Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

 

Čínske jedlá na stoleČo je Japchae? 

Japchae je tradičné kórejské jedlo pripravované zo sklenených rezancov a rôznych druhov zeleniny. Je to jedno z najobľúbenejších jedál kórejskej kuchyne a často sa podáva pri špeciálnych príležitostiach, ako sú svadby a sviatky. Japchae sa tradične pripravuje z rezancov zo sladkých zemiakov a je známe svojimi jasnými chuťami a farbami. Často sa podáva ako príloha, ale môže sa podávať aj ako hlavné jedlo.

 

História Japchae

História japchae siaha do obdobia dynastie Joseon, ktorá trvala od roku 1392 do roku 1897. Počas tohto obdobia bolo jedlo známe ako choripdong a podávalo sa ako príloha pri špeciálnych príležitostiach. Pripravovalo sa zo sladkých zemiakových rezancov, zeleniny a hovädzieho mäsa. Predpokladá sa, že ho vytvorila kráľovná Injeong ako spôsob výživy kráľovskej rodiny.

V 30. rokoch 20. storočia sa japchae rozšírilo, keď sa začalo podávať v reštauráciách. V tomto období sa jedlo pripravovalo z rôznych ingrediencií, napríklad z hovädzieho, kuracieho a bravčového mäsa. V 60. rokoch 20. storočia sa jedlo japchae ešte viac spopularizovalo vďaka populárnej televíznej relácii, v ktorej sa objavilo.

Dnes je japchae stále obľúbeným pokrmom, na ktorom si pochutnáva mnoho ľudí. Často sa podáva počas sviatkov a špeciálnych príležitostí. V priebehu rokov sa jedlo upravovalo, pridávali sa doň rôzne prísady alebo sa nahrádzalo inými. Najobľúbenejšia verzia japchae sa pripravuje zo sladkých zemiakových rezancov, zeleniny a hovädzieho mäsa.

Ako sa vyrába Japchae?

Na prípravu japchae sa sklenené rezance najprv uvaria a potom sa namočia do zmesi sójovej omáčky, sezamového oleja, cukru a cesnaku na dochutenie. Rezance sa potom smažia spolu s ostatnými prísadami, ako sú huby, mrkva, cibuľa, paprika a špenát. Do vyprážaného mäsa sa pridá hovädzie, kuracie alebo bravčové mäso, sezamové semienka, píniové oriešky a šalotka, aby sa dosiahla chuť. Celé jedlo sa podáva s posypaním opečenými sezamovými semienkami a prílohou z dusenej bielej ryže. Japchae je výdatné a chutné jedlo, ktoré určite poteší všetky chuťové bunky.

Japchae určite nie je zložité jedlo, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať hrozivé. Kľúčom k dosiahnutiu dokonalej chuti je neprehrievať sklenené rezance, pretože môžu byť kašovité a stratiť svoju štruktúru. Okrem toho by sa nemala prevariť ani zelenina, pretože stratí svoju chuť a bude príliš mäkká. Jedlu prospieva aj veľké množstvo korenia, pretože sójová omáčka a sezamový olej sú kľúčom k dosiahnutiu správnej rovnováhy medzi sladkou a slanou chuťou. Po uvarení a dochutení je jedlo pripravené na podávanie a vychutnávanie!

Ako si prispôsobiť recept Japchae

Prispôsobenie receptu na japchae je jednoduchý spôsob, ako si jedlo prispôsobiť podľa svojich predstáv. Na začiatok by ste mali začať výberom druhu rezancov, ktoré chcete použiť. Môžete si vybrať zo sladkých zemiakových rezancov, tenkých vermicelli alebo dokonca tenkých pšeničných rezancov. Pre väčšiu rozmanitosť môžete rôzne druhy rezancov aj kombinovať. Okrem toho môžete upraviť množstvo použitých prísad podľa svojej chuti. Môžete napríklad zvýšiť množstvo cesnaku, znížiť množstvo cukru alebo pridať viac zeleniny, aby boli zdravšie.

Po výbere surovín môžete kombinovať rôzne omáčky a dodať tak pokrmu viac chuti. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi húb, napríklad shiitake alebo enoki, aby ste jedlu dodali zemitejšiu chuť. Nakoniec môžete pokrm posypať opečenými sezamovými semienkami, ktoré mu dodajú chrumkavosť. Po niekoľkých úpravách receptu bude vaše japchae chutné a jedinečné jedlo.

Záverečné myšlienky

Japchae je v Kórei obľúbené jedlo zo sklenených rezancov, ktoré má jedinečnú chuť a štruktúru. Pripravuje sa zo sladkých zemiakových rezancov a rôznych druhov zeleniny a často sa podáva pri špeciálnych príležitostiach. Jeho popularita v posledných rokoch vzrástla a v súčasnosti je obľúbeným základom kórejskej kuchyne. Či už si ho vychutnáte ako prílohu alebo hlavný chod, japchae si určite obľúbi každý.

Vychutnajte si lahodné japchae v pohodlí domova s pomocou Foodlandu. Sme obchod s ázijskými potravinami, ktorý ponúka najširší sortiment kvalitných ázijských potravín pre modernú gastronómiu. Nakupujte teraz!

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia