Zelený čaj pre zdravie: Prečo sa oplatí piť?

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Zeleny caj v šálke a sypaný zeleny čajZelený čaj a zdravie

Aké účinky má zelený čaj na naše zdravie? O pozitívnych účinkoch zeleného čaju na naše zdravie sa už zrejme dopočul každý z nás. No väčšina rád sa zahrnie do jednoduchej vety „lebo je to pre nás prospešné“. V čom nám však zelený čaj naozaj pomáha? Ako ho môžeme využiť vo svoj prospech? Dokáže naozaj tak ovplyvniť naše zdravie, ako sa o tom hovorí? O tých najdôležitejších účinkoch sa dočítate v dnešnom článku, ktorý vás možno presvedčí pre ďalšiu šálku tohto lahodného nápoja.

Čistí organizmus

Spomedzi všetkých čajov je práve zelený najviac bohatý na antioxidanty. Stačí jedna šálka denne, ktorá je urobená z kvalitných lístočkov a organizmus sa postupne zbaví všetkých škodlivín, ktoré sú v ňom usadené. Navyše vďaka tomu pôsobí aj ako skvelý prostriedok, ktorý bráni starnutiu a zostávate tak oveľa dlhšie v dobrej kondícii. Odráža sa to i na kvalite vašej pleti a tvorbe vrások.

Na povzbudenie

Ak patríte medzi vášnivé kávičkárky a ako hlavný dôvod uvádzate, že potrebujete vďaka nej osviežiť a nadobudnúť ďalšie sily, tak by ste mali presedlať i na zelený čaj. V skutočnosti má totiž na vás podstatne silnejší účinok ako káva. Má viac kofeínu a lepšie povzbudí i vašu myseľ. Ak trpíte poruchami spánku a ťažšie sa vám zaspáva, zelený čaj sa odporúča piť iba v dopoludňajších hodinách.

Pri odvodnení

Keď máte problémy so zavodnením organizmu a musíte na to brať i lieky, i v tomto prípade vám môže byť nápomocný zelený čaj. Ten vás totiž zbavuje nadbytočných tekutín a má silne močopudné účinky. Vďaka tomu zlepšuje i činnosť obličiek a odstraňuje problémy s močovými cestami.

Chudnutie

V zelenom čaji nájdete aj látky, ktoré na seba lepšie viažu tuk. Vďaka tomu sa vám pri jeho pravidelnom pití podarí lepšie schudnúť. Môžete ho mať ako doplnok pri diétach a efektívne tak zlepšíte váš úspech. Pri chudnutí je potrebné vypiť vždy šálku čaju ráno na lačno a doplniť ju môžete ešte šťavou z polovice citróna.

Prevencia pred rakovinou

Tým, že vás tento čaj zbavuje rôznych škodlivín, slúži zároveň aj ako prevencia pred rôznymi ochoreniami. Veľmi účinný je najmä pri karcinogénnych ochoreniach. Ak sa chcete pred nimi ochrániť, je nutné dodržiavať istú pravidelnosť, ktorá pomáha telu účinne sa zbavovať všetkých toxínov a tým i vytváraniu nádorov.

Antibakteriálny

Piť ho môžete aj počas obdobia, keď sa rozširujú rôzne infekčné ochorenia. Ochráni vás pred chrípkou i nachladnutím. Takisto sa dá použiť aj pri zlepšení liečenia rôznych rán. Vtedy si ich môžete vypláchnuť extraktom, ktorý získate zo silnejšie vyluhovaného vrecúška čaju. Rovnako môžete robiť i kúpeľ pre nohy, keď zabraňujete tvorbe plesní a šíreniu mykózy.

Proti bolestiam

Zo zeleného čaju sa dá vyrobiť aj skvelý prípravok na masáž, vďaka ktorému sa zbavíte rôznych bolestí. Keďže má aj protizápalové účinky, stačí si ho potom vtierať na bolestivé miesta a účinne tak zabojovať priamo na mieste, kde to najviac potrebujete. Do trojdecovej fľaštičky si nalejte olivový olej, ku ktorému potom pridáte ešte jednu plnú hrsť tohto čaju. Nechajte vyluhovať na slnku počas dvoch týždňov a následne môžete precediť a používať v spomínaných prípadoch.

Na silnejšie kosti

Okrem iného sa môže zelený čaj pochváliť aj vysokým obsahom fluoridu. Vďaka nemu sa vám nezlepší len kvalita zubov, ale aj kostí. Tie budú následne pevnejšie, čo je dôležité najmä pri starších ľuďoch. Výborný je teda i ako prevencia pred osteoporózou.

Správne servírovanie

Aby ste skutočne dokázali využiť jeho účinky, mali by ste vedieť si ho aj správne pripraviť. Ideálne je použiť kvalitnejšie druhy, ktoré dostanete napríklad v špecializovaných obchodoch. Tie sú vo forme celých lístočkov, ktoré sa po zaliatí jemne rozvinú. Pri zalievaní nepoužívajte vriacu vodu. Tá by mala mať len 80 stupňov. Potom nechajte čaj luhovať tri až päť minút. Vytiahnite ho, nechajte mierne ochladnúť a až potom vypite, pretože horúci nemá taký účinok. Najlepšie je ho konzumovať čistý, ak si neviete zvyknúť na jeho chuť, môžete si ho osladiť kúskom medu a pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Deti a zelený čaj

I keď má tento druh čaju veľa pozitívnych účinkov, neodporúča sa pre malé deti. Práve kvôli vysokému obsahu kofeínu by na nich pôsobil rovnako nepriaznivo ako káva.

Jeho slabší odvar, keď ho nenecháte krátko luhovať alebo ho zalejete väčším množstvom vody, môžete podávať až školopovinným deťom. Aj u nich však začínajte opatrne a sledujte prípadné reakcie, či nebudú mať príliš veľa energie a problémy so zaspávaním.

Zdroj: yka Hrickova, Najmama.sk Photos: Dreamstime.com, archive Najmama.sk

 
avatar
Informatika

How can green tea be effectively utilized to create a massage balm with anti-inflammatory properties, specifically for easing pains in the back or elbows?
telkom university

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia