Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo znamená tom kha gai?
Tom Kha Gai v preklade znamená Kuracia polievka s Galangalom.

Autentický Tom Kha Gai - jednoduchý lahodný recept na jednu z najobľúbenejších polievok v Thajsku! Túto thajskú kokosovú kuraciu polievku plnú voňavých thajských prísad, ako je citrónová tráva, listy kaffirovej limetky, zázvor a koreň galangalu, možno pripraviť na varnej doske alebo v tlakovom hrnci, bez lepku aj s možnosťou prispôsobiť pre vegánov

Recept od Sylvia Fountaine

Pre: 4 osoby / 8 porcie

Príprava: 10 min, varenie: 20 min. spolu: 30 min.

Ingrediencie

  • 1–2 šalotky, nakrájané na kocky

  • ¼ pohár zázvoru, nakrájaný na 1/8 palcové hrubé disky, šupky v poriadku (kus 2 palce)
  • ¼ pohár koreňa galangalu, nakrájaný na 1/8 hrubé disky, šupky v poriadku (kus 2 palce)

  • 3 lyžice jemne nasekanej citrónovej trávy - alebo použite pastu z citrónovej trávy.
  • 8 kaffirových limetkových listov
  • 2 šálky kuracieho vývaru (alebo zeleninového vývaru pre veganskú verziu)
  • 250g vykosteného kuracieho mäsa bez kože - celé prsia alebo stehná (alebo chrumkavé pra tofu)
  • 220g šampiňónov (hliva ustricová, shiitake, cremini alebo slamené šampiňóny) alebo iná iná zelenina ako paprika, hrášok atď.
  • 2–4 čerstvé thajské chilli papričky alebo na záver podľa chuti pridajte čili pastu

  • 3 polievkové lyžice rybacej omáčky (alebo vegánskej rybacej omáčky)
  • 1 ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 x 400ml plechovky kokosového mlieka (plnotučného)
  • 3 lyžice limetkovej šťavy (1-2 malé limetky) podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky palmového, kokosového alebo hnedého cukru
  • Podávajte to samotné, s ryžou alebo ryžovými rezancami

Inštrukcie

  • Kuracie mäso nakrájajte na tenké kúsky a dochuťte soľou, korením a odstavte.
  • Vo veľkom hrnci duste šalotku na troche oleja na miernom ohni.
  • Pridajte zázvor, citrónovú trávu, limetkové listy a galalagal a 2 šálky vývaru a duste domäkka 5 minút a nechajte vývar vylúhovať.
  • Pridajte kuracie mäso (alebo tofu pre veganskú verziu) a šampiňóny a jemne pošírujte, nechajte dusiť 3 - 4 minúty alebo kým sa kuracie mäso nerozvarí.
  • Primiešajte kokosové mlieko, rybaciu omáčku, čili a soľ a nechajte ich dusiť domäkka.
  • Pridajte limetkovú šťavu a cukor. Ochutnajte.
  • Prichutíte podľa potreby soľu a limetkami a úroveň pikantnosti upravte pridaním ďalšej čili pasty.

Poznámky

  • Spočiatku môže cítiť „rybí“, ale po pridaní limetkovej šťavy sa všetko vyrovná a zjemní.
  • Varenie kokosového mlieka vám zoberie niektorú z jeho pôvabných sladkostí, preto ho príliš neuvarte ani ho nevarte, iba duste domäkka a nie príliš dlho. 

Dobrú chuť prajeme!

Video ukážka ako sa varí Tom Kha Gai

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia