Infobar icon

Upozorňujeme ctených zákazníkov na veľmi zaujímavé produkty za zaujímavé ceny vo výpredaji. Ďakujeme za vaše nákupy!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Spolocne crty jedinecne chute

Ázia je obrovský kontinent s rozmanitými kultúrami, náboženstvami a kuchyňami. Kontinent má päť hlavných regiónov: Východná Ázia, juhovýchodná Ázia, južná Ázia, stredná Ázia a západná Ázia.

Geografia, podnebie a kultúrna história ovplyvňujú jedinečnú kuchyňu každého regiónu. V tomto článku sa budeme zaoberať rôznymi druhmi ázijských jedál, ich podobnosťami a rozdielmi v piatich regiónoch Ázie.

Východná Ázia

Východoázijská kuchyňa zahŕňa jedlá z Číny, Japonska, Kórey a Taiwanu. Charakterizuje ju používanie ryže, rezancov, zeleniny a morských plodov. Čínska kuchyňa je jednou z najobľúbenejších kuchýň na svete. Je rozmanitá a líši sa v závislosti od regiónu. Táto kuchyňa sa vo veľkej miere spolieha na ryžu a rezance ako základné suroviny, vrátane miešaných jedál, polievok a knedlí.

Na druhej strane je japonská kuchyňa známa svojou precíznosťou, jednoduchosťou a čerstvosťou. Jej súčasťou sú jedlá ako sushi, sashimi a ramen, ktoré sú obľúbené po celom svete. Kórejská kuchyňa sa vyznačuje používaním korenín a fermentovaných potravín, ako je kimči. Vyznačuje sa jedlami ako bibimbap, bulgogi a kórejské vyprážané kurča. Taiwanská kuchyňa je kombináciou čínskej a japonskej kuchyne. Vyznačuje sa bublinkovým čajom, hovädzou polievkou s rezancami a omeletami z ustríc.

Juhovýchodná Ázia

Kuchyňa juhovýchodnej Ázie zahŕňa jedlá z Thajska, Vietnamu, Malajzie, Indonézie a Filipín. Vyznačuje sa používaním aromatických bylín a korenín, ryže a rezancov. Thajská kuchyňa je známa svojimi výraznými chuťami, v ktorých sa používajú prísady ako citrónová tráva, galangal a chilli. Patrí sem pad Thai, zelené kari a polievka Tom Yum. Na druhej strane, vietnamská kuchyňa sa vyznačuje ľahkými a zdravými jedlami pripravovanými z čerstvých byliniek a zeleniny. Ponúka jedlá ako pho, banh mi a jarné závitky. Malajzijská kuchyňa je zmesou malajskej kuchyne,

čínske a indické vplyvy. Ponúka jedlá ako nasi lemak, laksa a satay. Indonézska kuchyňa používa koreniny a bylinky, ako je kurkuma, koriander a zázvor. Vyznačuje sa jedlami ako nasi goreng, satay a gado-gado. Filipínska kuchyňa kombinuje španielske, čínske a malajské vplyvy. Vyznačuje sa jedlami ako adobo, sinigang a lechon.

Južná Ázia

Juhoázijská kuchyňa zahŕňa jedlá z Indie, Pakistanu, Srí Lanky, Bangladéša a Nepálu. Vyznačuje sa používaním korenín, byliniek, šošovice a ryže. Indická kuchyňa je jednou z najrozmanitejších kuchýň na svete, pričom každý región má svoje jedinečné jedlá a chute. Vyznačuje sa jedlami ako biryani, kuracie mäso na masle a dosa.

Pakistanská kuchyňa je známa svojimi mäsovými jedlami, ako sú kebab, biryani a nihari. Srílanská kuchyňa je známa používaním kokosového mlieka, kari listov a korenia. Vyznačuje sa jedlami ako string hoppers, kottu roti a hoppers. Bangladéšska kuchyňa je známa používaním rýb a morských plodov. Ponúka jedlá ako hilsa curry, pitha a bhuna khichuri. Nepálska kuchyňa je známa používaním šošovice, ryže a zeleniny. Ponúka jedlá ako momos, dal bhat a sel roti.

Stredná Ázia

Stredoázijská kuchyňa zahŕňa jedlá z Kazachstanu, Uzbekistanu, Kirgizska, Turkménska a Tadžikistanu. Vyznačuje sa používaním mäsa, mliečnych výrobkov a jedál na báze pšenice. Kazašská kuchyňa je známa používaním konského, jahňacieho a hovädzieho mäsa. Vyznačuje sa jedlami ako bešbarmak, kazy a šubat. Uzbecká kuchyňa je známa používaním jahňacieho a hovädzieho mäsa a ryže. Vyznačuje sa jedlami ako plov, šašlik a manti.

Kirgizská kuchyňa je známa používaním mäsa, mliečnych výrobkov a pšenice. Vyznačuje sa jedlami ako bešbarmak, lagman a čučvara. Turkménska kuchyňa je známa používaním jahňacieho a hovädzieho mäsa a ryže. Vyznačuje sa jedlami ako plov, manty a šašlik. Tadžická kuchyňa je známa používaním mäsa, zeleniny a ryže. Vyznačuje sa jedlami ako qabuli pulao, shurbo a shashlik.

Západná Ázia

Západoázijská kuchyňa zahŕňa jedlá z Iránu, Iraku, Turecka, Sýrie, Libanonu, Izraela a Jordánska. Charakterizuje ju používanie mäsa, obilnín a korenín. Iránska kuchyňa je známa používaním šafranu, sušeného ovocia a orechov. Vyznačuje sa jedlami ako chelo kebab, fesenjan a ghormeh sabzi. Iracká kuchyňa je známa používaním jahňacieho mäsa, ryže a korenín. Vyznačuje sa jedlami ako biryani, dolma a kofta. Turecká kuchyňa je známa používaním mäsa, zeleniny a obilnín. Vyznačuje sa jedlami ako kebab, baklava a meze.

Sýrska kuchyňa je známa používaním jahňacieho mäsa, kuracieho mäsa a ryže. Jej súčasťou sú jedlá ako shawarma, kibbeh a fattoush. Libanonská kuchyňa je známa používaním byliniek, korenia a zeleniny. Vyznačuje sa jedlami ako tabbouleh, hummus a shawarma. Izraelská kuchyňa je kombináciou židovských, arabských a stredomorských vplyvov. Vyznačuje sa jedlami ako falafel, šakšuka a sabič. Jordánska kuchyňa je známa používaním mäsa, zeleniny a obilnín. Vyznačuje sa jedlami ako mansaf, maqluba a musakhan.

Záver

Ázijská kuchyňa je neuveriteľne rozmanitá a každý región má jedinečné jedlá, chute a ingrediencie. Od výrazných chutí thajskej kuchyne až po jemné chute japonskej kuchyne - ázijská kuchyňa určite poteší vaše chuťové poháriky. Takže keď budete nabudúce plánovať cestu do Ázie, vyskúšajte miestnu kuchyňu a preskúmajte rôzne druhy ázijských jedál.

Máte chuť na autentické ázijské chute? Nenechajte si ujsť naše rôzne produkty v obchode s ázijskými potravinami Foodland! Prezrite si náš neuveriteľný výber produktov a vydajte sa na kulinárske dobrodružstvo, za ktoré vám vaše chuťové poháriky poďakujú.

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia