Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov na veľmi zaujímavé produkty za zaujímavé ceny vo výpredaji. Ďakujeme za vaše nákupy!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

úvodný obrázok pre blogový článokÁzia je rozmanitý kontinent s bohatou kultúrou a tisíckami rôznych a chutných kuchýň. Jej rozsiahla kulinárska krajina siaha od voňavého indického karí cez chutné jedlá z rezancov v Thajsku, komplexné chute čínskych wokov, čerstvé sushi a sashimi z Japonska až po lahodné pouličné jedlo vo Vietname.

Ázijská kuchyňa je exotická a chutná a so správnymi prísadami sa dá neuveriteľne ľahko pripraviť. A mnohí Európania túžia dostať tieto chutné jedlá na svoj stôl. Pre ľudí žijúcich v Európe môže byť problém nájsť čerstvé a autentické ázijské suroviny na mieste. Častými prekážkami sú výrazné rozdiely v chuti a štýle varenia a obmedzený prístup k potrebným zložkám. Preto si spoločnosť Foodland stanovila za svoje poslanie získavať a poskytovať najkvalitnejšie ázijské potraviny pre modernú gastronómiu. Rozsiahly sortiment produktov Foodland, vrátane veľkoobchodných a maloobchodných ázijských potravín, je určený profesionálnym kuchárom a domácim kuchárom.

Základy ázijskej kuchyne

Kľúčom k zvládnutiu kuchyne je pochopenie jej základných ingrediencií a postupov. V tejto časti sa budeme zaoberať základnými surovinami, ktoré sa bežne vyskytujú v ázijských kuchyniach, a základnými metódami varenia, ktoré zvýraznia najlepšie chute vašich jedál.

Ázijská kuchyňa sa vo veľkej miere opiera o päť základných chutí: sladkú, kyslú, slanú, horkú a umami. Väčšina jedál kombinuje tieto chute, aby sa dosiahol harmonický chuťový profil. Medzi základné ingrediencie ázijskej kuchyne patrí sójová omáčka, rybia omáčka, ustricová omáčka, sezamový olej a rôzne chilli papričky.

Čerstvé bylinky, ako napríklad koriander, bazalka a mäta, sú tiež nepostrádateľné v mnohých ázijských jedlách, pretože im dodávajú jas a hĺbku chuti. Cesnak, zázvor a citrónová tráva sú často používané aromatické látky, ktoré jedlám dodávajú jedinečné a výrazné tóny.

Kuchynské vybavenie, ktoré musíte mať pri varení ázijskej kuchyne

Ak chcete doma pripraviť svoje obľúbené ázijské jedlá, investícia do niekoľkých základných kuchynských nástrojov môže mať veľký význam. Tieto tri dôležité nástroje zvýšia váš zážitok z varenia a pomôžu vám dosiahnuť výsledky hodné reštaurácie:

  1. Wok: Tento klasický riad je ideálny na smaženie, fritovanie a dokonca aj na pomalé varenie. Pomocou bambusového parníka môžete wok použiť aj na varenie knedlí, rýb alebo zeleniny v pare.
  2. Rýžovar: Spoľahlivý kuchynský spotrebič, ktorý vždy dokonale uvarí ryžu. Ryžovar, ktorý je základom mnohých ázijských domácností, vám zaručí nadýchanú a rovnomerne uvarenú ryžu s minimálnym úsilím. Môže slúžiť aj ako parný alebo pomalý hrniec, čo zvyšuje jeho funkčnosť.
  3. Ostré nože: Pri práci so surovinami v ázijskej kuchyni je veľmi dôležité používať správny nôž na rôzne rezy. Kuchársky nôž a sekáčik sú nevyhnutné pri presnom a rýchlom sekaní, krájaní na kocky a mletí prísad.

Obľúbené a jednoduché ázijské jedlá pre začiatočníkov

Tu sú štyri lahodné ázijské jedlá pre tých, ktorí chcú začať svoju kulinársku cestu. Tieto rýchle, ale chutné recepty sú ideálne pre náročné pracovné večery.

  1. Kuracie Pad Thai (Thajsko): Obľúbené a chutné jedlo z ryžových rezancov, ktoré obsahuje vyprážané kuracie mäso, vajcia, fazuľové klíčky a sladko-slanú omáčku na báze tamarindu. Na dochutenie ozdobte drvenými arašidmi, limetkou a čerstvým koriandrom.
  2. Zeleninová vyprážaná ryža (Čína): Tento rýchly recept na vyprážanú ryžu premení zvyšky ryže na zdravé a sýte jedlo. Uvarenú ryžu skombinujte s vybranou zeleninou, miešanými vajíčkami a jednoduchou omáčkou na báze sójovej omáčky a pripravte si jednoduché a chutné jedlo v ázijskom štýle.
  3. Polievka Miso (Japonsko): Všestranná a upokojujúca japonská polievka z pikantného vývaru miso. Pridaním zeleniny, tofu a morských rias získate výživné jedlo plné umami, ktoré je ideálne na popíjanie počas chladného dňa.
  4. Kuracie karí (India): Tento zjednodušený recept na kuracie karí obsahuje šťavnaté, pomaly varené kuracie mäso v luxusne bohatej a aromatickej omáčke. Podávajte spolu s dusenou ryžou basmati alebo teplým chlebom naan a pripravte si nezabudnuteľné jedlo.

Tipy a triky pre úspešné varenie ázijskej kuchyne doma

  1. Pripravte si ingrediencie vopred: Príprava surovín pred varením, známa aj ako mise en place, je kľúčová pre hladké a bezproblémové varenie. Väčšina ázijských jedál sa varí rýchlo a na vysokom ohni, preto je príprava všetkého potrebná na zabezpečenie úspešného výsledku.
  2. Nastavte úroveň tepla: Aby ste dosiahli najlepšie chute ázijskej kuchyne, dbajte na úroveň tepla v rôznych fázach varenia. Napríklad vyprážanie si môže vyžadovať vysokú teplotu, zatiaľ čo varenie kari alebo polievky môže mať prospech z nižšej úrovne tepla.
  3. Ochutnajte a upravte korenie: Ázijská kuchyňa je o rovnováhe. Počas varenia neváhajte ochutnať a upraviť bylinky v pokrme. Pridanie väčšieho množstva sójovej omáčky, rybej omáčky alebo cukru môže výrazne zmeniť.
  4. Experimentujte s rôznymi prísadami a receptami: Buďte odvážni, skúšajte nové recepty a hrajte sa s inými prísadami. Ázijské jedlá sú neuveriteľne rozmanité a možno objavíte novú lásku k určitej kuchyni alebo jedlu.

Záver:

Osvojenie si umenia ázijskej kuchyne môže byť pre zaneprázdnených Európanov obohacujúcou a príjemnou skúsenosťou. So správnymi prísadami, nástrojmi, technikami a trochou trpezlivosti môžete do svojho domova preniesť lákavé chute Ázie. Dobrú chuť, alebo ako sa hovorí v Ázii, 慢慢吃 (màn màn chī)!

Objavte dokonalý zážitok z ázijských potravín vo Foodlande, poprednom bratislavskom veľkoobchode, maloobchode a online obchode. Či už ste profesionálny šéfkuchár alebo domáci kuchár, náš široký sortiment vysokokvalitných ázijských surovín pozdvihne úroveň vašich jedál. Navštívte našu Obchod s ázijskými potravinami v Bratislave ešte dnes a objavte chute Ďalekého východu!

 
avatar
Olga Cajkova

Prosím presnú adresu,ďakujem

...

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia