Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

obraz Kimchi prazena ryzaKimchi pražená ryža je v Kórei rovnako bežná ako čínska pražená ryža v Číne. Vyvára ju každá domácnosť a je to šetrné a pohodlné jedlo, ktoré využíva zvyšky varenej ryže a kimči z chladničky. Často sú k nej pridávané iné prísady navyše, aby vyzerala zaujímavé.

Toto ohnivo červené Kórejské  jedlo z ryže je ako pes, ktorý šteká ale nehryzie! Aj keď je plne ochutený, nie je ani zďaleka taký pikantný, ako by sa dalo čakať. Ale inak povedané, ak máte radi pikantnosť, je veľmi jednoduché vytočiť pikantný faktor, až kým nebudete škúliť!

Príprava: 10 min, varenie: 6 min. spolu: 16 min.

Pre: 5 osoby / 5 porcie

Recept od Nagi, RecipeTinEats

Čo je v Kimchi praženej ryži

  • Kimči - Kimči je nakladaná a kvasená kapusta, často pikantná. V dnešnej dobe je široko dostupné dokonca aj v bežných obchodoch s potravinami, najmä s celkovým trendom fermentácie v množstve zdravých potravín.
  • Ryža - použite dennú varenú ryžu, ktorá bola v chladničke, alebo ešte lepšie, v mrazničke. Typ ryže - Akákoľvek biela ryža obyčajná funguje dobre pre najneutrálnejší chuťový základ, či už s dlhým, stredným alebo krátkym zrnom. Jazmínová, basmati, hnedá a ďalšie ryže s väčšou príchuťou budú tiež výborné, ale pokrmu dodajú svoju osobitnú príchuť
  • Gochujang - kórejská chilli pasta na báze sójových bôbov, plná umami, bežne používa v kórejskej kuchyni na pikantnosť, arómu a jej sýtu červenú farbu. Pomocou toho môže zachrániť každé (ázijské) jedlo, o ktorom máte pocit, že mu niečo chýba, a v chladničke vydrží takmer navždy.

Zloženie

  • 2 čaj. lyžičky sezamového oleja, pražený, oddelený (1 lyžička + 1 lyžička)
  • 2 strúčiky cesnaku, najemno nakrájané
  • 200 g - huby enoki - enoki huby sú pomerne populárnou voľbou, ktorú často vidíte v kórejských reštauráciách.
  • 1 polievková lyžica oleja, zeleniny, arašidov alebo repky
  • 1 polievková lyžica gochujang - kórejská chilli pasta
  • 1 fľaša (zatvorená) kimchi - 
  • 1/4 šálky kimchi džúsu z vyššie uvedeného kimchi
  • 3 misky - jednodňová varená ryža - biela ryža je najlepšia (a tradičná)

Oblohy:

  • Smažené vajíčko, tekutý žĺtok, slnečná strana hore
  • Čierne sezamové semiačka
  • Zelená cibuľka, nakrájaná nadrobno
  • Chrumkavé prúžky z morských rias

Inštrukcie

  • Vyšťaviť šťavu z kimchi - kimchi vložte do sitka nad misku. Pevne stlačte, aby ste vyťažili čo najviac šťavy. Potrebujeme šťavu do omáčky a aby sa znížila vlhkosť kimchi, aby ryža nebola premočená.
  • Odmerajte kimchi šťavu - Odmerajte 3 lyžice kimchi šťavy a odložte nabok.

  • Varte huby enoki - na veľkej nelepivej panvici na stredne vysokom plameni zohrejte 1 č. lyžičky sezamového oleja. Pridajte huby enoki, asi 1/2 č. lyžičky cesnaku, plus štipku soli a korenia. Varíme 1,5 minúty, kým nie sú úplne zmäknuté, potom vyberte na tanier.

  • Vráťte panvicu na sporák. Pridať olej. Pridajte cesnak a povarte ho 20 sekúnd, kým nie je jemne zlatistý. Pridajte gochujang a povarte ho 30 sekúnd, kým trochu nevyschne - stačí ho premiešať a trochu ho rozdrobiť. Ak máte radi pikantnosť stačí pridať o 50% gochujangu alebo čili prášok.
  • Pridajte kimchi a povarte ich 1 minútu, aby ste ich prehriali (kimchi nemusí byť varené) a odvádzajte prebytočnú vlhkosť.

  • Pridajte ryžu a šťavu z kimchi a dobre premiešajte cca 1,5 min. aby ryža obalená všetkymi chuťami rovnomerne. Obzvlášť zabezpečte, aby kimči s gochujang povlakom boli zlepené ryžou.

  • Pridajte huby Enoki a dobre premešajte a zvyšnú 1 čajovú lyžičku sezamového oleja prelejte cez ryžu.

  • Podávajte s oblohou podľa vášho výberu.

Voliteľné oblohy: Vyprážené vajičko a chrumkavé nori stripsy

  • Ak podávate Kimchi praženú ryžu ako prílohu pre kórejské hlavné jedlá, najmä pre tie, ktoré sú trochu šťavnaté, potom je v poriadku podávať ju bez ozdôb.
  • Ak ho však podávate ako hlavné jedlo, určite odporúčam doplniť ho praženicou, slnečnou stranou hore! Jedná sa o tradičnú prílohu pre Kimchi Fried Rice a tekutý žĺtok v podstate funguje ako trochu omáčky k jedlu.
  • Medzi ďalšie tradičné olohy, ktoré majú skôr vizuálny efekt ako chuť, patria:
  • Chrumkavé prúžky nori / sušených morských rias.
  • Zelená cibuľa - len najemno nakrájané na pekný šmrnc sviežej zelenej farby.
  • Čierne sezamové semiačka - čierna farba vynikne na červenej ryži a vajcu! Ale znova to nie je veľký problém ponechať.

Ako podávať Kimchi práženú ryžu

Nápady na podávanie Kimchi prážanej ryže:

  • Príloha ku všetkým kórejským jedlám
  • Popri všetkom ázijskom: ako príloha k veciam ako čínske BBQ bravčové alebo čínske chrumkavý bravčový bôčik
  • Ako hotové samostatné jedlo, poliate vajíčkom;
  • Hodte to spolu na varnú platňu na konci domáceho kórejského grilovania.

Dobrú chúť prajeme!

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia