Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov na veľmi zaujímavé produkty za zaujímavé ceny vo výpredaji. Ďakujeme za vaše nákupy!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Goji berryGoji berry,

slovensky kustovnica čínska je superpotravina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. O zázračných účinkoch goji vedia v Číne už niekoľko tisícročí. Pravidelná konzumácia goji prispieva k posilneniu imunity, zlepšeniu kvality pleti, pomôže nám pri chudnutí a hovorí sa, že má dokonca schopnosť predlžovať život! Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo je goji, aké sú jej účinky a ako tieto drobné červené plody zaradiť do každodenného jedálnička.

Čo sa v článku dozviete?

  • Čo je goji
  • Využitie a účinky goji
  • Goji ako superpotravina
  • 5 dôvodov, prečo jesť goji
  • Ako goji zaradiť do jedálničku

Čo je goji a odkiaľ sa k nám dostala

Kustovnica čínska je opadavý ker, ktorého plodom sú červené alebo oranžové bobule obsahujúce veľa drobných semienok. A práve bobule goji sa po usušení konzumujú po celom svete. Goji sa k nám dostala z Číny, kde ju začali pestovať ako prvý, presný pôvod kríku ale doteraz nepoznáme. Odborníci predpokladajú, že sa pôvodne vyskytovala na území od juhovýchodnej Európy až po juhozápadnú Áziu. V súčasnosti sa goji pestuje po celom svete.

Sadenice kustovnice čínskej môžete vysadiť dokonca aj na záhrade! V našich podmienkach je však pestovanie kustovnice náročnejšie, pretože sa plodom darí najmä na slnečných miestach. Ak premýšľate o vysadení kustovnice, dbajte na starostlivosť o ňu. Pravidelne ker strihajte a zrezávajte. Na pestovanie goji je vhodná kyprá a piesčitá pôda.

Účinky goji a jej využitie v čínskej medicíne

Kustovnici čínskej sa hovorí rastlina dlhovekosti. Tento fakt vedeli už v starovekej Číne. Blahodarné účinky kustovnice čínskej potvrdili liečitelia už niekoľko storočí naspäť. V tradičnej čínskej medicíne sa využívali najčastejšie plody goji – a to ako čerstvé, tak aj v sušenej podobe. Ojedinele sa na liečenie používala kôra, koreň a listy.

V súčasnosti je kustovnica súčasťou nepreberného množstva čínskych liečiv, bylinných štiav alebo napríklad vína. Číňania využívajú zázračné účinky goji napríklad na liečbu neplodnosti, kašľa, únavy a bolesti hlavy alebo brucha.

Vedci zistili, že látky obsiahnuté v goji pôsobia proti nádorovému bujneniu spôsobujúcemu u žien rakovinu krčka maternice a prsníka, u mužov rakovinu prostaty. Kustovnica zároveň znižuje nežiadúce účinky, ktoré sa objavujú počas chemoterapie a rádioterapie. Používa sa ako doplnok k štandardnej liečbe nádorových ochorení.

Goji ako superpotravina

V prvom rade si povieme, čo sú superpotraviny. Medzi superpotraviny radíme potraviny, ktoré priamo pretekajú vitamínmi, minerálmi a ďalšími pre náš organizmus zázračnými látkami. Konkrétne môžeme spomenúť vitamín C, D a E. Superpotraviny sa pýšia aj tým, že majú antioxidačný účinok, teda že pôsobia proti voľným radikálom a spomaľujú starnutie organizmu.

Do rebríčku superpotravín radíme hlavne ovocie a zeleninu. Medzi typicky slovenské superpotraviny patria čučoriedkymaliny alebo vlašské orechy. Viac superpotravín nájdete v našom e-shope. 

My zabrúsime ďalej, na východ. Tam totiž nachádzame ďalšiu zo superpotravín, a tou je práve goji. Naša hlavná hrdinka! Kustovnica priaznivými účinkami priamo prekypuje, svoje miesto v zozname superpotravín si preto zaslúži právom. Poďme spomenúť 5 dôvodov, prečo jesť goji.

5 dôvodov, prečo jesť goji

Prečo je konzumácia kustovnice čínskej takým zázrakom? Naozaj stojí za to jej dať šancu? Objavte 5 dôvodov, prečo goji jesť:

  1. Pri pravidelnej konzumácii goji budete vrtkí ako laňka. Kustovnica vám pomôže dostať sa do formy a zhodiť prebytočné kilá. Výsledkom bude podarenejší športový výsledok a úbytok na váhe. Áno, s goji vám pôjde chudnutie ako po masle!
  2. Benefitom číslo dva je posilnenie imunity. Ako už bolo povedané, goji patrí medzi antioxidanty, ktoré sú nabité vitamínmi a minerálmi. Vaše telo si tak vytvára obranyschopnosť v prechodnom období z leta do zimy, kedy je náchylnejšie na ochorenia. Pri pravidelnom maškrtení kustovnice vás chrípka a nachladnutie nedostanú!
  3. Ak vás trápia vyrážky na tvári, vyskúšajte goji. Tá totiž zlepšuje kvalitu pleti. Kustovnica pleť vyčistí, hydratuje a zmierňuje starnutie pokožky. Ak teda hľadáte elixír mladosti, skúste každý deň zlupnúť pár bobúľ goji. Uvidíte, aké dokážu zázraky!
  4. Stres je naším každodenným spoločníkom. K tomu, aby vás tento darebák nevytočil dobiela, zobte goji. Účinky kustovnice čínskej potvrdzujú, že znižuje krvný tlak a predchádza tak infarktu, rakovine alebo srdcovému ochoreniu. Takže sa na chvíľočku zastavte a doprajte si hŕstku goji ako medicínu.
  5. Vedeli ste, že má kustovnica priaznivý účinok na vaše libido? Presne tak, ide o prírodné afrodiziakum. Pravidelnou konzumáciou goji v sebe rozprúdite zmyselnosť, ktorá bude mať vplyv na všetky oblasti vášho života, pretože všetko je so všetkým prepojené. Takže si v práci dajte na desiatu goji napríklad v podobe banánovej tyčinky s goji a uvidíte, že večer budete mať energie na rozdávanie.

Tipy a triky, ako goji konzumovať

Goji chutí podobne ako hrozienka. Môžete ju konzumovať v sušenej variante, ktorá dodá sladkastú chuť jogurtu alebo ovsenej kaši. Naháňa vás chuť na sladké? Ochutnajte MYX Vitalita, ktorý okrem goji obsahuje aj hrozienka, semienka a voňavé sladké drievko.

Goji sa dá jesť za tepla aj za studena. Plody kustovnice výborne absorbujú vlhkosť, namočte ich preto na nejakú dobu do vody, aby zmäkli a napučali. Takto pripravené skvele doplnia ovocné smoothie, ktoré sa dá konzumovať v akomkoľvek ročnom období.

Na jeseň čerstvé alebo lyofilizované plody goji vylúhujte. Lyofilizovaná goji sa od sušenej odlišuje tým, že v sebe vďaka šetrnému spôsobu sušenia ukrýva ešte viac vitamínov. Z takto spracovanej kustovnice získate lahodný čaj, ktorým posilníte obranyschopnosť a vírusy s baktériami nebudú mať absolútne žiadnu šancu.

Kustovnicu ako posilňovač imunity je možné používať aj ako doplnok stravy vo forme tabletiek alebo tinktúry.

Či už sa rozhodnete goji zaradiť do jedálnička v akejkoľvek podobe, dávajte pozor na predávkovanie. Odporúčaná dávka pre dospelých sú dve hrste bobúľ denne. Menšie deti by mali konzumovať zhruba polovicu toho, čo ich rodičia.

Na záver vyskúšajte dezert, ktorý sa hodí ako raňajky alebo desiata. Jedná sa o pokrm, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je aj samotná kustovnica. Poďme si povedať recept, ako na neho:

  • Na dno pohára navrstvite ovsené vločky, orechy a goji lyofilizovanú alebo sušenú. Obe varianty nájdete v našom e-shope.
  • Celú zmes zalejte mliekom a dajte na noc do chladničky.
  • Výsledkom je chutný a zdravý dezert.

Dobrú chuť!

Zdroj https://www.svetplodu.sk/

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia