Všetko o suši... |
DRUHY SUŠINIGIRI SUŠI (jap. 握り寿司 - suši stlačené v ruke) - valčeky ryže stlačené medzi prstami s plátkom suroviny; ak je surovinou kúsok omelety, býva „priviazaný“ k valčeku prúžkom nori, inak sa riasy pri príprave nigirizuši nepoužívajú MAKI SUŠI (jap. 巻き寿司 - balené suši) - valcové kúsky suši s priemerom asi 4 cm, krájané z dlhšej rolky, v ktorej je surovina obalená vrstvou ryže a na povrchu plátkom nori FUTOMAKI (jap. 太巻き - hrubé maki) - hrubšia verzia s priemerom 6 cm HOSOKOMAKI (jap. 細巻き - tenké maki) - tenká verzia s priemerom 2 cm GUNKAN-MAKI (jap. 軍艦巻 - maki bojová loď) - vonkajší plátok nori prečnieva cez okraj ryžového valčeka ako zábradlie, vytvorený priestor sa plní sypkými alebo drobnými surovinami, najmä kaviárom z lososa. TEMAKI (jap. 手巻き - maki do ruky) - kornúty z plátkov nori plnené ryžou a surovinami, nazývajú sa „do ruky“, pretože ako jediné sa jedia rukami a nie paličkami INARI SUSHI (jap. 稲荷寿司 - plnené suši) - vyprážané taštičky plnené ryžou a surovinami; najčastejšie sú z tofu, ale aj z omelety alebo strúhanej tekvice. Zdroj: wikipedia. Ako na suši...
|