Udon rezance po japonsky

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Udon rezance čerstvé

Udon (う ど ん)

Udon sú hrubé japonské rezance vyrobené z pšeničnej múky. Sú hrubšie ako rezance soba, biele a pružnejšie . Udon je široko dostupný v reštauráciách po celom Japonsku a pripravuje sa v rôznych teplých a studených jedlách.

Populárne jedlá s Udon rezancami.

Nižšie je uvedený zoznam pokrmov s udon rezancami, ktoré turisti obyčajne nájdu v reštauráciách po celom Japonsku. Upozorňujeme, že existujú určité regionálne rozdiely v názvoch a korení.

 

 

 

Zaru Udon (studený pokrm)

Zaru Udon rezance sú chladené a podávané na bambusovej rohoži. Sú konzumované s namáčacou omáčkou a ponorené do omáčky pred jedlom. Sú veľmi podobné Soba, s jediným rozdielom, že ide o iný typ rezancov.

 

Kake Udon (horúci pokrm)

Kake Udon je základný udon pokrm, podávaný v horúcom vývare, ktorý pokrýva rezance. Nemá žiadne polevy a je zvyčajne zdobené iba zelenou cibuľkou. Kake Udon je tiež známy ako Su Udon v regióne Osaka.

 

Kamaage Udon (horúci pokrm)

Nudle Kamaage Udon sa podávajú v horúcej vode spolu s rôznymi koreninami a omáčkou. Niektoré miesta podávajú individuálne porcie Kamaage Udon v malých drevených miskách a niektoré rodiny Kamaage Udon podávajú vo veľkých spoločných drevených misách.

 

Tanuki Udon (teplý / studený)

Tanuki Udon sa podáva v horúcom vývare, ktorý je naplnený zvyškovým tempura cestom (tenkasu). Tanuki Udon sa zvyčajne v Osake neposkytuje, pretože tenkasu je často k dispozícii zadarmo v udon reštauráciách na udon.

 

Kitsune Udon (teplý / studený)

Kitsune Udon sa podáva v horúcom vývare s japonským sojovým mäsom – na tenko nakrájané smažené tofu, umiestneným na vrchole udon rezancov.

 

Tsukimi Udon (horúci)

Tsukimi Udon ("Moon Viewing Udon"), rovnako ako verzia so Soba rezancami, obsahuje surové vajce na vrchole udon rezancov, ktoré má pripomínať mesiac.

 

Tempura Udon (teplý / studený)

Tempura Udon sa zvyčajne podáva v horúcom vývare s tempurami umiestnenými na vrchole rezancov. Niekedy je tempura umiestnená na samostatnej miske. Prísady zložiek Tempura sa líšia medzi obdobiami a reštauráciami.

 

Curry Udon (horúci pokrm)

Curry Udon verzia Udon rezancov podávaných v miske japonskej kari. Je to populárne jedlo  v zime, pretože veľmi zohrieva. Vzhľadom k tomu, že jesť Curry udon môže byť chaotické, niektoré reštaurácie ponúkajú jednorazové podbradníčky. Keď nie sú ponúkané, buďte opatrní, keď budete jesť Curry udon, pretože udon rezance sú náchylné k rozstrekovaniu kari na oblečenie.

 

Chikara Udon (horúci)

Chikara Udon sa podáva v horúcom vývare a s prídavkom ryžového koláča (mochi). Japonské slovo "chikara" (sila), sa používa, pretože sa predpokladá, že pridávanie mochi do misky dáva silu tomu, kto ju jedol.

 

Nabeyaki Udon (horúci)

Nabeyaki Udon je jedlo, ktoré je varené a podávané v štýle HOT – POT  (nabe). Udon rezance sú varené priamo v nádobe (Nabe) spolu s vývarom a zeleninou. Tempura je bežným doplnkom pred podávaním, ale typickejšie zložky sú huby, vajcia, kamaboko (ružový a biely dusený rybací koláč) a rôzne druhy zeleniny. Mnohé reštaurácie servírujú tento pokrm iba v chladnejších mesiacoch roka.

zdroj: https://www.japan-guide.com/r/e105.html

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia