Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.
Japchae - sklenené rezance zo sladkých zemiakov restované so zeleninou a mäsom, sú jedným z najobľúbenejších kórejských jedál vďaka žuvacím a mierne klzkým rezancom s farebnou restovanou zeleninou a hubami a ich neodolateľnej sezamovej príchuti, zdravému množstvu cesnaku a ľahkej osviežujúcej chuti.
Recept od Mangchi
Ingrediencie (4 porcie):
- 120 g hovädzieho mäsa, filet mignon (alebo bravčové pliecko), nakrájané na 0,6 cm široké a 6 cm dlhé prúžky
- 2 veľké sušené huby shiitake, namočené v teplej vode na 2 až 3 hodiny, nakrájané na tenké prúžky
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 polievková lyžica plus 2 čajové lyžičky cukru
- 2 polievkové lyžice plus 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- 2 lyžice praženého sezamového oleja
- 1 lyžica opečených sezamových semienok
- 1 veľké vajce
- 120 g špenátu, umyté a odkvapkané
- 120 g sklenené rezance zo sladkých zemiakov
- 2 až 3 jarné cibulky, nakrájané priečne na 2 palce dlhé kúsky
- 1 stredná cibuľa (1 šálka), nakrájaná na tenké plátky
- 4 až 5 bielych húb, nakrájaných na tenké plátky
- 1 stredná mrkva (¾ šálky), nakrájaná na zápalky
- ½ červenej papriky nakrájanej na tenké prúžky (voliteľné)
- Mleté čierne korenie
- košér soľ
- rastlinný olej
Inštrukcie
Marinujte hovädzie mäso a huby
- Hovädzie mäso a huby shiitake vložte do misky a vareškou alebo ručne zmiešajte s 1 strúčikmi mletého cesnaku, 1 lyžičkou cukru, ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžičkami sójovej omáčky a 1 lyžičkou opekaného sezamového oleja. Prikryte a uchovávajte v chladničke.
Pripravte si oblohu z vajec (jidan):
- Vajíčko rozbijeme a oddelíme žĺtok od bielka. Odstráňte bielu vláknitú hmotu zo žĺtka. Vidličkou rozšľaháme štipku soli.
- Pridajte 1 čajovú lyžičku rastlinného oleja do vyhrievanej nepriľnavej panvice. Krúžte olejom tak, aby pokrýval panvicu, a potom kuchynskou utierkou utrite prebytočný rozohriaty olej, aby na panvici zostala len tenká vrstva.
- Aby bol jidan čo najžltší, vypnite oheň a nalejte do panvice žĺtkovú zmes. Nakloňte ho, aby sa zmes roztiahla. Nechajte ho piecť pomocou zvyšného tepla na panvici asi 1 minútu. Prevráťte a nechajte na panvici ešte 1 minútu postáť.
- Necháme vychladnúť a nakrájame na tenké pásiky.
Pripravte si rezance a zeleninu:
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Pridajte špenát a blanšírujte 30 sekúnd až 1 minútu, potom ho vyberte pomocou dierovanej lyžice alebo sitka. Nechajte vodu stále vrieť, aby sa uvarili rezance.
- Špenát opláchnite v studenej vode. Odstráňte prebytočnú vodu, nakrájajte a vložte do misy. Zmiešajte s 1 lyžičkou sójovej omáčky a 1 lyžičkou praženého sezamového oleja. Vložte ju do veľkej miešacej misy.
- Rezance vložíme do vriacej vody, prikryjeme a varíme 1 minútu. Premiešajte ich drevenou lyžicou, aby sa nezlepili. Prikryte a varte ďalších 7 minút, kým nebudú rezance mäkké a žuvacie.
- Preceďte a párkrát ich narežte kuchynskými nožnicami. Vložte rezance do veľkej misy vedľa špenátu. Pridajte 2 čajové lyžičky praženého sezamového oleja, 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky a 1 čajovú lyžičku cukru. Dobre premiešajte ručne alebo drevenou lyžicou. Tento proces okorení rezance a tiež zabráni tomu, aby sa rezance prilepili k sebe.
- Zohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu. Pridajte 2 čajové lyžičky rastlinného oleja s cibuľou, jarnou cibuľkou a štipkou soli. Za stáleho miešania opekajte asi 2 minúty, kým cibuľa nebude trochu priesvitná. Premiestnite do misky na rezance.
- Znovu zohrejte panvicu a pridajte 2 čajové lyžičky rastlinného oleja. Pridajte biele huby a štipku soli. Za stáleho miešania pražte 2 minúty, kým nezmäkne a nebude trochu šťavnaté. Premiestnite do misky na rezance.
- Zahrejte panvicu a pridajte 1 lyžičku rastlinného oleja. Pridajte mrkvu a za stáleho miešania smažte 20 sekúnd. Pridajte prúžky červenej papriky a za stáleho miešania smažte ďalších 20 sekúnd. Premiestnite do misky na rezance.
- Zahrejte panvicu a pridajte 2 čajové lyžičky rastlinného oleja. Pridajte zmes hovädzieho mäsa a húb a za stáleho miešania smažte niekoľko minút, kým hovädzie mäso prestane byť ružové a huby zmäknuté a lesklé. Premiestnite do misky na rezance.
Premiešame a podávame:
- Pridajte 1 mletý strúčik cesnaku, 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky, 1 polievkovú lyžicu cukru, ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a 2 čajové lyžičky praženého sezamového oleja do mixovacej nádoby plnej ingrediencií. Všetko zmiešajte ručne japchae.
- Pridajte vajcovú oblohu a 1 lyžicu sezamových semienok. Premiešame a preložíme na veľký tanier a podávame.
Vaše hodnotenie
Pridať reakciu na komentár: