Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

8 najoblubenejsich indonezskych polievok

Suši je obľúbené japonské jedlo, ktoré sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejším aj na Slovensku. Toto kultové jedlo si vychutnávajú gurmáni na celom svete, a to z dobrého dôvodu. Suši je nielen chutné, ale aj zdravé a všestranné.

Ak ste v tejto kuchyni nováčik, možno sa cítite ohromení rôznymi druhmi sushi a etiketou, ktorá k nemu patrí. V tomto článku vám vysvetlíme základy sushi, aby ste mohli začať.

 

Čo je suši?

Suši je japonské jedlo, ktoré zvyčajne pozostáva z ryže, morských plodov a zeleniny. Prísady sú zrolované do listu morskej riasy nazývanej nori a potom nakrájané na kúsky. Sushi sa môže podávať aj v podobe jednotlivých kúskov bez obalu nori a bežne sa k nemu podáva sójová omáčka, wasabi a nakladaný zázvor.

Druhy sushi

Existuje niekoľko druhov sushi, z ktorých každý má svoje jedinečné vlastnosti. Tu sú niektoré z najbežnejších druhov:

1. Maki

Foodland_maki_sushi

Maki sushi je najbežnejší typ sushi. Skladá sa zo sushi ryže a ingrediencií, ako sú ryby, zelenina alebo vajcia, zabalených do nori. Maki sushi sa krája na kúsky a často sa podáva so sójovou omáčkou a wasabi.

2. Nigiri

Foodland_Nigiri_sushi

Nigiri sushi je druh sushi, ktoré pozostáva z malého kúska ryby alebo morských plodov na guľôčke sushi ryže. Zvyčajne sa podáva so sójovou omáčkou a wasabi.

3. Temaki

Foodland_temaki_sushi

Temaki sushi, známe aj ako ručné rolky, sú sushi rolky v tvare kužeľa, ktoré sa vyrábajú z nori, sushi ryže a rôznych náplní, ako sú kraby, tuniak alebo avokádo. Zvyčajne sa jedia rukami.

4. Uramaki

Foodlad_uramaki

Uramaki sushi je známe aj ako sushi zvnútra, pretože ryža je na vonkajšej strane rolky. Tento typ sushi sa často plní prísadami, ako je avokádo, uhorka, krevety a krab, a bežne sa podáva so sójovou omáčkou a wasabi.

Etiketa sushi

Pokiaľ ide o sushi, existujú určité pravidlá a etiketa, ktoré by sa mali dodržiavať, aby sa zabezpečil príjemný zážitok z jedla. Aj keď sa tieto pravidlá nemusia striktne dodržiavať vo všetkých kultúrach, je dôležité ich poznať, najmä pri stolovaní v tradičnej sushi reštaurácii.

Jedným z najdôležitejších pravidiel etikety pri jedení sushi je používanie paličiek. Ak vám je nepríjemné používať paličky, môžete požiadať o vidličku, ale najlepšie je nacvičiť si používanie paličiek, aby ste si mohli naplno vychutnať kuchyňu.

Pri máčaní sushi v sójovej omáčke je nevyhnutné používať ju striedmo. Nadmerné používanie sójovej omáčky môže prekrývať chuť sushi.

Dôležité je tiež nikdy nemiešať wasabi so sójovou omáčkou. V Japonsku sa miešanie wasabi so sójovou omáčkou považuje za neslušné. Namiesto toho naneste malé množstvo wasabi priamo na sushi, aby ste zvýraznili jeho chuť.

Sushi je tradične určené na konzumáciu na jedno sústo. To vám umožní vychutnať si všetky chute a textúry sushi naraz, čo vám spríjemní zážitok z jedla. Je tiež dôležité jesť sushi správne, aby ste sa vyhli tomu, že vám ryža alebo ryba spadne na stôl alebo na oblečenie.

Nakladaný zázvor sa často podáva k sushi ako chuťový nápoj. Je určený na konzumáciu medzi rôznymi druhmi sushi, aby osviežil chuťové poháriky a pripravil ich na ďalšie chuťové sústo. Paličkami naberte zázvor a položte si ho priamo na jazyk, namiesto toho, aby ste nimi naberali prebytočnú sójovú omáčku.

Okrem týchto pravidiel dodržiavajte pri stolovaní sushi aj dobré správanie. Patrí k nim aj to, že nebudete hovoriť s plnými ústami, nebudete smrkať pri stole a nebudete počas jedla používať mobilný telefón.

Vyskúšajte sushi ešte dnes!

Sushi je chutné a zdravé jedlo, ktoré si vychutnávajú gurmáni na celom svete. Či už sushi skúšate prvýkrát, alebo ste skúsený milovník sushi, je dôležité poznať rôzne druhy sushi a etiketu, ktorá k nemu patrí!

Chcete si vyskúšať prípravu sushi na vlastnej koži? Všetko potrebné si zaobstarajte vo Foodlande, poprednom obchode s ázijskými potravinami v Bratislave! Pozrite si náš výber tovaru a objednajte si ho hneď teraz!

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia