Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Filipino Adobo chickenFilipínska kuchyňa je živá a rozmanitá kulinárna krajina, ktorá odráža bohatú históriu, kultúru a geografiu krajiny. Tu sú niektoré kľúčové aspekty filipínskej kuchyne:

Vplyvy: Filipínska kuchyňa je miešanica vplyvov rôznych kultúr, vrátane španielskej, čínskej, malajskej, indické a americké. Tieto vplyvy prispeli k jedinečným chuťom a technikám varenia, ktoré sa nachádzajú v filipínskych jedlách.

Ingrediencie: Filipínska kuchyňa využíva širokú škálu ingrediencií, vrátane tropických ovocí, morských plodov, ryže, mäsa (ako bravčového, kuracieho a hovädzieho), a rôznych bylín a korenín. Častými prísadami sú cesnak, cibuľa, zázvor, ocot, sójová omáčka a rybacia omáčka.

Regionálne varianty: Filipíny sú súostrovie zložené z viac ako 7 000 ostrovov, pričom každý má svoje vlastné kulinárske tradície a špeciality. Regionálne rozdiely v ingredienciách a spôsoboch varenia vedú k pestrosti jedál po celom štáte. Napríklad kuchyňa severných regiónov môže obsahovať viac grilovaných a dusených jedál, zatiaľ čo pobrežné oblasti sú známe svojou hojnou ponukou morských plodov.

Techniky varenia: Filipínska kuchyňa zahŕňa širokú škálu techník varenia, vrátane smaženia, grilovania, dusenia, dusenia a parenia. Jednou charakteristickou filipínskou metódou varenia je „adobo“, ktorá zahŕňa marinovanie mäsa alebo morských plodov v octe, sójovej omáčke, cesnaku a korení pred dusením alebo dusením.

Tradičné jedlá: Filipínska kuchyňa je bohatá a rôznorodá a odráža históriu, kultúru a geografiu krajiny. Tu sú niektoré typické filipínske jedlá:

Adobo: Často považované za národné jedlo Filipín, adobo pozostáva z mäsa (zvyčajne kuracieho alebo bravčového) marinovaného v octe, sójovej omáčke, cesnaku, bobkových listoch a zrnách čierneho korenia, ktoré sa potom dusí do mäkka.

Adobo kuracie - filipinska specilaita

Sinigang: Kyslá polievka zvyčajne vyrobená z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa, kreviet alebo rýb, sinigang je ochutená tamarindom, paradajkami a rôznymi druhmi zeleniny, ako je kangkong (vodný špenát), reďkovka a baklažán.

Bravcove Sinigang- filipinska specilaita

Lechon: Pečené prasa je základom filipínskych osláv a špeciálnych príležitostí. Prasa sa marinuje, napichne na bambusovú tyč a pomaly sa opeká na otvorenom ohni, kým koža nie je chrumkavá a mäso mäkké.

Lechon - filipinska specilaita

Pancit: Rôzne rezancové jedlá súhrnne známe ako pancit sú obľúbené vo filipínskej kuchyni. Pancit bihon (ryžové rezance), pancit canton (vaječné rezance) a pancit palabok (ryžové rezance s krevetovou omáčkou) sú len niektoré z príkladov.

Pancit - filipinska specilaita

Kare-Kare: Filipínsky guláš vyrobený z hovädzieho chvosta, držky a zeleniny varený v arašidovej omáčke. Často sa podáva s bagoong (fermentovaná krevetová pasta) na boku.

Kare-kare- filipinska specilaita

Lumpia: Filipínske jarné závitky plnené zmesou zeleniny, mäsa (napríklad mletého bravčového mäsa alebo kreviet) a niekedy tofu, potom vyprážané do chrumkava. Lumpia sa môže podávať ako predjedlo alebo občerstvenie.

Lumpia: Filipínske jarné závitky plnené zmesou zeleniny, mäsa

Tinola: Kuracia polievka na báze zázvoru s papája alebo zelenou papája, špenátom a niekedy aj listami čili. Často sa dochucuje rybacou omáčkou a podáva sa s ryžou.

Tinola - Kuracia polievka so zazvorom a zelenou papayou

Sisig: syčivé jedlo z nasekanej bravčovej hlavy a pečene, ochutené calamansi (filipínska limetka), cibuľou a čili papričkami. Zvyčajne sa podáva na horúcej platni a poliate surovým vajíčkom.

Sisig - Filipinska specialita

Balut: Oplodnené kačacie embryo, ktoré sa uvarí a zje zo škrupiny. Balut je na Filipínach obľúbené pouličné jedlo a často si ho vychutnáte so soľou alebo ponorením do octu.

Balut - Azijska delikatesa Filipino food

Halo-Halo: Populárny filipínsky dezert, ktorý v angličtine znamená „mix-mix“. Pozostáva z ľadovej drviny s farebným množstvom ingrediencií, ako je sladené ovocie, fazuľa, želé a leche flan, doplnené odpareným mliekom a kopčekom zmrzliny.

Halo Halo - Filipinsky dezert

Toto je len niekoľko príkladov širokej škály jedál, ktoré sa nachádzajú vo filipínskej kuchyni. Každý región Filipín má svoje vlastné špeciality a variácie, vďaka čomu je filipínske jedlo skutočným kulinárskym dobrodružstvom.

Kultúra uličného jedla: Uličné jedlo je živým aspektom filipínskej kulinárnej kultúry, s mnohými stánkami a predajcami ponúkajúcimi širokú škálu občerstvenia. Obľúbené uličné jedlá zahŕňajú grilované špajle (známe ako "ihaw-ihaw"), rybacie gulky, balut (vajíčka s vyliahnutým kachňaťom) a halo-halo (farebný dezert z rôznych prísad ako strúhaný ľad, ovocie, fazule a sladké prílohy).

Celkovo je filipínska kuchyňa dynamická a chutná kulinárna krajina, ktorá oslavuje rozmanitosť krajiny a spája ľudí radosťou z jedla.

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia