Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

V dnešnom rýchlom tempom sa meniacom svete je potravina oveľa viac než len základnou potrebou. Je to zážitok, ktorý spája kultúry, príbehy a chute. Preto sme pre vás pripravili nový spôsob, ako sa ponořiť do tohto chutného sveta. Vítame vás na našom blogu na Foodland.sk, mieste plnom inšpirácie, a príbehov spojených s kulináriou. V našom Foodland blogu zdieľame s vami všetky tipy a triky, ktoré vás zaujímajú. 

Dvere do Chuťového Raju

Foodland.sk nie je len bežný online obchod pre vaše stravovacie potreby. Je to cesta do rozmanitého a lahodného sveta, kde sa spojíte so skvelými receptami, kvalitnými surovinami a bohatými chutiami. A nový blog je naším spôsobom, ako zdieľať s vami našu vášeň pre jedlo a chuťové dobrodružstvá.

 

 

Prečo je dôležité porozumieť potravinám najmä ázijským?

Potraviny tvoria základnú súčasť nášho života. Sú zdrojom energie, živín a základných stavebných prvkov, ktoré náš organizmus potrebuje na udržanie života a zdravia.

Porozumieť potravinám a ich vplyvu na naše telo je preto kľúčové pre dosiahnutie zdravého životného štýlu a celkového blahobytu. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dôležité venovať pozornosť vedomostiam o potravinách:

 

blog article imagineTofu je populárny výrobok z bielych sójových bôbov, ktorý sa väčšinou vyrába tak, že sa sójové mlieko zražaním rozdelí na bielu kvásenú hmotu.

Tofu má jemnú textúru a neutrálnu chuť, čo ho robí vyhľadávanou ingredienciou v mnohých receptoch. Vyrába sa rôznymi spôsobmi, vrátane morenia, kvasenia a lisovania, čo vytvára rôzne druhy tofu s rôznymi chuťami a konzistenciami. Tofu je tiež bohaté na bielkoviny a je častou voľbou pre vegetariánske a vegánske pokrmy.

 

Bylinky v azijskej kuchyniÁzijská kuchyňa je známa nielen svojou bohatou paletou chutí a vôní, ale aj používaním rôznych bylín a korenín, ktoré pridávajú do jedál svoje jedinečné vlastnosti.

Tieto byliny nie sú len kulinárske príchute, ale majú aj rôzne prospešné účinky na zdravie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z týchto bylín a ich účinky, ktoré sú bežnou súčasťou ázijskej kuchyne.

 

Indická kuchyňa pestrá s rozmanitáIndická kuchyňa - Fascinujúca a rozmanitá

Indická kuchyňa je jednou z najfascinujúcejších a najrozmanitejších kuchýň na svete. Je to gastronomický svet, ktorý očarí nielen chuťové poháriky, ale aj zmysly, históriou a kultúrou. S pestrými farbami, vôňami a škálou chutí ponúka indická kuchyňa jedinečný zážitok, ktorý sa nezabudne.

 

Keby ste sa chceli v Bratislave potešiť exotickými pochúťkami, môžete navštíviť rôzne miesta ponúkajúce jedinečné chute Ázie.

Tu nájdete exotické snacky, ako sú bublinky Boba, kórejské tvarohové tyčinky a indické samosy. Každé miesto má svoju vlastnú špecifickú ponuku, ktorá spĺňa vaše chuťové poháriky.

 

odkial pochadza jazminova ryzaJazmínová ryža je obľúbenou prísadou v mnohých svetových kuchyniach.

Tento druh ryže je známy svojou jemnou arómou a lahodnou chuťou, ktorá dokáže spríjemniť mnohé jedlá. V tradičnej ázijskej kuchyni sa jazmínová ryža často využíva pri príprave rôznych pokrmov, ako je sushi,
thajské curry, alebo pokrmy s omáčkou. Máte záujem o to, ako môžete túto špecifickú ryžu využiť vo vašich vlastných kuchárskych experimentoch?

Čítajte ďalej!

 

Filipino Adobo chickenFilipínska kuchyňa je živá a rozmanitá kulinárna krajina, ktorá odráža bohatú históriu, kultúru a geografiu krajiny. Tu sú niektoré kľúčové aspekty filipínskej kuchyne:

Vplyvy: Filipínska kuchyňa je miešanica vplyvov rôznych kultúr, vrátane španielskej, čínskej, malajskej, indické a americké. Tieto vplyvy prispeli k jedinečným chuťom a technikám varenia, ktoré sa nachádzajú v filipínskych jedlách.

Ingrediencie: Filipínska kuchyňa využíva širokú škálu ingrediencií, vrátane tropických ovocí, morských plodov, ryže, mäsa (ako bravčového, kuracieho a hovädzieho), a rôznych bylín a korenín. Častými prísadami sú cesnak, cibuľa, zázvor, ocot, sójová omáčka a rybacia omáčka.

 

historia azijsky nackovObjavte bohatú históriu ázijských pochúťok! Preskúmajte ich pôvod a jedinečné chute.

 

mochi madnessMochi - rozkošný, mazľavý a sladký japonský snack, ktorý ukradol srdcia milovníkov dezertov po celom svete.

Ale čo je na týchto malých ryžových koláčikoch také návykové ako posledná epizóda vášho obľúbeného seriálu na Netflixe?

Ponorme sa spolu do lepkavého, sladkého sveta mochi a poodhaľme tajomstvo jeho celosvetovej popularity.

 

azijske speciality s vajickamiÁzijská kuchyňa! Je to rozmanitý svet plný chutí, vôní a farieb, kde sa stretáva história, tradícia a kreativita. A vajcia? Sú skutočným skvostom, ktorý dodáva mnohým ázijským špecialitám tú správnu chuť a štruktúru.

Ázijské špeciality s vajíčkami sú viac ako len jedlo. Sú to spôsoby, ako spoznať novú kultúru a jej tradície. Sú to jedlá, ktoré otvárajú dvere do sveta plného chutí, kde je každé sústo novým dobrodružstvom. Vajíčka sú skutočnou hviezdou ázijskej kuchyne, symbolom jednoduchosti a zároveň nekonečných variácií, ktoré dokážu premeniť každé jedlo na malé umelecké dielo.

 

ako pripraviť ryžove rezanceVitajte, milovníci rezancov a kulinárski dobrodruhovia!

Ak ste pripravení zlepšiť svoje kuchynské zručnosti a ponoriť sa do rozmarného sveta ryžových rezancov, potom ste, priatelia, na správnom mieste. Vydajme sa na túto epikurejskú eskapádu spoločne, jeden vír za druhým!
 

 

instantné rezance so zeleninou na bielom tanieri s bielo-zlatým príborom, s logom Foodland a nadpisom článkuPrečítajte si naše najlepšie recepty s instantnými rezancami a naučte sa, ako si pripraviť fantastické jedlo za niekoľko minút.

Instantné rezance sa môžu zdať ako jednoduchý občerstvujúci kúzelník, no vďaka ich rýchlej príprave sa stávajú veľmi obľúbeným jedlom. V tomto článku vám predstavíme naše najobľúbenejšie recepty s instantnými rezancami, ktoré vám umožnia vytvoriť výnimočné jedlo v priebehu niekoľkých minút.

 

uvod do kimchiKimči, kultová kórejská pochúťka, je nielen živým a chutným doplnkom každého jedla, ale aj superpotravinou plnou výživných látok.

Či už ste fanúšikom výrazných a pikantných chutí, alebo dávate prednosť jemnejšej chuti, pri experimentovaní s kimči máte nekonečné možnosti. V tomto článku sa budeme venovať jednoduchým a chutným receptom, ktoré vám umožnia rozvinúť kulinársku kreativitu a zároveň si vychutnať jedinečnú chuť kimči.

 

lunárny nový rokLunárny Nový Rok, tiež známy ako Čínsky Nový Rok alebo Tet vo Vietname, je jedným z najvýznamnejších sviatkov v Ázii.

Oslavy tohto sviatku sú nabité farbami, zvukmi, vôňami a tradíciami, ktoré odrážajú hlboké historické a kultúrne korene. Každý rok prichádza s rôznymi prvkami, ale niektoré základné tradície sa udržiavajú po celé stáročia. V tomto článku vám túto pestrú a fascinujúcu slávnosť o niečo viac priblížime.

 

Ako správne pripraviť a servírovať tradičné ázijské čaje?Naučte sa pripravovať tradičné ázijské čaje s ohľadom na ich bohatú históriu a kultúru. Objavte správne techniky a obyčaje.

Tradičné ázijské čaje majú bohatú históriu a kultúrnu hodnotu. Pripravovanie týchto čajov sa líši podľa ich typu, ale existujú niektoré spoločné postupy.

Pri príprave tradičných ázijských čajov je dôležité dbať na správne množstvo čajových listov a teplotu vody. Rôzne čajové druhy vyžadujú odlišný prístup a časovanie. Niektoré tradičné ázijské čaje môžu byť tiež servírované s osobitými ceremoniálmi, ktoré pridávajú k nim dodatočnú dôležitosť a šarm.

 

potraviny bohaté na bielkovinyPríroda poskytuje niekoľko výnimočných potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny a môžu mať pozitívny vplyv na váš životný štýl.

Tieto potraviny nielenže zásobujú vaše telo esenciálnymi aminokyselinami, ale tiež prispievajú k zvýšeniu sýtosti, rýchlejšiemu metabolizmu a obnove svalového tkaniva. Ak hľadáte zdravú a vyváženú stravu, je dôležité zahrnúť do jedálnička týchto 9 najlepších potravín bohatých na bielkoviny.

 

Obraz ramen pre chladene dni V zime je jedlo dôležitou súčasťou pobytu v teple a potešenia. A keď prichádza podmrzujúce počasie, nie je nič lepšie ako zahriať sa výbornou miskou ramenu.

Ramen je jedlo, ktoré má v sebe všetko, čo potrebujete, aby ste sa cítili pohodlne a teplo. Táto japonská špecialita sa skladá z vývaru, miešaných zelenín, mäsa alebo morských plodov a samozrejme, špagetových rezancov. Je to jednoduché jedlo, ktoré svojou chuťou a teplotou dokáže rozohriať nielen telo, ale aj dušu.

 

Prečo jesť potraviny bohaté na železo? blogový článokUž ste sa niekedy zastavili a zamysleli sa nad tým, prečo je tak dôležité jesť potraviny bohaté na železo? Možno ste o železe počuli, no nie vždy si uvedomujeme, akú dôležitú úlohu hrá v našom tele.

Železo je nevyhnutné pre náš organizmus, aby mohol produkovať červené krvinky a dodávať kyslík do tkanív. Bez dostatočného množstva železa môže náš organizmus trpieť nedostatkom kyslíka a môže sa objaviť únava, slabosť a iné zdravotné problémy.

V tomto článku sa dozviete viac o jedinečných výhodách konzumácie potravín s vysokým obsahom železa. Zistíte, ako železo pomáha posilňovať imunitný systém, reguluje energiu, podporuje zdravý rast a vývoj a chráni pred železovou nedostatočnosťou.

 

obrazok k bloguÁzijská kuchyňa je známa nielen bohatou chuťou a rozmanitými prísadami, ale aj svojimi potenciálnymi zdravotnými účinkami.

Ak chcete znížiť hladinu cholesterolu v krvi, existuje niekoľko ázijských potravín, ktoré vás môžu podporiť na ceste k zdravšiemu srdcu. Ázijská kuchyňa ponúka širokú škálu možností na zníženie hladiny cholesterolu - od zelených listov a sójových jedál až po morské plody a obilniny bohaté na vlákninu.

 

Suši tanier so sójovou omáčkou a paličkami

Jesť Suši s Majstrom Naomichi Yasuda

Priamo od Tokyjského kuchára Naomichi Yasuda, MUNCHIES uvádza návod ako jesť a ako nejesť sushi. Pozor: Robili ste to zle.

Pamätajte si:

  • Je okej jesť sushi iba s rukami.
  • Nekombinujte zázvor a sushi, alebo zázvor a sójovú omáčku. Zázvor je na zbavenie sa chuti medzi sústami.
  • Keď namáčate sushi do sójovej omáčky, otočte ho rybou nadol.
  • Nikdy neotriasajte omáčku zo sushi. To je ako trasenie penisu na verejnosti.
 

Nem cuon Viet namVietnamská kuchyňa je ako farebná paleta chuťových výbuchov, ktorá zahŕňa exotické ingrediencie a jedinečné kombinácie, ktoré z nej robia jednu z najobdivovanejších na svete.

Tu je pohľad na niektoré najlepšie a najchutnejšie jedlá, ktoré Vám rozprúdia chuťové poháriky:

 

Misa Pho s paličkami a lyžicou

Nie kažký vie ako na misku Pho

Pre nováčika, môže byť miska Pho tak vynikajúca, ako aj zároveň zastrašujúca, keď sa skĺbia všetky rôzne kusy mäsa, korenia a nevyhnutné jedlé prísady do jediného jedla. Našťastie Vincent a Mikey Kha, dvojica otec a syn, ktorí prevádzkujú Pho & Cafe Anh Hong v Upper Darby, PA vás učia všetko, ako na to.

Od toho, na čo sa má zamerať pri ochutnávaní, až do výberu správych omáčiek, naučíte sa rýchlo všetko, čo potrebujete vedieť, od týchto PHO odborníkov.

VINCENT & MIKEY KHA

https://munchies.vice.com/videos/how-to-pho

 

 

najlepsie azijske jedlo v Bratislave: kde ich najdete?V Bratislave je stále väčší záujem o ázijskú kuchyňu a miestne reštaurácie sú pripravené uspokojiť túto chuť. Ale kde nájdete najlepšiu ázijskú kuchyňu v Bratislave?

Ak túžite po autentickom zážitku a úchvatnej chuťovej palety, nemusíte sa hľadať ďaleko. Tento článok vám pomôže nájsť najlepšie ázijské jedlá v Bratislave.

 

obrázok k článku ohľadom vietnamskeho čajuVstúpte do očarujúceho sveta vietnamského zeleného čaju, kde sa tradícia a chuť spájajú do fascinujúcej zmesi.

Umenie vietnamského zeleného čaju, od hmlistých horských oblastí až po stáročia staré techniky pestovania, je cestou bohatého kultúrneho dedičstva a jedinečnej chuti. Objavte jemnú rovnováhu sladkosti, trpkosti a zemitých, kvetinových tónov, ktoré definujú tento cenený nápoj.

 

sprievodcovia tradičnými čínskymi receptamiČínska kuchyňa je známa svojimi jedinečnými chuťami a tradičnými receptami, ktoré sa často zdobia bohatými farbami a exotickými prísadami.

Ak sa chcete ponoriť do tajov tejto fascinujúcej kuchyne, máme pre vás skvelú správu! Naša príručka vás zavedie do sveta tradičných čínskych receptov a naučí vás, ako pripraviť niektoré z najobľúbenejších jedál.

 

obrazok k článku Ryžová revolúciaChuťové poháriky na celom svete, pripravte sa na ryžovú revolúciu, aká tu ešte nebola!

V neustále sa vyvíjajúcom kulinárskom prostredí zostáva ryža základom, ktorý zaujme a láka. S blížiacim sa rokom 2024 sa niekoľko odrôd ryže stane kréme de la kréme a podmaní si srdcia a chute milovníkov jedla na celom svete.

 

uvodny obrazok k blogovému članku: Ako pripraviť Dim Sum?Dim sum, tradičná kantonská kuchyňa pozostávajúca z jedál veľkosti sústa, ktoré sa zvyčajne podávajú k čaju, si získala srdcia a chuťové bunky milovníkov jedla na celom svete.

Táto stáročná kulinárska tradícia, ktorá vznikla v čajovniach čínskej provincie Guangdong, sa odvtedy vyvinula do rozmanitej a živej gastronomickej cesty, ktorú si mnohí vychutnávajú.

Teraz môžu európski domáci kuchári zažiť umenie výroby dim sum na vlastnej koži a zúčastniť sa vzrušujúceho kulinárskeho dobrodružstva, v ktorom sa spája tradícia s inováciou.

V spoločnosti Foodland sa usilujeme o to, aby sme ambicióznym šéfkuchárom dim sum poskytli nástroje a znalosti potrebné na prípravu týchto chutných pochúťok vo vlastnej kuchyni. Náš komplexný sprievodca dim sum pre európskych domácich kuchárov sa zaoberá fascinujúcou históriou a kultúrou dim sum, predstavuje základné ingrediencie a vybavenie a poskytuje návody krok za krokom na populárne recepty dim sum.

 

uvodny obrazok - Objavte umenie ázijských knedlí vo svojej európskej kuchyni Ázijské knedle v celej svojej rozmanitosti majú svoje obľúbené miesto v srdciach milovníkov jedla na celom svete.

Kombinácia pikantných náplní a zložitých záhybov zabalených v jemnom obale, vytvára malé balíčky čistej kulinárskej radosti. Vegetariánske alebo mäsové, vyprážané alebo dusené, tieto chutné kúsky sú základným aspektom ázijskej kuchyne, ktorý môžu európski kulinárski nadšenci ľahko zopakovať vo svojich kuchyniach.

 

Boj proti vysokému krvnému tlaku chutným spôsobom Ázijské potraviny na záchranu!Ahoj, gurmáni a milovníci zdravia! 🍲 Ak vás alebo vašich blízkych trápi vysoký krvný tlak, je čas vydať sa na chutnú cestu ázijskou kuchyňou.

Ukázalo sa, že množstvo jedál a ingrediencií z tohto kúta sveta nie je len mimoriadne chutných, ale sú to aj hrdinovia v boji proti hypertenzii. Poďme sa do toho ponoriť!

 

Sametové lístie mení svoje zelenejúce sa odtiene na škále červenej, oranžovej a hnedej. Slnečné dni sa postupne skracujú a v noci sa teploty ochladzujú. Áno, jeseň je na ceste, a spolu s ňou prichádza aj sezóna zázvoru.

Zázvor (Zingiber officinale) je korenie s výraznou chuťou a mnohými pozoruhodnými vlastnosťami. Táto rastlina pochádza z Ázie a bola používaná nielen v kulinárskom umení, ale aj v tradičnej medicíne po tisícročia. Prepojenie zázvoru s príchodom jesene je zmysluplné, pretože jeho účinky môžu byť v tejto sezóne obzvlášť prospešné.

 

ako priprait domace tempura sushiSte vyznávačom japonskej kuchyne a chceli by ste sa naučiť pripraviť tempuru sushi doma? V tom prípade ste na správnom mieste!

V našom článku vám predstavíme jednoduché inštrukcie a tajomstvá od odborníkov, ako pripraviť domáce tempuru sushi. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený kuchár, tieto tipy vám pomôžu dosiahnuť dokonalosť v príprave tejto obľúbenej japonskej pokrmy.

Tempuru sushi je kombináciou krehkého tempury a čerstvého sushi, čo vytvára jedinečnú chuťovú exploziu. V článku sa dozviete, ako správne nasiaknuť ryžové plátky, ako pripraviť tempuru cesto a aké plnky sa najlepšie hodia pre tieto rolky. Okrem toho vám odborníci zdieľajú triky a tipy, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu a chuť.

Takže neváhajte a začnite si pripravovať svoje vlastné tempuru sushi doma. Nenechajte si ujsť túto príležitosť zažiť japonskú kuchyňu priamo vo vašej kuchyni!

 

Banannový šalát a ryžovými krekermi a nuoc chamVietnamská kuchyňa (vietnamsky Ẩm thực Việt Nam) je dôležitou súčasťou vietnamskej kultúry. Jedlo predstavuje pre Vietnamcov možnosť stráviť čas spoločne s rodinou a je hlavným prvkom osláv a svadieb.

Hlavné ingrediencie využívané vo vietnamskej kuchyni odrážajú polohu krajiny a miestnu klímu. Ryže, ktoré sa pestujú na vodných poliach po celej krajine, tvoria súčasť každodenných jedál a navyše z nej vyrábajú rôzne druhy rezancov a koláčov. Okrem množstva budhistických vegetariánskych pokrmov vietnamské jedlá sú kombinácie rôznych druhov zeleniny, bylín a mäsa. Prípravky sa pripravujú na mnohé spôsoby, ako je napríklad varenie, dusenie alebo praženie. Cieľom kuchárov je zachovanie čo najčerstvejších a prírodných chutí jedla. Vietnamská kuchyňa je často považovaná za jednu z najzdravších vo svete.

Vietnamská kuchyňa sa riadi filozofiami piatich elementov v piatich základných chutiach: ostrá (železo), kyslá (drevo), horká (oheň), slaná (voda) a sladká (zem). Každé vietnamské jedlo má svoj uvlastnú chuť, ktorá odráža jeden alebo viac z týchto prvkov.

 

Singapur Hainan ChickenSingapur - malý ostrovný štát v jihovýchodnej Ázii, je známy nielen svojím moderným a kosmopolitným charakterom, ale aj rozmanitou a lahodnou kuchyňou.

Singapurská kuchyňa je jedinečnou zmesou kulinárskych vplyvov z rôznych častí sveta, čo ju robí jednou z najzaujímavejších a chutných kuchýň na svete.

 

 

Tom yum kung thai cusineThajská kuchyňa je niečo viac ako len jedlo; je to skúsenosť, ktorá oslovuje všetky zmysly. Od pikantných kari a sviežich šalátov cez bohaté omáčky až po sladké dezerty, thajská kuchyňa má pre každého niečo.

Ochutnajte Thajsko priamo u vás doma

Zabudnite na drahé reštaurácie a nekonečné hľadanie správnych surovín. Na Foodland.sk nájdete všetko, čo potrebujete na prípravu autentických thajských jedál priamo v pohodlí vášho domova. Vyberáme pre vás iba najkvalitnejšie produkty, ktoré prinášame priamo od miestnych thajských dodávateľov.

 

Japonská kuchyňa je známa po celom svete svojou jedinečnou kombináciou chutí, zdravými surovinami a kvalitným spracovaním.

Japonská kuchyňa sa neomezuje iba na sushi a sashimi, hoci tieto pokrmy sú najznámejšie, ale zahŕňa celú radu ďalších lahodných jedál. Tu je prehľad niektorých hlavných aspektov japonskej kuchyne:

 

Korean cuisine Kórejská kuchyňa, známa pre svoju bohatú chuťovú paletu a charakteristické jedlá,ponúka jedinečný pohľad na históriu a kultúru Kórey.

Siahajúca až do obdobia troch kráľovstiev v období 57 pr. n. l. - 668 n. l., táto kuchyňa sa vyvinula do svojej súčasnej podoby s výraznými vplyvmi z rôznych historických udalostí.

 

Nasi Lemak - Malajská špecialitaAk ste niekedy túžili ochutnať exotické chute a zároveň sa pohrávať s rôznymi koreninami a ingredienciami, malajská kuchyňa je pre vás tou správnou voľbou. Táto kulinárska tradícia z krajiny bohatstva kultúr a histórie prináša do jedla zmes ľahkosti, korenia a harmonických chutí.

Krátky pohľad na malajskú kuchyňu

Malajzia, krajina ležiaca v juhovýchodnej Ázii, má bohatú kulinársku históriu ovplyvnenú rôznymi kultúrami, vrátane malajských, čínskych, indických a thajských vplyvov. Táto rôznorodosť sa odráža v pokrmoch, ktoré sú plné kontrastov – sladkého, pikantného, kyslého a slaného.

 

komplexný sprievodca pre europskych domacich kucharov - uvodny obrazokÁzijská kuchyňa už dlho fascinuje Európanov neuveriteľnou škálou chutí, ingrediencií a kuchárskych techník. S rastúcim záujmom o autentické kulinárske zážitky sa mnohí domáci kuchári vydávajú za hranice známeho a ponárajú svoje vidličky do zdanlivo nekonečného sveta ázijskej gastronómie.

Naša vášeň pre ázijské jedlá je v spoločnosti Foodland hnacím motorom nášho úsilia sprístupniť túto vzrušujúcu kulinársku krajinu európskym domácim kuchárom a preklenúť priepasť medzi inšpiráciou a realizáciou pomocou množstva vysokokvalitných surovín a odborných rád.

 

úvodný obrázok pre blogový článok s názvom článku

Ázia, krajina rozmanitých kultúr, farieb a chutí, dala vzniknúť množstvu dušu pohlcujúcich polievok a vývarov, ktoré zahrejú pri srdci a nasýtia dušu. Tieto upokojujúce vývary, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne každého regiónu, sú stelesnením kulinárskej pohody a stelesňujú podstatu ázijskej kuchyne.

Európanom, ktorých tieto očarujúce nápoje zaujali, sa môže zdať, že pripraviť si tieto výdatné vývary a polievky doma je dosť náročné. Nebojte sa, pretože so správnymi pokynmi, prísadami a technikami môžete aj vy vytvoriť úchvatné misky tekutého zlata, ktoré sú rovnako pôžitkárske a uspokojujúce ako tie, ktoré sa podávajú vo vašich obľúbených ázijských reštauráciách.

Foodland, váš dôveryhodný komplexný obchod s najlepšími ázijskými potravinami, sa snaží sprístupniť a spríjemniť Európanom svet ázijskej gastronómie. Vďaka našej širokej škále výrobkov a odhodlaniu podeliť sa o naše vedomosti sa snažíme stať sa vaším kulinárskym spoločníkom pri objavovaní obľúbených aj menej známych vývarov a polievok z regiónov, ako sú Japonsko, Vietnam, Thajsko a Čína.

Vydajme sa spoločne na kulinárske dobrodružstvo, aby sme oslávili bohaté dedičstvo ázijských polievok a vývarov a priniesli teplo a pohodlie týchto nádherných výtvorov do vášho európskeho domova, jeden po druhom.

 

Najlepší návod na prípravu lahodnej a chutnej omáčky z čierneho korenia

Ste pripravení posunúť svoje kulinárske zručnosti na vyššiu úroveň? Nehľadajte nič iné ako tento návod na prípravu tej najlahodnejšej omáčky z čierneho korenia, akú ste kedy ochutnali. Či už ste skúsený kuchár alebo nováčik v kuchyni, vďaka tomuto návodu krok za krokom vytvoríte lahodnú omáčku, ktorá zaujme aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

Poradíme vám od výberu najčerstvejších surovín až po zvládnutie dokonalej rovnováhy chutí. Pripravte sa na to, aby ste v sebe odhalili gurmána, keď sa ponoríme do tajomstiev tvorby omáčky, ktorá je bohatá, výrazná a plná voňavého čierneho korenia. Či už plánujete špeciálnu večeru pre priateľov, alebo jednoducho chcete vylepšiť svoje jedlá na všedný večer, tento recept sa stane vaším obľúbeným. Tak si vezmite zásteru a poďte variť!

 

Foodland_Asian Stir-fry made easyPre európskych domácich kuchárov, ktorí hľadajú dokonalú kombináciu pohodlia, fantastickej chuti a zdravých ingrediencií, sa všestranné ázijské smaženie stalo obľúbenou voľbou pre uspokojujúce jedlá.

Cieľom našej stratégie obsahu blogu Foodland je poskytnúť vám vedomosti a kulinárske zručnosti potrebné na vytvorenie chutných ázijských zázrakov v pohodlí vašej domácej kuchyne.

Vďaka výberu jednoduchých receptov na vyprážanie inšpirovaných rôznymi ázijskými kuchyňami, ako je čínska, thajská, japonská a vietnamská, vám náš blog dodá istotu, že si môžete bez námahy pripraviť domáce ázijské jedlá plné výživnej zeleniny, dokonale pripravených bielkovín a výrazných chutí.

Obsah nášho blogu sa bude venovať základným zložkám ázijských miešaných jedál a bude obsahovať návody krok za krokom, ktoré sa týkajú rôznych techník varenia, univerzálnych omáčok a vysokokvalitných exotických surovín dostupných v sieti Foodland.

 

uvodny obrazok k clanku na blogu o azijskych dezertochSvet ázijských dezertov je pre mnohých európskych milovníkov jedla exotickým a lákavým únikom, plným neodolateľných chutí, textúr a farieb, ktoré čakajú len na to, aby si ich vychutnali.

V súlade s našou vášňou pre všetko kulinárske Foodland starostlivo vytvoril stratégiu obsahu blogu, ktorá má európskym domácim pekárom predstaviť úchvatnú rozmanitosť a hĺbku tradícií ázijských dezertov.

Od voňavých indických sladkostí až po šťavnaté japonské mochi a všetko medzi tým - naša blogová séria vás krok za krokom prevedie nádherným výberom autentických ázijských receptov na dezerty, ktoré zaručene rozšíria váš repertoár pečenia a povzbudia vaše chuťové poháriky.

Obsah nášho blogu bude slúžiť ako komplexný zdroj informácií pre ambicióznych nadšencov ázijských dezertov a odhalí základné techniky a nevyhnutné ingrediencie, ktoré tvoria základ týchto delikátnych pochúťok. Naším cieľom je prostredníctvom praktických rád, jednoduchých receptov a odborných postrehov spríjemniť a uľahčiť európskym domácim pekárom proces tvorby domácich ázijských dezertov. Objavte jedinečné chute, textúry a štýly prezentácie a nájdite inšpiráciu na experimentovanie s neznámymi prísadami, ako je prášok matcha, pasta z červených fazúľ a listy pandanu, ktoré sú ľahko dostupné v maloobchodných a online predajniach Foodland.

Dúfame, že zdieľaním našich hlbokých vedomostí a nespútaného nadšenia pre tieto chutné ázijské výtvory inšpirujeme európskych domácich pekárov, aby sa hlbšie ponorili do nespočetných pôžitkov z výroby ázijských dezertov. So štipkou zvedavosti a kvapkou odhodlania sa čoskoro ponoríte do bohatého, očarujúceho sveta ázijských sladkostí a ohromíte priateľov a rodinu svojím novým majstrovstvom v týchto exotických cukrovinkách. Foodland je tu, aby vám pomohol rozvinúť váš vnútorný dezertný šéfkuchár a premeniť jednoduché ingrediencie na podmanivé, ambrózne poklady, ktoré stelesňujú samotnú podstatu ázijského dezertného umenia.

 

úvodný obrázok pre blogový článok Príručka na prípravu moderných ázijských jedál v domácnostiJedlo dokáže prekonať geografické a kultúrne hranice a zblížiť ľudí prostredníctvom spoločných kulinárskych zážitkov a príbehov. S globalizáciou a rýchlou výmenou myšlienok a tradícií sa čoraz častejšie objavuje tendencia spájať rôzne druhy kuchýň a vytvárať tak jedinečné a inovatívne gastronomické špeciality.

Medzi týmito vzrušujúcimi kulinárskymi trendmi si v posledných rokoch získala značnú popularitu ázijská fusion kuchyňa - spojenie ázijských a európskych chutí. Toto lahodné spojenie Západu a Východu si získalo srdcia milovníkov jedla na celom svete vďaka pozoruhodnej harmónii chutí, vôní a textúr.

V spoločnosti Foodland ponúkame najširší sortiment vysokokvalitných ázijských potravín pre modernú gastronómiu, aby sme vám pomohli preniesť tento inovatívny kulinársky trend do vašej kuchyne. Ak pochopíte základné techniky a ingrediencie používané v ázijskej fúznej kuchyni, budete môcť experimentovať s odvážnymi exotickými chuťami a vytvárať sofistikované a lahodné jedlá priamo v pohodlí vášho európskeho domova.

Taktiež sa oboznámime so základmi ázijskej fusion kuchyne vrátane základných ingrediencií, kombinácií chutí, kulinárskych techník a spôsobov prezentácie. Okrem toho sa ponoríme do fascinujúcej histórie ázijskej fusion kuchyne a podelíme sa o príbehy slávnych šéfkuchárov a ich inšpiratívnu kulinársku cestu, ktorá prispela k vývoju tohto jedinečného kulinárskeho prejavu.

 

Chcete svojmu obľúbenému pokrmu z ryžových rezancov dodať trochu prskavej chuti? Už nemusíte hľadať ďalej! V tomto magickom vydaní bez mäsa posunieme vaše pečené ryžové rezance na úplne novú úroveň vďaka týmto pikantným vegetariánskym receptom.

Či už ste zarytý mäsožravec, ktorý chce preskúmať rastlinnú stravu, alebo skúsený vegetarián hľadajúci nové kulinárske dobrodružstvá, tieto recepty zaručene uspokoja vaše chuťové poháriky a zanechajú vo vás chuť na ďalšie.

Máme pre vás všetko, od ohnivého vyprážaného tofu s čili cesnakovou omáčkou až po pikantné arašidové sezamové rezance. Tieto recepty sú nielen plné výrazných a pikantných chutí, ale sú aj neuveriteľne jednoduché na prípravu, čo je ideálne pre náročné večere počas týždňa. Vezmite si teda zásteru, pripravte si chuťové poháriky a ponorme sa do sveta bezmäsitých kúziel, ktoré vás ohromia a zanechajú chuť na ďalšie

 

ilustratívny obrázok k blogovému článku Kurkumový čaj 101: Všetko, čo potrebujete vedieť o varení tohto zlatého elixíruVitajte vo svete kurkumového čaju! Ak hľadáte teplý a upokojujúci nápoj, ktorý nielen výborne chutí, ale má aj nespočetné množstvo zdraviu prospešných účinkov, už nemusíte hľadať ďalej. Kurkumový čaj, známy aj ako "zlaté mlieko" alebo "kurkumové latte", sa v rôznych kultúrach už po stáročia teší liečivým vlastnostiam a živej chuti.

V tomto komplexnom sprievodcovi vás oboznámime so všetkým, čo potrebujete vedieť o varení a vychutnávaní tohto zlatého elixíru. Máme pre vás informácie od pôvodu kurkumy a jej bohatej histórie až po vedecky podložené výhody, ktoré ponúka. Pripravte sa na to, že zistíte, ako si pripraviť dokonalú šálku kurkumového čaju, preskúmate jeho potenciálne zdravotné prínosy a dokonca sa naučíte niekoľko kreatívnych receptov, ktoré pozdvihnú váš zážitok z pitia čaju. Vezmite si teda svoj obľúbený hrnček, pohodlne sa usaďte a ponorme sa do fascinujúceho sveta kurkumového čaju!

 

úvodný obrázok pre blogový článokÁzia je rozmanitý kontinent s bohatou kultúrou a tisíckami rôznych a chutných kuchýň. Jej rozsiahla kulinárska krajina siaha od voňavého indického karí cez chutné jedlá z rezancov v Thajsku, komplexné chute čínskych wokov, čerstvé sushi a sashimi z Japonska až po lahodné pouličné jedlo vo Vietname.

Ázijská kuchyňa je exotická a chutná a so správnymi prísadami sa dá neuveriteľne ľahko pripraviť. A mnohí Európania túžia dostať tieto chutné jedlá na svoj stôl. Pre ľudí žijúcich v Európe môže byť problém nájsť čerstvé a autentické ázijské suroviny na mieste. Častými prekážkami sú výrazné rozdiely v chuti a štýle varenia a obmedzený prístup k potrebným zložkám. Preto si spoločnosť Foodland stanovila za svoje poslanie získavať a poskytovať najkvalitnejšie ázijské potraviny pre modernú gastronómiu. Rozsiahly sortiment produktov Foodland, vrátane veľkoobchodných a maloobchodných ázijských potravín, je určený profesionálnym kuchárom a domácim kuchárom.

 

 

titulný obrázok pre článok Zvládnutie Pho: Komplexný sprievodca správnym jedením PhoPho je vietnamské jedlo, ktoré sa stáva čoraz populárnejšie na celom svete. Je to chutná, výdatná polievka s ryžovými rezancami, bylinkami a rôznym mäsom a zeleninou.

Ak ste nováčikom v oblasti pho, môže byť pre vás záhadou, ako ju správne jesť. Vďaka niekoľkým tipom si toto lahodné jedlo môžete vychutnať ako profesionál.

 

úvodný obrázok pre článok s názvom 8 najoblubenejsich indonezskych polievok,

Singapurská kuchyňa je známa svojou rozmanitou a lákavou ponukou rezancových jedál. Od krabieho bee hoon až po char kway teow - tieto pochúťky v štýle hawker predstavujú bohaté chute a kulinárske tradície tohto regiónu.

V tomto článku sa budeme venovať niektorým z najobľúbenejších singapurských rezancových jedál a preskúmame ich jedinečné prísady, spôsoby prípravy a kultúrny význam.

 

8 najoblubenejsich indonezskych polievok

Suši je obľúbené japonské jedlo, ktoré sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejším aj na Slovensku. Toto kultové jedlo si vychutnávajú gurmáni na celom svete, a to z dobrého dôvodu. Suši je nielen chutné, ale aj zdravé a všestranné.

Ak ste v tejto kuchyni nováčik, možno sa cítite ohromení rôznymi druhmi sushi a etiketou, ktorá k nemu patrí. V tomto článku vám vysvetlíme základy sushi, aby ste mohli začať.

 

 

8 najoblubenejsich indonezskych polievok

Indonézska kuchyňa je známa svojimi bohatými chuťami, exotickým korením a lahodnými vôňami.

Kulinárske dedičstvo krajiny je rozsiahle a rozmanité, s vplyvmi Číny, Indie, Blízkeho východu a Európy. Jedným z najlepších spôsobov, ako spoznať rozmanité chute Indonézie, sú jej polievky.

Indonézske polievky majú rôzne chute a textúry, od pikantných a štipľavých až po slané a sladké. Často sa pripravujú z čerstvých surovín, aromatických byliniek a korenín a sú ideálne na zahriatie v chladných dňoch. Tu je osem indonézskych polievok, ktoré musíte vyskúšať

 

Spolocne crty jedinecne chute

Ázia je obrovský kontinent s rozmanitými kultúrami, náboženstvami a kuchyňami. Kontinent má päť hlavných regiónov: Východná Ázia, juhovýchodná Ázia, južná Ázia, stredná Ázia a západná Ázia.

Geografia, podnebie a kultúrna história ovplyvňujú jedinečnú kuchyňu každého regiónu. V tomto článku sa budeme zaoberať rôznymi druhmi ázijských jedál, ich podobnosťami a rozdielmi v piatich regiónoch Ázie.

 

Tipy a triky na varenie

Vstúpte do sveta nových výnimočných chuťových dobrodružstiev s kategóriou Výpredaj na
Foodland.sk!

Ak túžite po objavení nových ázijských chutí a zároveň ušetriť peniaze, potom je táto kategória presne to, čo hľadáte. Výpredaj vám ponúka nielen nové produkty a exotické chute, ale aj možnosť získať vaše obľúbené produkty za lepšiu cenu. V tomto článku sa pozrieme bližšie na výhody a fascinujúce možnosti, ktoré vám ponúka kategória Výpredaj.

Pripravte sa na nové chuťové zážitky a zároveň zodpovedný nákup potravín!

 

 

Tipy a triky na varenie

Ázijská kuchyňa je známa svojimi živými chuťami, bohatou štruktúrou a rozmanitými prísadami.

Jedlá z mäsa sú neodmysliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a existuje množstvo mäsových jedál, ktoré si získali popularitu po celom svete.

Tieto mäsové jedlá sú nielen chutné, ale poskytujú aj pohľad na kultúru a tradície regiónu:

 

Tipy a triky na varenie

Ázijská kuchyňa je rozmanitý a pulzujúci svet, pričom každý región sa môže pochváliť vlastnými jedinečnými chuťami, štýlmi varenia a kulinárskymi tradíciami. Ázijské jedlá ponúkajú exotické a zároveň upokojujúce chuťové zážitky, od voňavého korenia Indie až po jemné chute Japonska.

Dnes sa budeme venovať niektorým z najobľúbenejších ázijských kuchárskych techník, ktoré si získali srdcia a chuťové poháriky milovníkov jedla na celom svete:

 

Tipy a triky na varenie

Kimchi / Kimči je tradičné a všeobecne známe kórejské jedlo z fermentovanej zeleniny, ako je kapusta, reďkovka alebo uhorka, zmiešanej s korením a koreninami.

Tento pokrm je nielen chutný, ale má aj množstvo zdraviu prospešných látok. Je bohaté na vitamíny, minerály a probiotiká, ktoré môžu pomôcť zlepšiť trávenie, posilniť imunitný systém a dokonca predchádzať niektorým chorobám.

Ak hľadáte spôsob, ako si spestriť jedlo, kimči je skvelou voľbou. Môžete ho použiť do rôznych jedál, od dusených pokrmov a polievok až po sendviče a šaláty. Tu je niekoľko najlepších kombinácií kimči, ktoré posunú vaše jedlo na vyššiu úroveň.

 

 

Tipy a triky na varenie

Ázijská kuchyňa je známa svojimi pestrými farbami, výraznými chuťami a jedinečnými prísadami.

Či už ste skúsený kuchár alebo začiatočník, príprava ázijských jedál sa môže zdať spočiatku náročná. So správnymi tipmi a trikmi však môžete ľahko pripraviť chutné a autentické ázijské jedlá. Tu sú tipy a triky špecifické pre ázijskú kuchyňu, ktoré vám pomôžu pozdvihnúť vaše kulinárske zručnosti:

 

 

Čínske jedlá na stole

Suši je tradičné japonské jedlo, ktoré sa stáva čoraz populárnejším na celom svete. Je to zdravé, chutné a vizuálne atraktívne jedlo, ktoré si môžete vychutnať v rôznych podobách.

Výroba sushi doma môže byť zábavná a obohacujúca skúsenosť, ale môže byť aj náročná. Existuje niekoľko tipov a trikov, ktoré môžu amatérski kuchári aj profesionálni kuchári použiť na prípravu chutného a krásneho sushi.

V tomto článku sa budeme venovať niektorým osvedčeným postupom pri príprave sushi, ktoré vám pomôžu vždy vytvoriť dokonalé rolky. Či už ste začiatočník alebo skúsený kuchár sushi, tieto tipy vám pomôžu zlepšiť vaše zručnosti a vytvoriť lahodné sushi, ktoré urobí dojem na vašich priateľov a rodinu.

 

 

Čínske jedlá na stoleÁzijské jedlá sú v súčasnosti čoraz obľúbenejšie. Rozmanitá a aromatická kuchyňa si podmanila chuťové poháriky ľudí na celom svete.

Jedným z najobľúbenejších a najvšestrannejších jedál ázijskej kuchyne sú rezance. Sú základným jedlom väčšiny ázijských kultúr a to z dobrých dôvodov. Rezance sa vyrábajú v rôznych formách a z rôznych surovín. Sú tiež všestranné a chutné a možno si ich vychutnať na mnoho spôsobov. Často tvoria základ pokrmov, najmä s polievkou. Ktoré druhy ázijských rezancov by však ľudia mali poznať? Tu je niekoľko nápadov.

 

 

Čínske jedlá na stole

Thajská kuchyňa je preslávená po celom svete svojimi aromatickými chuťami a korenistými jedlami.

Thajské rezancové polievky patria medzi najobľúbenejšie thajské jedlá a ponúkajú sa v rôznych variantoch. Tieto polievky sú výdatné, sýte a chutné, takže sú ideálne na sýte jedlo.

V tomto blogu sa budeme venovať 10 najznámejším thajským rezancovým polievkám, ktoré si môžete vychutnať

 

 

Čínske jedlá na stole

Ste unavení zo zaužívaných jedál a túžite po niečom novom a vzrušujúcom?

Nehľadajte nič iné ako miestny ázijský obchod s potravinami! Vďaka rozmanitým surovinám môžete vytvoriť chutné jednoduché recepty, ktoré udržia vaše chuťové poháriky spokojné a plné živín.

 

V tomto príspevku sa podelíme o štyri jednoduché recepty. Poďme sa teda ponoriť do sveta ázijských chutí a pripraviť niekoľko chutných jedál.

 

 

Čínske jedlá na stoleÁzijská kuchyňa je v Spojených štátoch a na celom svete čoraz populárnejšia.

Každý si tu nájde niečo pre seba, od klasickej čínskej kuchyne až po modernejšie japonské jedlá. Čo však robí ázijské jedlá takými jedinečnými a chutnými? Odpoveď je v spôsoboch varenia.

Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo majster kuchár, poznanie rôznych metód varenia ázijskej kuchyne je základom pre prípravu chutných jedál. So správnymi prísadami a technikami môžete doma ľahko pripraviť jedlá reštauračnej kvality. Ponorte sa teda do ázijských kuchárskych metód a zistite, čo všetko sa môžete naučiť.

 

 

Čínske jedlá na stoleAutentická čínska kuchyňa je známa svojimi komplexnými chuťami a širokou škálou ingrediencií.

Hoci mnohé z týchto surovín sú pre západných kuchárov neznáme, existuje niekoľko základných surovín, ktoré môže použiť každý, kto chce začať s čínskou kuchyňou. Či už chcete pripraviť tradičný pokrm, alebo čínsku kuchyňu len začínate objavovať, tieto ingrediencie vám poskytnú základ, ktorý potrebujete na začiatok.

 

 

 

Čínske jedlá na stoleČo je Japchae? 

Japchae je tradičné kórejské jedlo pripravované zo sklenených rezancov a rôznych druhov zeleniny. Je to jedno z najobľúbenejších jedál kórejskej kuchyne a často sa podáva pri špeciálnych príležitostiach, ako sú svadby a sviatky. Japchae sa tradične pripravuje z rezancov zo sladkých zemiakov a je známe svojimi jasnými chuťami a farbami. Často sa podáva ako príloha, ale môže sa podávať aj ako hlavné jedlo.

 

 

 

Čínske jedlá na stoleČo je Bun Bo Nam Bo? 

Bun Bo Nam Bo je vo Vietname obľúbené jedlo, ktoré kombinuje jemné hovädzie mäso, ryžové rezance, čerstvú zeleninu a bylinky, čím vytvára aromatické a farebné jedlo. V tomto článku vám poskytneme prehľad ingrediencií používaných pri príprave Bun Bo Nam Bo, ako aj niekoľko tipov na jeho dokonalú prípravu.

 

Čínske jedlá na stoleVarenie čínskych jedál

Varenie čínskych jedál môže byť neuveriteľne obohacujúca skúsenosť. Nielenže je to chutná a zdravá kuchyňa, ale jej príprava môže byť aj pomerne jednoduchá. S trochou vedomostí a správnymi prísadami môžete vytvoriť autentické čínske jedlá, ktoré zapôsobia na vašu rodinu a priateľov. Tu je 7 tipov, ktoré vám pomôžu začať s varením čínskych jedál:

 

Igrediencie azijskej kuchyne foodlandÁzijska kuchyňa je bránou do fascinujúceho sveta exotických chuteí a vôní. Ak ste sa rozhodli ponoriť do tohto kulinárskeho dobrodružstva, eshop Foodland.sk je vaším spoľahlivým sprievodcom na ceste objavovania autentických ingrediencií a receptov z Ázie.

V tomto blogu vám predstavíme niekoľko dôležitých informácií o tom, ako na to s ázijskou kuchyňou, a ako vám Foodland.sk môže pomôcť vytvoriť skvelé jedlá priamo z vášho domova.

1. Rôznorodosť ázijskej kuchyne: Čo môžete očakávať

Ázijska kuchyňa sa skladá z rôznych štýlov, každý s vlastnou charakteristikou a chuťovými kombináciami. Na Foodland.sk nájdete ingrediencie z širokej škály ázijských kuchýň, ako sú japonská, čínska, thajská, kórejská a ďalšie. Dozviete sa viac o týchto štýloch a ako ich kombinovať, aby ste si mohli vytvoriť skvelé pokrmy priamo doma.

 

spices and herbs - sedemdruhov koreniaAké koreniny poznáme?

O koreninách sa veľa hovorí, bez správného výberu korenín sa ťažko dá uvariť dobré jedlá. Kvalita jedla tiež veľa súvisí s kvalitou ingrediencií a korenín. Ale viete, že vášmu zdraviu môže naozaj veľkú službu preukázať (dnes) už bežne používané korenie?

 

Bylinky a korenieÁzijská kuchyňa je rozmanitá ako ostatne celý kontinent. Vplyv na prípravu pokrmov majú tradície, regionálne zvyky alebo tiež dostupnosť daných surovín.

Orientálna kuchyňa je však známa používaním veľkého množstva čerstvých byliniek a korenia ako napríklad koriander, citrónová šťava, galangal alebo wasabi.

 

Goji berryGoji berry,

slovensky kustovnica čínska je superpotravina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. O zázračných účinkoch goji vedia v Číne už niekoľko tisícročí. Pravidelná konzumácia goji prispieva k posilneniu imunity, zlepšeniu kvality pleti, pomôže nám pri chudnutí a hovorí sa, že má dokonca schopnosť predlžovať život! Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo je goji, aké sú jej účinky a ako tieto drobné červené plody zaradiť do každodenného jedálnička.

Čo sa v článku dozviete?

  • Čo je goji
  • Využitie a účinky goji
  • Goji ako superpotravina
  • 5 dôvodov, prečo jesť goji
  • Ako goji zaradiť do jedálničku
 

Jujuba ovocie sušenéJujuba (Ziziphus jujuba)

má pôvod v Číne a bola kultivovaná viac ako 4000 rokov. Je tiež známa pod rôznymi menami, ako čínské ďatle, červené ďatle, indiánske ďatle, korejské ďatle a Tsao. Ovocie jujuba sa pestuje aj v severnej Afrike, v Rusku,v južnej Európe, na Strednom východe a v juhozápadnej časti Spojených štátov. Keď je úplne zrelé, ovocie jujuba je úplne červené obsahuje veľmi vysoký obsah vitamínu C. Liečebné vlastnosti ovocia boli objavené pred tisíc rokmi rôznymi kultúrami.

Čerstvé ovocie jujuba chutí trochu ako jablká. Obvykle sa konzumuje vo forme sušenej, práškovej, tonikum alebo čaju.

 

Ako piť mlieko a aké

Nie je mlieko ako mlieko! 

Mlieko patrí medzi najzdravšie potraviny, je zdrojom vápnika, minerálov, vitamínov, enzýmov a bielkovín dôležitých pre pohyb svalov, prenos signálov v nervovom systéme. Mlieko obsahuje vitamíny A, D, B12, B1 a selén, ktorý spomaľuje proces starnutia a prispieva k ochrane imunitného systému. Pod týmto zdravým nápojom si automaticky predstavíme kravské mlieko, a pritom sú v súčasnosti na trhu aj ďalšie druhy mlieka, ako kozie, ovčie, sójové, mandľové, ryžové, ovsené či kokosové, s významným zdrojom výživných látok, minerálov a vitamínov.

 

Chia semienka - Salvie Hispanica

Chia (semená Salvie Hispanica)

je trvalá a k prostrediu priateľská potravina. Lístky obsahujú vysoký podiel oleja, ktorý je zároveň veľmi účinný repelent proti hmyzu. Vďaka tomu, nie sú nutné žiadne pesticídy pri jej pestovaní (organické pestovanie). Chia na pestovanie potrebuje špeciálne podmienky. V noci väčšiu zimu a cez deň väčšie teplo. Chia nemá žiadnu chuť, tým pádom nepokazí chuť žiadneho jedla. Ideálne je konzumovať celé Chia semienko, nakoľko celé prechádza traktom a zároveň tým čistí črevá. Máyovia si semienko dávali do vody, vytvoril sa tak gel, ktorý si ochutili citrónom (nápoj chia fresca ). Alebo kúsali celé suché Chia semienka. Nie však každému je príjemné zjesť celé semienko a preto ho môžete jemne popražiť a pomlieť. Popražiť preto, lebo Chia je olejnatá a jemným popražením sa lepšie melie. Môžete si s ním posypať akékoľvek jedlo. Ak ste sa rozhodli pridať Chia do pečenia, pečením Chia získa jemnú chuť orechov. Chia nestráca na hodnote mletím (aj keď je dlhšie pomletá) ani pečením.

 

Koriander - zelenina a bylinkyKoriander, korenie, zelenina

Rastlinka koriandru je 50 cm vysoká, listami sa podobá rastlinke petržlenu. Používa sa vňať i suché plody. Koriander pochádza pravdepodobne z východného Stredomoria a západnej Ázie, dnes sa však pestuje po celom svete, aj u nás. Najlepšia akosť pochádza z Indie. Jeho cnosti v kuchyni a medicíne sú dokladované viac než 3000 rokov vo védach, neskôr v egyptských papyrusoch, zmieňuje sa o ňom aj Starý zákon. Hippokrates, grécky "otec medicíny", používal koriander ako liek a Rimania ho rozšírili do Európy.

 

Všetko o suši - japonské národné jedloSuši (jap. 寿司,鮨,鮓,すし) 

je tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou a z rôznorodých surových alebo tepelne upravených surovín. 

Japonské slovo suši (Sushi) pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Jeho význam sa časom skonkretizoval a označuje kombináciu octom ochutenej ryže (jap. 寿司飯,すしめし suši meši - suši ryža) s inými surovinami (doslovne: jap. ねた neta - materiál).
Charakteristickou surovinou sú hlavne surové ryby (tuniak losos, makrela) a ikry, plody mora (krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky, kraby), zelenina (uhorka, mrkva, avokádo), vaječná omeleta, ale aj tofu alebo huby (šiitake).
Treťou základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu väčšiny druhov suši sú plátky morských rias nori (jap. 海苔,のり).

Suši sa podáva s zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou.

Malé reštaurácie špecializované na podávanie suši sa v Japonsku nazývajú sušija (jap. 寿司屋,寿司や).

 

Ako sa robia Vietnamské plnené jarné závitky z ryžového papiera s omáčkou.

Ryžový papier (Bánh tráng, bánh đa, bánh đa nem)

Bánh tráng alebo bánh đa nem, vietnamský výraz, niekedy nazývaný aj obaly z ryžového papiera, ryžové krepy, ryžové oblátky alebo obaly nem, sú jedlé vietnamské obaly používané vo vietnamskej kuchyni, predovšetkým v jedlách a predjedlách, ako sú vietnamské jedlá nem cuốn, nem rám, bánh đa ...

Máte možnosť vedieť všetko o ryžovom papiere v naledujúcom videu.

 

 

Miso paste and miso soup

Shoyu, Tamari a Miso

V poslednom čase sa veľa hovorí o Shoyu, Tamari a Miso nielen ako o korení a prísadách na varenie ale aj ako o zázraku mediciny vďaka ich vlastnostiam, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie človeka.
Shoyu patrí spoločne s Tamari medzi dve tradičné ázijské sójové omáčky. Vyrába sa procesom fermentácie známym stovky rokov zo zmesi rozdrvených sójových bôbov, praženej pšenice, fermentačného činidla (Aspergillus oryzae) a vody. Prechádza dlhým procesom prírodného kvasenia, pri ňom dochádza k procesom premeny ťažko stráviteľných sójových bielkovín, škrobov a tuku na ľahko stráviteľné aminokyseliny, jednoduché cukry a mastné kyseliny, zároveň zachováva všetky dôležité látky, ktoré majú blahodárny vplyv na ľudský organizmus.

 

Fazula azuki azelena mung fazulaMungo a azuki

Vigna zlatá je rastlina, z ktorej sa získavajú struky a z nich následne plody (mungo fazuľa), vhodné na konzumáciu. Strukovina mungo fazuľa má tmavo zelenú farbu a sú veľké približne ako hrach. Rastlina vigna zlatá je teplomilná rastlina, ktorá dorastá do dĺžky približne jeden meter. Táto rastlina je plazivá, ako bežná fazuľa. Struk, v ktorom sa ukrýva fazuľa mungo, dorastá do dĺžky približne 10 – 15 centimetrov. Účinné látky, ktoré fazuľa mungo obsahuje sú po zdravotnej stránke vysoko prínosné celému telu

Fazuľa mungo – Vigna zlatá (lat. Vigna Radiatta) – čeľaď bôbovitá

Fazuľa azuki – (lat. Vigna Angulariss) – čeľaď bôbovitá

 

Sriracha - Slávna "Kohútia" čili omáčka

Sriracha - Slávna "Kohútia" čili omáčka

Už si nevieme predstaviť ani jedno bistro alebo prevádzku Ázsjského charakteru bez tejto slávnej omáčky, do konca vzniklo mnoho jej napodobnín podobnej chuti ale ako to celé vzniklo, aké je motto tvorcu tejto značky, málo kto z nás pozná.

 

 

 

Skvelé suši začína s skvelou ryžou. Pri výbere sushi ryže je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ktoré ovplyvnia kvalitu a chuť vášho sushi.

Pamätajte, že kvalitná sushi ryža je základom pre vytvorenie chutného a autentického sushi, preto sa snažte vybrať tú najlepšiu možnú voľbu podľa vašich preferencií a dostupnosti.

Tu sú niektoré veci, na ktoré by ste sa mali zamerať:

 

Ázijské jedálne paličky. ako držať paličkyJedálenské paličky

sú tradičným kuchynským nástrojom východnej Ázie – Čína, Japonsko, Vietnam a Kórea, čiastočne Thajsko kde sa však používajú len ku konzumácii rezancových polievok.

Jedálenské  paličky sa vyrábajú  z dreva, bambusu, kovu, kostí a dnes aj z plastu. Strieborné paličky  sa údajne používali v Číne na odhalenie otráveného jedla. Ak bol prítomný jed, palice vplyvom chemickej reakcie sčerneli.

Ázijské reštaurácie a bistrá sa na Slovensku tešia veľkej popularite. Hoci väčšina sa prispôsobila našej kultúre a k jedlu ponúka príbor, s klasickými čínskymi paličkami chutí jedlo predsa len inak. Jedenie s nimi však dá mnohým zabrať.

 

9 zdravotných výhod konzumácie zázvora9 zdravotných výhod konzumácie zázvoru

Petra Kopecká

Zázvor patrí medzi najzdravšie a najchutnejšie koreniny sveta. Pochádza z Číny a je doslova preplnený živinami a bioaktívnymi komponentmi, ktoré majú úžasný vplyv na naše telo a mozog. 

 

Liečivá sila potravín podľa 5 elementov

Liečivá sila potravín podľa 5 elementov

Určovanie nerovnováhy v tele na základe 5 elementov pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Je krokom vpred pri charakterizovaní jedinečnosti človeka na základe vnútorných orgánov, jednotlivých častí tela a jeho emócií v súlade so životným prostredím.

To, že ideme správnou cestou sa odrazí v každej našej činnosti. Budeme ľahšie a efektívnejšie zvládať akúkoľvek činnosť, budeme plní energie a lásky k životu, čo sa následne odrazí na našom výzore. Ľudia, ktorí takto žijú, vyzerajú o 10 až 20 rokov mladšie, sú výkonnejší a šťastnejší ako ich rovesníci. A toto je moc liečivej sily potravín podľa 5 elementov. 

 

Kokosový orech, 101 účinkov kokosu na zdravieKokosový olej

je jednou z mála potravín, ktoré možno klasifikovať ako "superpotraviny". Jeho jedinečná kombinácia mastných kyselín má pozitívny vplyv na vaše zdravie. Kokosový olej sa získava lisovaním alebo extrakciou z dužiny zrelých kokosových orechov zozbieraných z kokosovej palmy a to pri teplote topenia od 23 do 26 stupňov.

Kokosový olej si vydobyl poprednú pozíciu vo svete aktívne žijúcich ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie čoraz viac. Pozrite si 101 účinkov tohto bieleho zázraku!

 

Basmati ryza a cukrovkaBasmati ryža,

najmä celozrnná môže a mala by byť pravidelne doplnkom jedálnička ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Basmati ryža je prirodzene nízko energetická , ale rovnako ako u iných uhľohydratových jediel, dôležitá je veľkosť porcie. Priemerná porciia varenej ryže cca 150-180 gramov poskytuje 207-248 kalórií; malá porcia (100 g) poskytuje približne 138 kalórií. na porovnanie: typická 300g porcia vyprážanej ryže z bistra rodukuje 558 kalórií, a preto je dôležité, aby sme nebrali všetky druhy ryže rovnako. Celozrnná ryža Basmati má najnižší GI (glykemický index) z všetkých druhov ryže, čo znamená, že akonáhle sa rozpusti, uvoľni svoju energia pomaly a udrží hladinu cukru v krvi viac stabilne, čo je dôležitou súčasťou liečby cukrovky.

 

Zeleny caj v šálke a sypaný zeleny čajZelený čaj a zdravie

Aké účinky má zelený čaj na naše zdravie? O pozitívnych účinkoch zeleného čaju na naše zdravie sa už zrejme dopočul každý z nás. No väčšina rád sa zahrnie do jednoduchej vety „lebo je to pre nás prospešné“. V čom nám však zelený čaj naozaj pomáha? Ako ho môžeme využiť vo svoj prospech? Dokáže naozaj tak ovplyvniť naše zdravie, ako sa o tom hovorí? O tých najdôležitejších účinkoch sa dočítate v dnešnom článku, ktorý vás možno presvedčí pre ďalšiu šálku tohto lahodného nápoja.

 

Liečebné účinky čili papričky

Chilli (Čili) papričky

sú dnes bežnou a obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Málokto všakvie, že majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus a zdravie. Kapsaicín, ktorý sa v nich nachádza, je nielen zdrojom pálenia, ale má aj liečivé účinky:

 

Udon rezance čerstvé

Udon (う ど ん)

Udon sú hrubé japonské rezance vyrobené z pšeničnej múky. Sú hrubšie ako rezance soba, biele a pružnejšie . Udon je široko dostupný v reštauráciách po celom Japonsku a pripravuje sa v rôznych teplých a studených jedlách.

Populárne jedlá s Udon rezancami.

Nižšie je uvedený zoznam pokrmov s udon rezancami, ktoré turisti obyčajne nájdu v reštauráciách po celom Japonsku. Upozorňujeme, že existujú určité regionálne rozdiely v názvoch a korení.

 

 

 

Vietnamská káva je iná aj spôsob prípravy je odlišný

Vietnamská káva je iná aj spôsob prípravy je odlišný

Pravú, autentickú vietnamskú kávu pripravíte použitím kávového "Phin" filtra. Skvelého výsledku dosiahneme pridaním sladkého kondenzovaného mlieka, ktorý ešte umocní chuť a zážitok z kávy. V horúcom podnebí Vietnamu sa káva podáva často s ľadom a výsledkom je neuveriteľne lahodná a povzbudzujúca ľadová káva.

 

 

Ryža - Dokonalá obilina

Ak vám ryža nechutí, možno ste ju nejedli správne pripravenú alebo ste pri varení konkrétneho jedla použili nevhodný typ.

Najhodnotnejšou zložkou maličkých zŕn sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Pritom ryža má nízky glykemický index (GI), to znamená, že nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Naturálna je na stupnici od 0 do 100 presne v polovici, biela má GI 64. Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo.

Nachádza sa v nej viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom. Nelúpaná ryža má oproti lúpanej a bielenej ryži viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty.

 

Aké sójové omáčky poznáte?

Nie všetky sójové omáčky sú spravené rovnako. Tu sú rôzne typy sójovej omáčky, čo potrebujete vedieť o a ako ich používať.

 

Cukry, sacharidy

Sacharidy

Sacharidom alebo glycidom sa nevenuje toľko pozornosti ako bielkovinám a tukom. V staršom názvosloví ich môžeme nájsť pod pojmom uhľohydráty, uhľovodany, karbohydráty a ľudovo cukry. Veľakrát v praxi dochádza k tomu, že telu poskytujeme v nevhodný čas nevhodný sacharidový zdroj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia