Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov na veľmi zaujímavé produkty za zaujímavé ceny vo výpredaji. Ďakujeme za vaše nákupy!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

lunárny nový rokLunárny Nový Rok, tiež známy ako Čínsky Nový Rok alebo Tet vo Vietname, je jedným z najvýznamnejších sviatkov v Ázii.

Oslavy tohto sviatku sú nabité farbami, zvukmi, vôňami a tradíciami, ktoré odrážajú hlboké historické a kultúrne korene. Každý rok prichádza s rôznymi prvkami, ale niektoré základné tradície sa udržiavajú po celé stáročia. V tomto článku vám túto pestrú a fascinujúcu slávnosť o niečo viac priblížime.

Základné informácie o Lunárnom Novom roku

Lunárny Nový rok nasleduje lunárny kalendár, čo znamená, že sa mení každý rok a môže pripadať na iný deň v závislosti od lunárnych fáz. Lunárny kalendár je lunárny preto, že sa riadi fázami Mesiaca. Oslavy tohto významného sviatku začínajú prvým novomesečným dňom, keď Mesiac začína rásť a jeho svetlo postupne narastá. Tento deň sa často označuje ako "Lunar New Year's Day" alebo "New Moon Day". Oslavy trvajú až do príchodu splnu, keď je Mesiac plný a jeho svetlo dosahuje svoj maximálny stupeň jasu a plnosti. Táto doba osláv zvyčajne trvá niekoľko dní a končí v čase, keď sa Mesiac začína zmenšovať a jeho svetlo klesá.

Tento sviatok je významný v mnohých ázijských krajinách vrátane Číny, Vietnamu, Južnej Kórey a iných. V každej z týchto krajín sa oslavy Lunárneho Nového Roku líšia vo svojich tradíciách a zvykoch, ale majú spoločný základ a ducha, ktorý je viazaný na uctievanie minulosti, rodinnej jednoty a dúfanie v lepšiu budúcnosť. Oslavy Lunárneho Nového roku nie sú len príležitosťou na oslavu a veselie, ale tiež príležitosťou na reflexiu, uctievanie tradícií a spoločné zdieľanie kultúrneho dedičstva, ktoré spojuje ľudí v týchto krajinách a šíri sa po celom svete.

symbolySymbolika a význam

Lunárny Nový rok je spojený s mnohými symbolmi, ktoré prinášajú šťastie, prosperitu a zdravie v nadchádzajúcom roku. Napríklad červená farba sa považuje za šťastnú a často sa používa v dekoráciách, oblečení a darčekoch. Ďalšie symboly vrátane tekvice, ryby, citrusových plodov a bambusových vetvičiek sú tiež bežné a majú svoje špecifické významy.

Tekvica je symbolom bohatstva a hojnosti, ryby predstavujú blahobyt a úspech, citrusové plody sú spojené s dobrým zdravím a šťastím, a bambusové vetvičky symbolizujú dlhovekosť a odolnosť. Tieto symboly sú dôležitou súčasťou osláv Lunárneho Nového Roku a vytvárajú atmosféru nádeje a radosti na nadchádzajúci rok.

chinese new year - dragon danceOslavy a tradície

Oslavy Lunárneho Nového Roku sú bohaté na rôzne tradície. Rodiny sa zhromažďujú, aby si vymenili pozdravy a darčeky, pričom jedlá, ako sú napríklad jiaozi (čínske knedle), banh chung (vietnamský klep) a tteokguk (kórejská ryžová polievka), majú špeciálne miesto v oslavách. Ohňostroje, tanec draka a leva, a hudba tiež pridávajú atmosféru na verejných podujatiach.

Pred príchodom Lunárneho Nového Roku sa mnohé rodiny zameriavajú na čistenie a upratovanie domu, aby odstránili staré a privítali nové. Tento rituál sa považuje za symbolický akt odstránenia nešťastia a prijatia nových príležitostí. Rodiny tiež ozdobujú svoje domy červenými ozdobami a závesmi.

Darčeky a číslachinese new year money bag and citrus

V niektorých kultúrach sa darčky prezentujú v špeciálnych červených obaloch, známych ako hóngbāo (čínsky) alebo lì xì (vietnamsky), a často obsahujú peniaze. Tieto červené obálky sú symbolom šťastia, hojnosti a prosperity a sú tradične darované mladším členom rodiny alebo nezamestnaným ako prejav podpory a vďaky. Darčeky obsahujúce peniaze v červených obálkach sa považujú za významné, pretože peniaze symbolizujú bohatstvo a úspech. Červená farba obálky je dôležitá nielen pre svoju symboliku šťastia, ale aj pre svoju schopnosť odháňať zlých duchov a pritiahnuť pozitívnu energiu.

Okrem toho majú čísla tiež významnú úlohu pri výbere darčkových čísel a pri rôznych aktivitách počas osláv. V niektorých ázijských kultúrach sú určité čísla považované za šťastné, zatiaľ čo iné sú považované za nešťastné. Napríklad číslo 8 sa považuje za veľmi šťastné v čínskej kultúre, pretože znie podobne ako slovo "bohatstvo" a "úspech". Naopak, číslo 4 sa považuje za nešťastné, pretože znie podobne ako slovo "smrť". Pri výbere čísiel na darčkoch a pri plánovaní rôznych aktivít sa preto často berú do úvahy tieto kultúrne a symbolické významy čísel, aby sa zabezpečilo, že prinesú šťastie a úspech ich príjemcom.

Moderné oslavy a kultúrna kontinuita

V súčasnej dobe sa oslavy Lunárneho Nového roku stále menia a prispôsobujú modernej dobe. S postupujúcou globalizáciou a technologickým pokrokom sa mnohé tradičné aspekty tohto sviatku transformujú, pričom nové trendy a zvyky sa objavujú. Mnohé komunity organizujú veľkolepé verejné podujatia, kde sa stretávajú ľudia rôznych kultúr a národností na oslavu spoločného dedičstva. Tieto podujatia často zahŕňajú kultúrne predstavenia, vystúpenia tradičných umelcov, gastronomické festivaly a interaktívne aktivity pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Týmto spôsobom sa Lunárny Nový rok stáva nielen príležitosťou na oslavu pre jednotlivcov a rodiny, ale aj príležitosťou na spoločné zdieľanie a uctievanie bohatého kultúrneho dedičstva Ázie.

Napriek moderným zmenám sa však zachováva duch a hlboké korene tradícií, ktoré sú súčasťou Lunárneho Nového roku. Napriek tomu, že sa môžu meniť spôsoby osláv a prispôsobenia sa novým podmienkam, základné hodnoty a symbolika tohto sviatku zostávajú nezmenené. Rodiny stále pokračujú vo svojich tradičných rituáloch a zvykoch, čím prenášajú kultúrne dedičstvo z generácie na generáciu. Tento sviatok je nielen časom na oslavu, ale aj časom na reflexiu, spoločné stretnutie a vytvorenie nových spomienok pre budúcnosť. Každý rok prichádza s novými príležitosťami na spomínanie, zdieľanie radostí a nádejí do budúcnosti, čo spolu tvorí bohatú a živú tradíciu Lunárneho Nového roku.

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia