  • Uistite sa, že je vaša ryža uvarená a pripravená na servírovanie skôr, ako začnete variť Aby ste neboli sklamaný z toho, že kra pao gai (ผัด กระ เพรา ไก่) je hotové  a ryža nie je ešte nie som uvarená!

Autor: Mark Wiens (eatingthaifood.com)