Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov, že Matcha čaj SHAN WAI SHAN 80g bol stiahnutý z obehu. Žiadame Vás, aby ste ho ďalej nepuživali a vrátili originálne balenie toho produktu na predajňu. Ďakujeme za pochopenie.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Koriander - zelenina a bylinkyKoriander, korenie, zelenina

Rastlinka koriandru je 50 cm vysoká, listami sa podobá rastlinke petržlenu. Používa sa vňať i suché plody. Koriander pochádza pravdepodobne z východného Stredomoria a západnej Ázie, dnes sa však pestuje po celom svete, aj u nás. Najlepšia akosť pochádza z Indie. Jeho cnosti v kuchyni a medicíne sú dokladované viac než 3000 rokov vo védach, neskôr v egyptských papyrusoch, zmieňuje sa o ňom aj Starý zákon. Hippokrates, grécky "otec medicíny", používal koriander ako liek a Rimania ho rozšírili do Európy.

Účinky:

V náuke o prírodných liečivách sa koriander používa pri pocite plnosti a ľahkých kŕčovitých žalúdočných a črevných problémoch. Tak, ako rasca, fenykel a anýz je aj koriander používaný proti nadúvaniu.
Silica koriandru zvyšuje chuť k jedlu - podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čím podporuje trávenie, mierni kŕče a zastavuje vetry. Pomáha pri "lenivosti" čriev a pri zápche, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva. Čínska a indická medicína odporúča koriander pri stavoch slabosti, zvlášť pri rekonvalescencii. V ľudovom liečiteľstve sa používa proti červom. Externe sa používa v liehu pri reumatizme a bolestiach v kĺboch. 

Má tiež priaznivé účinky na nervovú sústavu. Pozitívne pôsobí pri migréne. V duševnej oblasti pomáha zbavovať sa ostýchavosti, posilňuje sebavedomie a koncentráciu, pomáha zbaviť sa trémy pred vystúpením pred publikom. 

Použitie:

Semienka koriandru sú súčasťou koreniacej zmesi „kari" vďaka ostro korenistej chuti. Pridáva sa pri dochutení polievok, šalátov a bielkovinových jedál. Ďalej pri nakladaní húb, červenej repy, kapusty, do pečiva, do omáčok a likérov. Mletý koriander sa používa i pri výrobe cukroviniek a je súčasťou perníkového korenia. 
Najlepšie je zakúpiť si celý koriander, nie mletý, aby sa zachoval éterický olej, a podľa použitia ho aktuálne rozdrviť v mažiari.

Zdroj: strava.sk

Pho bo miska banner foodland

 
avatar
Kitchenhutt Spices - coriander whole

Exact information you have shared! Well, we supply indian spices at wholesale price in south africa. Order your batch of whole or ground spices from one of the leading wholesale spices suppliers South Africa..

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia