Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Gimbab Kimbab - Korean popular food

Gimbab - Kimbab recept (김밥)

Vedeli ste však, že existuje kórejská verzia sushi rolky? Ak nie, prichádzate o veľa. Kimbap sa vyrába z dusenej bielej ryže a sušených morských rias, čo je samozrejme podobné ako v japonskej verzii suši.

Existujú však dva veľké rozdiely: ryža a náplň. Zatiaľ čo sushi ryža je ochutená octom, pri kimbap pri výrobe ryža sa používa namiesto toho sezamový olej a sladidlo. Pokiaľ ide o náplne, zatiaľ, čo Japonci používajú väčšinou surové ryby, krevety… v Kórei sa výplň skladá z varených alebo konzervovaných jedál, ako sú tuniak v konzerve, kimči, grilované bulgogi alebo šunka a syr. Pikantný kimchi kimbap je tiež jedným z najväčších liekov po opici.

Recept od Maangchi.

Gimbap je v podstate ryžová roláda z morských rias vyrobená z gimu (z plátku sušených morských rias) a bapu (ryže). Na vyplnenie môžete použiť nasekané kimchi, ak sa ponáhľate, alebo si môžete urobiť klasický gimbap podľa tohto receptu. Tento recept používa veľa farebných prísad: mrkvu, vajcia,nakladanú žltú redkovku, špenát (alebo uhorku) a hovädzie mäso. Príprava trvá trochu dlhšie. Špenát môžete nahradiť nakladanými uhorkovými tyčinkami, mrkvu krabími tyčinkami (alebo nakrájanou červenou sladkou paprikou) a hovädzie mäso klobásou alebo šunkou.

Zloženie: (Recept pre 2 - 3 osoby: 5 roliek)

  • 5 listov gim (plátky z morských rias)
  • 4 šálky varenej ryže
  • 220 g hovädzieho steaku (alebo sviečkovej alebo mletého hovädzieho mäsa)
  • 1 veľká mrkva nakrájaná na tenké sližíky (asi 1½ šálky)
  • 5 pásikov žltej nakladanej reďkovky (nakrájané na pásy 22cm dlhé )
  • 220 až 230g špenátu (1 malý zväzok) blanšírovaný, opláchnutý v studenej vode a precedený
  • 3 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica plus 1 čajová lyžička hnedého (alebo bieleho) cukru
  • 1½ čajovej lyžičky kóšer soli
  • 2½ lyžice sezamového oleja z pražených semien
  • Rastlinný olej

Postupy

Ryža:

  • Vložte čerstvú ryžu do veľkej plytkej misy. Na vrch opatrne vmiešajte ½ čajovej lyžičky kóšer soli a 2 čajové lyžičky sezamového oleja pomocou ryžovej naberačky alebo varešky.
  • Nechajte dostatočne vychladnúť, aby sa už neparilo. Prikryjeme a odstavíme.

Špenát:

  • Spojte v miske blanšírovaný špenát, 2 strúčiky mletého cesnaku, ½ čajovej lyžičky kóšer soli a 2 čajové lyžičky toastového sezamového oleja.
  • Ručne dobre premiešame a dáme na veľký tanier s nakrájanou žltou nakladanou reďkovkou.

Mrkva:

  • Mrkvové slížiky skombinujte s ¼ lyžičkou kóšer soli. Dobre premiešame a necháme 5 až 10 minút potiť. Zohrejte panvicu a pridajte niekoľko kvapiek rastlinného oleja.
  • Z mrkvy vytlačte prebytočnú vodu a potom ju asi 1 minútu duste. Dajte ju na tanier vedľa špenátu.

Steaky:

  • Odrežte tuk z steakového mäsa a nakrájajte na 0,7 cm široké, 7,5 až 12cm pásiky. Vložte pásiky do misy. Pridajte 2 čajové lyžičky sójovej omáčky, 1 rozdrvený strúčik cesnaku, ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 polievkovú lyžicu plus 1 čajovú lyžičku hnedého (alebo bieleho) cukru a 2 čajové lyžičky sezamového oleja z pražených semien.
  • Ručne dobre premiešame.
  • Odstavíme a necháme marinovať, zatiaľ čo robíme vaječné prúžky.

Vajcia:

  • Rozbite 3 vajcia v miske a pridajte ¼ lyžičky kóšer soli. Rozmiešajte vidličkou
  • Pokvapkajte niekoľkými kvapkami oleja na rozohriatu nepriľnavú panvicu s rozmermi 25 až 30 cm. Prebytok utrite papierovou utierkou, aby zostal iba tenký lesk oleja. Znížte teplotu na nízku teplotu a nalejte do panvice vaječnú zmes. Roztiahnite ho do veľkého kruhu, aby naplnil panvicu.

  • Keď je spodok vajíčka uvarené, vyklopíme ho pomocou lopatky. Odstavte z ohňa a nechajte na horúcej panvici pomaly variť asi 5 minút. Konečným cieľom je udržať vajce čo najviac žlté a nie hnedé.
  • Nakrájajte ho na pásy široké 1,25 cm. Dajte ju vedľa špenátu na tanier.

Zhotoviť steaky:

  • Rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a povarte hovädzie mäso marinované a miešajte ho drevenou vareškou, kým nebude dobre uvarené.
  • Odložíme.

Poďme rolovať gimbap!

  • Položte list z morských rias (gim) na bambusovú podložku lesklou stranou nadol. Rovnomerne rozložte asi ¾ šálky varenej ryže a nechajte asi 5cm nezakryté na jednej strane gimu.
  • Do stredu ryže dajte hovädzie mäso, mrkvu, žltý nakladaný reďkovkový prúžok, niekoľko vaječných pásikov a špenát.

  • Oboma rukami zarolujte podložku (spolu s gimom a ryžou) cez náplne, takže jeden okraj ryže a gimu siaha k opačnému okraju. Toto vycentruje výplne v roli, takže pri krájaní budú pekne v strede.
  • Chyťte podložku oboma rukami a pri ďalšom rolovaní gimbapu ju pevne stlačte. Pri rolovaní podložku vytlačte, aby sa nezabalila v gimbape.

  • Na koniec vyberte rolku z podložky a hotovú rolku odložte švom nadol, aby sa pekne zalepila.
  • Opakujte ešte 4 krát so zvyšnými ingredienciami.
  • Na plnené závitky dáme trochu sezamového oleja a vrch posypeme sezamovými semiačkami. Každú rolku nakrájajte ostrým nožom na kúsky s veľkosťou asi 2,5 cm. Občas ho utrite vlhkou papierovou utierkou alebo handričkou, aby ste škrob z noža očistili a uľahčili rezanie.

  • Vložte nakrajaný kimbap na tanier a ihneď podávajte alebo zabalte do obedára.

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia