Všetko o suši...

 
 
 
 

Všetko o suši...

Suši (jap. 寿司,鮨,鮓,すし) je tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou a z rôznorodých surových alebo tepelne upravených surovín. 

Japonské slovo suši (Sushi) pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Jeho význam sa časom skonkretizoval a označuje kombináciu octom ochutenej ryže (jap. 寿司飯,すしめし suši meši - suši ryža) s inými surovinami (doslovne: jap. ねた neta - materiál).
Charakteristickou surovinou sú hlavne surové ryby (tuniak losos, makrela) a ikry, plody mora (krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky, kraby), zelenina (uhorka, mrkva, avokádo), vaječná omeleta, ale aj tofu alebo huby (šiitake).
Treťou základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu väčšiny druhov suši sú plátky morských rias nori (jap. 海苔,のり).

Suši sa podáva s zázvoromwasabi a sójovou omáčkou.

Malé reštaurácie špecializované na podávanie suši sa v Japonsku nazývajú sušija (jap. 寿司屋,寿司や).

 

DRUHY SUŠI

- NIGIRI SUŠI (jap. 握り寿司 - suši stlačené v ruke) - valčeky ryže stlačené medzi prstami s plátkom suroviny; ak je surovinou kúsok omelety, býva „priviazaný“ k valčeku prúžkom nori, inak sa riasy pri príprave nigirizuši nepoužívajú

- MAKI SUŠI (jap. 巻き寿司 - balené suši) - valcové kúsky suši s priemerom asi 4 cm, krájané z dlhšej rolky, v ktorej je surovina obalená vrstvou ryže a na povrchu plátkom nori
- Futomaki (jap. 太巻き - hrubé maki) - hrubšia verzia s priemerom 6 cm
- Hosomaki (jap. 細巻き - tenké maki) - tenká verzia s priemerom 2 cm
- Gunkan-maki (jap. 軍艦巻 - maki bojová loď) - vonkajší plátok nori prečnieva cez okraj ryžového valčeka ako zábradlie, vytvorený priestor sa plní sypkými alebo drobnými surovinami, najmä kaviárom z lososa.

- TEMAKI (jap. 手巻き - maki do ruky) - kornúty z plátkov nori plnené ryžou a surovinami, nazývajú sa „do ruky“, pretože ako jediné sa jedia rukami a nie paličkami

- INARI SUŠI (jap. 稲荷寿司 - plnené suši) - vyprážané taštičky plnené ryžou a surovinami; najčastejšie sú z tofu, ale aj z omelety alebo strúhanej tekvice.

Zdroj: wikipedia.

Ako na suši...

 

...