Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Nasi Lemak - Malajská špecialita s uhorkou, arasidami, sušenými rybičkami a sambal čili omáčkouNasi Lemak je chutné malajské jedlo známe svojím voňavým kokosovým ryžou sprevádzaným ančovičkovým a pikantným čili omáčkou. Na vrch sa pridávajú chrumkavé smažené ančovičky, pražené arašidy, nakrájaná uhorka a na polovice rozkrojené tvrdo uvarené vajíčka.

Tento pokrm dokonale zachytáva podstatu malajskej kuchyne.

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia: 30 min.
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porcie: 8

Ingrediencie

Ryža:

  • 2 šálky kokosového mlieka
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky dlhého ryža, prepláchnutá a odkvapkaná
  • 1 kúsok (1/2 palca) čerstvého zázvoru, olúpaný a tenko nakrájaný
  • ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1 celý list z bobkového listu
  • Soľ podľa chuti

Posyp:

  • 1 šálka oleja na smaženie
  • 1 šálka surových arašidov
  • 1 (4 unce) balíček bielych ančovičiek, umytých
  • 4 veľké tvrdo uvarené vajíčka, olúpané a rozkrojené na polovice
  • 1 stredná uhorka, nakrájaná

Omáčka:

  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 3 stredné šalotky, tenko nakrájané
  • 3 strúčiky cesnaku, tenko nakrájané
  • 2 čajové lyžičky čili pasty
  • 1 polievková lyžica vody, alebo viac podľa potreby (voliteľné)
  • 1 (4 unce) balíček bielych ančovičiek, umytých
  • ¼ šálky šťavy z tamarindu
  • 3 polievkové lyžice bielého cukru
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Ryža: V strednom hrnci zmiešajte kokosové mlieko, vodu, ryžu, čerstvý zázvor, mletý zázvor, bobkový list a soľ. Preneste na mierny oheň a privediete k varu. Znížte teplotu a varíme kým nebude ryža mäkká, 20-30 minút. Zbavte sa bobkového listu a ryžu nechajte teplú.
  2. Príprava posypu: Vo veľkej panvici zohrejte 1 šálku rastlinného oleja. Pridajte arašidy a krátko opražte, kým sa ľahko nezohnedia. Arašidy odstráňte drhnúť lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierových utierkach.
  3. Smaženie ančovičiek: Na tej istej panvici opražte ančovičky, kým nebudú chrumkavé, asi 2-3 minúty. Odstráňte ich a nechajte ich odkvapkať na papierových utierkach. Olej z panvice odstráňte a panvicu očistite.
  4. Príprava omáčky: Na čistej panvici zohrejte olej. Orestujte cibuľu, šalotky a cesnak, kým nebudú voňavé. Primiešajte čili pastu a varíme 10 minút, občas premiešajte. Ak je zmes príliš suchá, pridajte vodu podľa potreby. Primiešajte ančovičky a varíme ďalších 5 minút. Primiešajte šťavu z tamarindu, cukor a soľ. Varíme, kým omáčka nezhustne.
  5. Servírovanie: Vložte teplú ryžu do misiek. Na vrch nasypte teplú omáčku, potom pridajte arašidy, smažené ančovičky, tvrdo uvarené vajíčka a plátky uhorky.

Tipy:

  • Ak nemáte šťavu z tamarindu, použite rovnaké množstvo citrónovej šťavy ako náhradu.
 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia