Originálne Kuracie Kung Pao

 
 
 
 

Originálne Kuracie Kung Pao

​​

Kuracie Kung Pao je jedným z najpopulárnejších čínskych receptov. Všetci máme radi korenenú a pikantú Kung Pao omáčku pripravenú v štýle z provincie S'-čchuan v Číne. Autentické Kuracie Kung Pao vyžaduje Sichuanské korenie pre "znecitlivujúcu príchuť", avšak kuracie Kung Pao, ktoré sme dostali v čínskych reštauráciách bolo zmiernené so zeleninou, ako je mrkva, sladká paprika, vodné gaštany, zeler, cukety či brokolica v receptúre.

Vytvorte si doma atmosféru kvalitnej ázijskej reštaurácie. Tento recept nie je až taký zložitý ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stačí ho raz vyskúšať a presvedčíte sa sami. Tiež môžete vyskúšať vymeniť arašidy za kešu oriešku alebo bambusové výhonky.

Počet porcií 2
čas prípravy 15 min. čas na varenie 5 minút.

Suroviny

  • 1,5  vykostené a bez kože kuracie prsia
  • 3 lyžice pražené arašidy
  • 6-8 sušené červené čili papriky, rezané na polovice vyčistené od semienok.
  • 3 lyžice oleja
  • 5 plátkov lúpaného čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané diagonálne
  • 1 stonku póru, nakrájaného na krúžky

Marináda:

  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 lyžica čínskeho ryžového vína na varenie (Shaoxing)
  • 1 čajová lyžička oleja

Omáčka:

  • 1,5 lyžice sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička tmavej sójovej omáčky
  • 1 lyžička cukru
  • 1/4 lyžičky Čínskeho čierneho octu
  • 2 lyžice vody
  • 1 čajová lyžička kukuričného škrobu

Postup

  • Nakrájajte kuracie mäso na kocky, opláchnite vodou, osušte papierovou utierkou a marinujte so zložkami vyššie uvedenými po dobu 30 minút.
  • Zmiešajte ingrediencie na omáčku v miske a dajte bokom.
  • Rozpálte Wok s jednou polievkovou lyžicou oleja a za stáleho miešania opražte naložené kura, kým nie je na 70% opečené. Odložte bokom.
  • Očistite WOK a pridajte zvyšné 2 lyžice oleja rozpálte ho kým nie je horúci. Pridajte zázvor a cesnak na plátky a pomiešajte ich pred pridaním sušených červených čili papričiek.
  • Pomiešajte a smažte sušené červené papriky až do dosiahnutia aromatickej a pikantnej vône, potom pridajte kuracie mäso. Za neustáleho miešania pridajte pražené arašidy. Pridajte omáčku a neustále miešajte, kým kuracie mäso je pekne potiahnuté omáčkou. Pridajte jarné cibuľky, premiešajte aby boli dobre pomiešané s kuracím mäsom.
  • Hotové kuracie kung pao môžte hneď naservírovať s varenou jasmínovou ryžou.

Poznámky:

  • Môžete použiť ryžový ocot, červený vínný ocot alebo jablčný ocot namiesto čínskeho čierneho octu.
  • Každá sójová omáčka chutí inak a má iný obsah sodíka, takže prosím upravte slanosť tak, že, ak je omáčka príliš slaná, pridáme trochu cukru a vody. Ak nie je slaná, mierne osolíme podľa chuti.

 
avatar

Marcel Červenka

No neviem,ale vsade v cinskych restikach tam boli aj hriby v tom

...
avatar

Peter Petet

Tak toto uz boli inak "od veci"komentare.....na 90%. Preto to v tom nasom svete vyzera tak ako to vyzera..lebo ludia riesia sprostosti namiesto podstaty..... odpocivaj v pokoji sedliacky rozum

...
avatar

Hana

Zázvor má šupu a sa šúpe a nie lúpe.
To je po česky (loupat).
Je vhodné chybu opraviť a tým pádom vyhnúť sa názoru, že autor (-ka) je niekto bez vzdelania a neznalosti materinského jazyka (táto chyba je dosť bežná u slovenských kuchárov, z ktorých väčšina nedokázala pracovať ani ako pomocník murára napr. lúpu cibuľu, ktorá má takisto šupu ako v tomto prípade zázvor).

...
avatar

Martin

...a potom aby sme sa nečudovali, že sú ľudia divní a divnejší. Komplexy z nedocenenia niekym druhým si naozaj netreba kompenzovať na internete. Iba si tak zhoršujete vlastnú \"diagnózu\". Navyše ani Váš príspevok nie je bez gramatických chýb. Pochopil (viacerí z nás) by som ak by to bola nejaká súťaž v pravopise alebo vedecký experiment, ale ako tu moznamenali iní, tu naozaj ide o recepty. A pokiaľ sú zrozumiteľne napísané, sprepáčením \"sral pes\" tých pár gramatických chýb alebo nedokonalostí. Trochu pokory, tolerancie a kľudu do toho života.
Robíte podobné buzerácie aj vo svojom okolí? Máte to vôbec komu robiť? (rečnícke otázky) :-)

...
avatar

Peter

Slecna ma komplex ze ma zaparenu supku.. alebo susku? Opravte ma

...
avatar

Jana

Pani Hana, máte to veeeeeeľmi pomýlené - vo všetkej úcte! Na tejto stránke je dôležitý recept a dobre uvarené jedlo. Prípadné čechizmy sú milé a všetci im rozumieme, aj keď si myslím, že v tomto prípade je všetko v poriadku. Mimochodom, dosť urážate kuchárov aj murárov, ich práca je dôležitá minimálne tak, ako aj tá Vaša! Aj keď možno nehovoria a nepíšu perfektnou slovenčinou. Zamyslite sa, čo si týmto článkom dokazujete.

...
avatar

Samo

Význam slova „lúpať” v Slovníku slovenského jazyka
Ďakujeme za pripomienky. Ale sú to synonymá, možno sa častejšie používa slovo "šúpať" v prípade čistenia zázvora. uznajte že tu nejde o nejaký vedecký článok :-).
lúpať1, -e, -u, -ajúci (nár. i lúpiť, -i, -ia) nedok.
1. (čo) odstraňovať z dačoho povrchovú vrstvu, kôru, šupu, škrupinu, olupovať: l. jablko, l. zemiaky;
Tu je článok, kde sa používa slovo lúpať.
http://www.viemecovamchuti.sk/clanok/ako-olupat-zazvor.

...
avatar

Matej

A je to dumbier, nie zazvor. Ked uz hovorime o materinskom jazyku. Zazvor je ceske slovo. My mame krasne slovo dumbier, ale vola to kazdy zazvor

...
avatar

Samo

Obidva názvy rastliny ďumbier aj zázvor sú spisovné a uvádzajú sa v Pravidlách slovenského pravopisu aj v Krátkom slovníku slovenského jazyka (obe príručky sú v elektronickej podobe prístupné na webovej stránke nášho ústavu www.juls.savba.sk), no odborný botanický názov je iba názov ďumbier.

...
avatar

Matej

Odborny botanicky nazov je Zingiber officinale. V juls vedie velke.... Je to prevzate cesko slovo. Uz by sa mal nas jazyk vyvijat, ale tymto prijimanim ceskych slov sa iba przni

avatar

Martina

Bolo by super k receptu a k jednotlivym prisadam dat link kde by som si to rovno objednal z tento stranky.

...
avatar

Majo

Myslím ,že asi treba k očnému. .čo nevidíte ponuku?

...
avatar

Okolosediaci

Pravdu povediac hore je záložka Naša ponuka ... ale Martina asi myslela linku, kde budú INGREDIENCIE PRÁVE PRE TENTO RECEPT V URČENOM POČTE/OBJEME a kliknutím na túto jedinú linku si to objedná.

Bohužiaľ takto sofistikovaný web-obchod sa len tak ľahko nevidí :-))

...
avatar

Jarmila Sajková

čina

...
avatar

Jarmila Sajková

poslať

...

...