Udon (う ど ん)
Udon sú hrubé japonské rezance vyrobené z pšeničnej múky. Sú hrubšie ako rezance soba, biele a pružnejšie . Udon je široko dostupný v reštauráciách po celom Japonsku a pripravuje sa v rôznych teplých a studených jedlách.
Populárne jedlá s Udon rezancami.
Nižšie je uvedený zoznam pokrmov s udon rezancami, ktoré turisti obyčajne nájdu v reštauráciách po celom Japonsku. Upozorňujeme, že existujú určité regionálne rozdiely v názvoch a korení.
Zaru Udon (studený pokrm) Zaru Udon rezance sú chladené a podávané na bambusovej rohoži. Sú konzumované s namáčacou omáčkou a ponorené do omáčky pred jedlom. Sú veľmi podobné Soba, s jediným rozdielom, že ide o iný typ rezancov. |
|
Kake Udon (horúci pokrm)Kake Udon je základný udon pokrm, podávaný v horúcom vývare, ktorý pokrýva rezance. Nemá žiadne polevy a je zvyčajne zdobené iba zelenou cibuľkou. Kake Udon je tiež známy ako Su Udon v regióne Osaka. |
|
Kamaage Udon (horúci pokrm) Nudle Kamaage Udon sa podávajú v horúcej vode spolu s rôznymi koreninami a omáčkou. Niektoré miesta podávajú individuálne porcie Kamaage Udon v malých drevených miskách a niektoré rodiny Kamaage Udon podávajú vo veľkých spoločných drevených misách. |
|
Tanuki Udon (teplý / studený) Tanuki Udon sa podáva v horúcom vývare, ktorý je naplnený zvyškovým tempura cestom (tenkasu). Tanuki Udon sa zvyčajne v Osake neposkytuje, pretože tenkasu je často k dispozícii zadarmo v udon reštauráciách na udon. |
|
Kitsune Udon (teplý / studený) Kitsune Udon sa podáva v horúcom vývare s japonským sojovým mäsom – na tenko nakrájané smažené tofu, umiestneným na vrchole udon rezancov. |
|
Tsukimi Udon (horúci) Tsukimi Udon ("Moon Viewing Udon"), rovnako ako verzia so Soba rezancami, obsahuje surové vajce na vrchole udon rezancov, ktoré má pripomínať mesiac. |
|
Tempura Udon (teplý / studený) Tempura Udon sa zvyčajne podáva v horúcom vývare s tempurami umiestnenými na vrchole rezancov. Niekedy je tempura umiestnená na samostatnej miske. Prísady zložiek Tempura sa líšia medzi obdobiami a reštauráciami. |
|
Curry Udon (horúci pokrm) Curry Udon verzia Udon rezancov podávaných v miske japonskej kari. Je to populárne jedlo v zime, pretože veľmi zohrieva. Vzhľadom k tomu, že jesť Curry udon môže byť chaotické, niektoré reštaurácie ponúkajú jednorazové podbradníčky. Keď nie sú ponúkané, buďte opatrní, keď budete jesť Curry udon, pretože udon rezance sú náchylné k rozstrekovaniu kari na oblečenie. |
|
Chikara Udon (horúci) Chikara Udon sa podáva v horúcom vývare a s prídavkom ryžového koláča (mochi). Japonské slovo "chikara" (sila), sa používa, pretože sa predpokladá, že pridávanie mochi do misky dáva silu tomu, kto ju jedol. |
|
Nabeyaki Udon (horúci) Nabeyaki Udon je jedlo, ktoré je varené a podávané v štýle HOT – POT (nabe). Udon rezance sú varené priamo v nádobe (Nabe) spolu s vývarom a zeleninou. Tempura je bežným doplnkom pred podávaním, ale typickejšie zložky sú huby, vajcia, kamaboko (ružový a biely dusený rybací koláč) a rôzne druhy zeleniny. Mnohé reštaurácie servírujú tento pokrm iba v chladnejších mesiacoch roka. |
zdroj: https://www.japan-guide.com/r/e105.html
Vaše hodnotenie
Pridať reakciu na komentár: