Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Tradičný Kimchi recept (Tongbaechu-kimchi: 통배추김치)

Klasické, pikantné, tradičné kimči kapusty napa nazývané tongbaechu-kimchi, a.k.a. baechu-kimchi alebo pogi-kimchi. Ale toto jedlo je medzi Kórejčanmi také bežné a ikonické, že ho jednoducho nazývajú „kimči“. Keď sa hovorí o kimchi, toto je jedlo, o ktorom hovoria, napriek tomu, že v kórejskej kuchyni je veľa druhov kimchi a veľa z nich sa pripravuje aj s kapustou napa

Recept od Maangchi.

Zloženie

Na výrobu asi 8 libier (3,6 kg) Kimchi

Na solenie kapusty:

  • 6 libier (asi 2,7 kg) kapusty napa
  • ½ šálky kóšer soli (2,5 unce: 72 gramov)
  • Na prípravu kaše:
  • 2 šálky vody
  • 2 lyžice sladkej ryžovej múky (lepkavá ryžová múka)
  • 2 lyžice turbinadového cukru (alebo hnedého alebo bieleho cukru)

Zelenina:

  • 2 šálky reďkovky
  • 1 šálka mrkvových zápaliek
  • 7 až 8 zelenej cibule, nasekané
  • 1 šálka nasekanej ázijskej pažítky (buchu), voliteľné (náhrada 3 zelenej cibule, nasekaná)
  • 1 šálka vodnej kvapky (minari), voliteľné

Korenie a koreniny

  • ½ šálky strúčikov cesnaku (24 strúčikov cesnaku), mletých
  • 2 čajové lyžičky zázvoru, mleté
  • 1 stredná cibuľa, mletá
  • ½ šálky rybacej omáčky
  • ¼ šálka fermentovaných solených kreviet (saeujeot) so slanou soľankou, nasekané
  • 2 šálky vločiek feferónky (gochugaru)

Pripravte a osoľte kapustu:

  • Ak kapustové jadrá príliš vyčnievajú, odstrihnite ich.
  • Ak chcete rozdeliť kapustu na polovicu bez toho, aby ste vo vnútri rozdrobili husto zabalené listy, najskôr nakrájajte na spodku kapusty krátky rez, ktorý dostatočne uchopí obidve polovice, a potom ich jemne roztiahnite, aby sa kapusta rozdelila.

  • Vystrihnite štrbinu cez jadro každej polovice, 2 palce nad stonkou. Urobte tak, aby boli listy kapusty voľné, ale stále pripevnené k jadru.

  • Polovice ponorte do veľkej nádoby s vodou, aby boli mokré. Posypte soľou medzi listami tak, že každý list zdvihnete a dostanete tam soľ. Viac soli použite bližšie k stonkám, kde sú listy hrubšie.

  • Kapustu necháme 2 hodiny ostať. Každých 30 minút prevracajte, aby boli dobre solené. Ak chcete, môžete z času na čas načerpať časť slanej vody zo spodnej časti nádoby.

  • Po 2 hodinách polovičky kapusty párkrát umyte pod studenou tečúcou vodou. Dobre ich umyte, aby ste odstránili soľ a všetky nečistoty. Počas umývania rozdeľte polovice na štvrtiny pozdĺž štrbín, ktoré ste nakrájali skôr. Odrežte jadrá a vložte ich do sitka cez umývadlo, aby mohli dobre odtiecť.

Zatiaľ čo kapusta stoji 2 hodiny a medzi tým, ako ju prevraciate, môžete pripraviť kašu:

  • Pridajte vodu a lepkavú ryžovú múku v malom hrnci. Dobre premiešajte s drevenou vareškou a nechajte na strednom ohni asi 10 minút povariť, kým nezačne bublať. Pridajte cukor a za stáleho miešania povarte ešte 1 minútu. Odstavíme z ohňa a necháme úplne vychladnúť.
  • Vychladnutú kašu nalejte do veľkej mixovacej misy. Pridajte cesnak, zázvor, cibuľu, rybaciu omáčku, fermentované solené krevety a vločky feferónky. Dobre premiešajte s vareškou, kým sa zmes nezmení na riedku pastu.

  • Pridajte reďkovku, mrkvu a zelenú cibuľu, plus ázijskú pažítku (alebo viac zelenej cibule) a vodnú kvapku, ak ich používate. Dobre premiešajte.

Pripravte kimchi:

  • Na každý kapustný list natrieme trochu kimchi pasty. Keď je každý list zo štvrtiny pokrytý pastou, zabaľte ho okolo seba do malého balíčka a vložte do svojej nádoby, plastovej nádoby alebo hlinenej.
  • Jedzte ihneď alebo ich nechajte kvasiť niekoľko dní.

Pri kvasení:

  • Kimchi začne kvasiť deň alebo dva pri izbovej teplote, v závislosti od teploty a vlhkosti vašej miestnosti. Čím je teplejšie a vlhšie, tým rýchlejšie bude kimchi kvasiť. Akonáhle začne kvasiť, bude voňať a chutiť kyslo. Stlačením lyžice na vrch kimchi uvoľníte zospodu bubliny.
  • Akonáhle začne kvasiť, uložíme do chladničky, aby sme ich mohli použiť podľa potreby. To spomaľuje proces fermentácie, vďaka čomu bude kimchi postupom času čoraz kyslejšia.

 
avatar
Henrieta Cipková

Ďakujem spoločnosti Foodland za perfektné recepty, ktoré uverejňuje na svojom webe. Kimchi som robila začiatkom roka a celá rodina si ho veľmi pochvaľovala. Túto kuchárku mám veľmi rada, recept ukáže krok za krokom a všetko, čo som podľa jej rád robila mi vyšlo úplne špičkovo. Ďakujem.

...
avatar
Pačes Ferdinand

No...ja neviem... O ázijskú kultúru sa zaujímam už fakt hodne dlho a mimo iného som istý čas komunikoval aj (o.i.) s ľuďmi z kórejského veľvyslanectva. Tí ma (o.i.) nasmerovali na slovenských (kórejských, ale na Slovensku) buddhistických mníchov, od ktorých recept na kim-čchi sám mám. Kim-čchi MUSÍ obsahovať 5 základných ingrediencií, ostatné sú voliteľné. Tých 5 je: kapusta napa (u nás postačí jej ekvivalent - pekingská kapusta), vodnica (u nás sa dá zohnať len kvaka, ale je to v podstate tá istá zelenina, len kvaka je väčšia), čierna reďkovka (podlhovastá), mrkva a jarná cibuľka. Na pastu je takisto 5 základných surovín: chilli, cesnak, cibuľa, zázvor a kurkuma. Všetko sa to (samozrejme po niekoľkodennej príprave) nakladá do drevených kadí, prikryje dreveným vekom a naňho jeden mních (na to určený, pretože má v oku statiku) naloží vyvarené oblé kamene (balvany, min. hmotnosť jedného je cca 1,5kg), aby veko (a tým aj obsah) bolo neustále ponorené (aby prebiehalo výlučne anaeróbne kvasenie) a nebalansovalo. Základné kvasenie trvá približne 2 mesiace, po ňom je už kim-čchi poživateľné, ale kvalitné kim-čchi kvasí rok aj viac.

...
avatar
Jaro

To je zaujimave s tou vasou jarnou cibulkou. Lebo pre kimchi je typicka jesenna priprava, kde sa tato potravina nechava zakvasit na zimu. Nieco ako u nas zabijacka a klobasky.

...
avatar
Danka Conkova

Mám záujem o igrecinie

...
avatar
TEAM FOODLAND

Mozete kupovat podla receptu na stranke.

S poydravom

...
avatar
Daniel

Mam zaujem.

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia