Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.
Nasi Lemak je chutné malajské jedlo známe svojím voňavým kokosovým ryžou sprevádzaným ančovičkovým a pikantným čili omáčkou. Na vrch sa pridávajú chrumkavé smažené ančovičky, pražené arašidy, nakrájaná uhorka a na polovice rozkrojené tvrdo uvarené vajíčka.
Tento pokrm dokonale zachytáva podstatu malajskej kuchyne.
- Čas prípravy: 30 min
- Čas varenia: 30 min.
- Celkový čas: 1 hod
- Porcie: 8
Ingrediencie
Ryža:
- 2 šálky kokosového mlieka
- 2 šálky vody
- 2 šálky dlhého ryža, prepláchnutá a odkvapkaná
- 1 kúsok (1/2 palca) čerstvého zázvoru, olúpaný a tenko nakrájaný
- ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1 celý list z bobkového listu
- Soľ podľa chuti
Posyp:
- 1 šálka oleja na smaženie
- 1 šálka surových arašidov
- 1 (4 unce) balíček bielych ančovičiek, umytých
- 4 veľké tvrdo uvarené vajíčka, olúpané a rozkrojené na polovice
- 1 stredná uhorka, nakrájaná
Omáčka:
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 3 stredné šalotky, tenko nakrájané
- 3 strúčiky cesnaku, tenko nakrájané
- 2 čajové lyžičky čili pasty
- 1 polievková lyžica vody, alebo viac podľa potreby (voliteľné)
- 1 (4 unce) balíček bielych ančovičiek, umytých
- ¼ šálky šťavy z tamarindu
- 3 polievkové lyžice bielého cukru
- Soľ podľa chuti
Postup
- Ryža: V strednom hrnci zmiešajte kokosové mlieko, vodu, ryžu, čerstvý zázvor, mletý zázvor, bobkový list a soľ. Preneste na mierny oheň a privediete k varu. Znížte teplotu a varíme kým nebude ryža mäkká, 20-30 minút. Zbavte sa bobkového listu a ryžu nechajte teplú.
- Príprava posypu: Vo veľkej panvici zohrejte 1 šálku rastlinného oleja. Pridajte arašidy a krátko opražte, kým sa ľahko nezohnedia. Arašidy odstráňte drhnúť lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierových utierkach.
- Smaženie ančovičiek: Na tej istej panvici opražte ančovičky, kým nebudú chrumkavé, asi 2-3 minúty. Odstráňte ich a nechajte ich odkvapkať na papierových utierkach. Olej z panvice odstráňte a panvicu očistite.
- Príprava omáčky: Na čistej panvici zohrejte olej. Orestujte cibuľu, šalotky a cesnak, kým nebudú voňavé. Primiešajte čili pastu a varíme 10 minút, občas premiešajte. Ak je zmes príliš suchá, pridajte vodu podľa potreby. Primiešajte ančovičky a varíme ďalších 5 minút. Primiešajte šťavu z tamarindu, cukor a soľ. Varíme, kým omáčka nezhustne.
- Servírovanie: Vložte teplú ryžu do misiek. Na vrch nasypte teplú omáčku, potom pridajte arašidy, smažené ančovičky, tvrdo uvarené vajíčka a plátky uhorky.
Tipy:
- Ak nemáte šťavu z tamarindu, použite rovnaké množstvo citrónovej šťavy ako náhradu.
Vaše hodnotenie
Pridať reakciu na komentár: