Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Bibimbap

je jedným z najznámejších kórejských jedál. Ryžová misa s rôznymi druhmi ochutenej restovanej zeleniny, marinovaným mäsom (zvyčajne hovädzím mäsom), so smaženým vajcom slnečnou stranou nahor, zakončená posypom sezamu a veľkorysou sladko-pikantno-slanou omáčku Bibimbap. <- Pozor, táto omáčka je taká úžasná, že v podstate môžete použiť akúkoľvek zeleninu a akékoľvek mäso a vaša Bibimbap bude chutná!

Recept od Nagi, RecipeTinEats

Pre: 4 osoby / 4 porcie

Príprava: 40 min, varenie: 30 min. spolu: 1h10 min.

INGREDIENCIE

  • 4 šálky varenej bielej ryže, najlepšie gulaté zrno (poznámka 1)
  • 4 vajcia
  • 2 čajové lyžičky sezamových semienok

KÓREJSKÉ MARINOVANÉ HOVÄDZIE MÄSO

  • 250 g hovädzej sviečkovice alebo hrubý steak, veľmi jemne nakrájaný (poznámka 2)
  • 1/4 zeleného jablka, nastrúhaného na škrabke (poznámka 3)
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky, (ľahká alebo viacúčelová) (poznámka 4)
  • 1 lyžice medu (alebo hnedého cukru)
  • 2 lyžičky oleja z pražených sezamových semienok (poznámka 9)

ZELENINA:

  • 2 mrkvy, veľké, nakrájané na obušky 5 x 0,5 cm
  • 2 cukety, veľké, nakrájané na obušky 5 x 0,5 cm
  • 1 zväzok špenátu, nakrájaný na 5 cm dĺžky
  • 8 sušených húb shiitake, veľké (poznámka 5)
  • 4 šálky fazuľových klíčkov
  • 2 čajovej lyžičky cesnaku, mletého (3 strúčiky)
  • 8 čajových lyžičiek rastlinného oleja, oddelených
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1,5 čajovej lyžičky sójovej omáčky, ľahká alebo viacúčelová (poznámka 4)
  • 1/4 čajovej lyžičky rybacej omáčky (sójová)
  • 1/4 čajovej lyžičky bieleho cukru
  • Sezamový olej z pražených semienok (poznámka 9)

BIBIMBAP OMÁČKA:

  • 4 polievkovej lyžice pasty gochujang (poznámka 6)
  • 2 polievkovej lyžice mirinu (poznámka 7)
  • 2 polievkovej lyžice ryžového octu (poznámka 8)
  • 1,5 čajovej lyžičky sójovej omáčky (poznámka 4)
  • 3 čajovej lyžičky bieleho cukru
  • 1 strúčik cesnaku, najemno nastrúhaný
  • 2,5 čajovej lyžičky sezamového oleja z pražených semienok (poznámka 9)

INŠTRUKCIE

BIBIMBAP OMÁČKA:

  • Zmiešajte ingrediencie, kým sa nerozpustí cukor.
  • Marinované hovädzie mäso:
  • Marinádu rozmixujte v miske, potom pridajte hovädzie mäso. Marinujte 30 minút až cez noc.
  • 2 lyžičky oleja rozohrejte na veľkej panvici na veľký oheň. Prebytočnú marinádu necháme odkvapkať a potom pridáme hovädzie mäso. Varte 3 - 4 minúty, kým nebudú uvarené a budú tam nejaké skaramelizované kúsky, potom vyberte z panvice.
  • * Teplotu udržujte až do momentu potreby alebo ju znovu zohrejte.

PRIPRAVTE ZELENINU:

  • Shiitake: Huby namočte na 30 minút do veľkej misky s vriacou vodou alebo do rehydratácie. Scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a potom nakrájame na plátky.
  • Osoliť mrkvu a cuketu (voliteľné, poznámka 10): Vložte mrkvu a cuketu do samostatných misiek, každú posypte 1/4 lyžičky soli, premiešajte, nechajte 20 minút pôsobiť a potom vypustite prebytočnú tekutinu.

ZELENINA:

  • Ak môžete, zapojte 2 panvice!
  • Shiitake: 2 lyžičky olejového oleja rozohrejte na panvici na stredne vysokej teplote. Varíme huby 2 minúty. Pridajte 1,5 ČL sóje, 1/4 ČL cukru, 1/2 ČL cesnaku. Miešajte 1 minútu, potom vyberte.
  • Mrkva: Do panvice pridajte 2 ČL oleja, mrkvu povarte iba mierne (5 až 8 minút) a potom vyberte.
  • Cuketa: Varíme ako s mrkvou 4 minúty.
  • Špenát: Zahrejte 2 lyžičky rastliného oleja s párom kvapiek sezamového oleja. Dusíme, kým nezačne vädnúť. Pridajte 1/2 ČL cesnaku a podľa chuti osoľte, premiešajte, potom vyberte. Po vychladnutí stlačte, aby ste vypustili prebytočnú tekutinu.
  • * Fazuľové klíčky: Dusíme vo vode 5 minút, kým nebude mäkká . Scedíme pod studenou vodou, potom ochladíme. Rukami vytlačte prebytočnú tekutinu a vložte do misky. Zmiešajte s 2 ČL sezamového oleja, 1 ČL cesnaku, 1/4 ČL rybie omáčky.
  • Zelenina môže vychladnúť do izbovej teploty alebo mierne teplá.

ZDOBENIE:

  • Vajce osmažte na panvici podľa vášho vkusu (najlepšie s tekutými žĺtkami).
  • Vložte teplú ryžu do misiek.
  • Navrch dajte zeleninu a hovädzie mäso, ako je to znázornené v príspevku, a nakoniec vajíčko.
  • Posypeme sezamovými semiačkami pokvapkané sezamovým olejom. Podávame s omáčkou Bibimbap!

Poznámky k receptu:

1. Ryža - tradične sa podáva s bielou ryžou guľatozrnou, môže sa tiež použiť ryža sushi (čo je ryža guľatozrná). Guľatozrnou je lepkavejšia, pretože je ľahšie ho naberať paličkami. Akákoľvek biela ryža podľa výberu je tiež v poriadku.

2. Hovädzie mäso - v ázijských obchodoch si môžete v mrazničke kúpiť jemne nakrájané hovädzie mäso. Ak to chcete urobiť sami, použite akýkoľvek jemný výrez hovädzieho mäsa vhodný na rýchle varenie (sviečkovú). Ak chcete krájať na veľmi jemne („ázijský“ spôsob!), Dajte na 30 až 60 minút zamraziť, aby boli pevné, ale aby nekĺzali, potom nakrájajte na čo najtenšie kúsky.

3. Jablko - použitie strúhaného jablka a hrušiek nashi je klasická kórejská technika marinády. Dodáva mäsu nádych, sladkosť a jemnosť.

4. Sójová omáčka - použite ľahkú alebo viacúčelovú sóju. Nepoužívajte sóju označenú ako tmavá alebo sladká sójová omáčka

5. Huby shiitake - sušené huby sa nachádzajú v ázijských obchodoch ak nemáte veľké, použite 8 veľkých alebo 12 malých. Ak máte čerstvé shiitake (ale sušené má intenzívnejšiu chuť) alebo akékoľvek iné čerstvé huby (preskočte krok namáčania).

6. Gochujang - pikantné červené miso, veľa umami! Kľúčová kórejská prísada do varenia.

7. Mirin - sladké japonské víno na varenie, tiež sa používa v kórejskej kuchyni.

8. Ryžový ocot, víno s jablčným muštom alebo octom z bieleho vína.

9. Sezamový olej - použite pražený sezamový olej, má silnejšiu príchuť.

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia