Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Tom Yum alebo aj Tom Yam 

je najznámejšia Thajská polievka nielen v krajinách Ázie ale aj po celom svete. Existuje niekoľko alternatív tejto polievky ale všetky majú jedno spoločné: ide o kombináciu pálivosti (chilli), kyslosti (limetka) a chuť morských plodín (rybia omáčka a krevety). Ak chcete vyskúšať uvariť Tom Yum Goong, odporúčame vyskúšať tento recept, príprava je totiž veľmi ľahká a rýchla.

Recept od Pailin Chongchitnant. Príprava: 20 minút Varenie: 30 minút  Celkový čas: 50 minút.

Recept pre 4 osoby

Ingrediencie

  • 350 g stredne veľkých kreviet, pokiaľ je to možné celé
  • 4 šálky vody (alebo použite 3 ½ šálky nesoleného kuracieho vývaru)
  • 2 stonky citrónovej trávy, iba spodná polovica
  • 10 kusov galangalu nakrájaného na tenké kolieska
  • 6 listov kaffirovej limetky
  • Thajské chilli, podľa chute
  • ½ šálky kondenzovaného mlieka
  • 3-4 šálky hrivy ústricovej alebo iných ázijských húb
  • ¼ šálka thajskej chilli pasty (nam prik pao)
  • 3 lyžice rybej omáčky
  • ¼ šálka limetkovej šťavy
  • Veľká hrsť nasekaného koriandra (culantro) alebo koriandra
  • Varená jasmínová ryža na podávanie

Postup

  • Krevety dobre opláchnite, potom ich ošúpte a zbavte šupky. Vložte všetky hlavy a mušle do hrnca na polievku. Hrniec postavte na stredne vysoký oheň a škrupiny kreviet duste, kým nezačne mierne lepiť hmota, ktorá sa na hrnci drží.
  • Na grile by to malo voňať ako krevety! Pridajte vodu, zoškrabte zhnednuté kúsky, ktoré sú prilepené na hrnci, a duste 15-20 minút. Potom pomocou štrbinového zberača odstráňte škrupiny a odčerpajte čo najviac tekutiny.

Ak používate kurací vývar, začnite odtiaľto:

  • Rozdrvte citrónovú trávu a nakrájajte na kúsky. Kaffirové limetkové listy nahrubo natrháme. Chilli papričky nakrájajte nadrobno v mažiari a pretĺkajte na kašu.Vývar priveďte k varu, potom pridajte citrónovú trávu, galangal, listy kaffirovej limetky a čili (ak ste čili rozdrvili, opláchnite madžiar časťou vývaru, aby ste dostali všetky čili kúsky do hrnca).
  • Dusíme 5 minút. Poznámka: Bylinky nie sú určené na konzumáciu, takže v tomto okamihu ich môžete buď vyloviť, ale niektoré si tam rád nechám na ozdobu. Len nezabudnite svojim hosťom povedať, aby ich nejedli!
  • Pridáme kondenzované mlieko a privedieme k varu. Pridajte huby a povarte ich 1-2 minúty alebo kým nie sú hotové huby.
  • Pridajte čili pastu a rybaciu omáčku a miešajte, aby sa čili pasta rozpustila. Pridajte mäso z kreviet a varte, kým nebude hotové, asi 30 sekúnd.
  • Vypnite oheň a nechajte polievku mierne vychladnúť, iba na minútu, aby nepiekla ani nevarila. Za stáleho miešania pridáme limetkovú šťavu.
  • Primiešajte s korianderom, potom dochuťte a podľa potreby korením
  • Na servirovanie môžete polievkou poliať ryžu, pridať ryžu do polievkovej misy alebo si polievku nechať bokom ako súčasť väčšieho jedla. Užite si to!

Video ukážka receptu:

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia