Vietnamská kuracia polievka PHỞ GÀ

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Pho Ga soupJe bežné, že mnoho domácich kuchárov v jednom hrnci Pho kombinuje hovädzinu a kura. Avšak mnohí Severní Vietnamci veria, že Pho Bo a Pho Ga by mali byť dvoma rôznymi variantami tohto jedla.

V hovädzej verzii používame viac korenín, ako sú badyán, čierny kardamóm a škorica, aby sme vyvážili silnú vôňu hovädzieho mäsa. Naopak v kurčacej verzii používame viac cibulek a koreňov, ako sú šalotky, zázvor a koreňový koriander, čím pridávame dodatočnú čerstvú a sladkú arómu do polievky. Táto kuracia verzia Pho sa varí oveľa rýchlejšie než verzia s hovädzím mäsom, no stále chutí úžasne

Príprava: 10 minút  Varenie: 1 hodina 10 minút Celkom: 1 hodina 20 minút

Recept od Helen Phở Gà - Chicken Noodle Soup

Ingrediencie

Na vývar

  • 1 celé kura z voľného výbehu, približne 1,2 kg
  • 1 výhonok jarného cibulového pórka
  • 2 plátky zázvoru
  • 4 litre vody
  • 1 žltá cibuľa, očistená
  • 2-3 polievkové lyžice soli
  • 2-3 čajové lyžičky trstinového cukru
  • 2-3 čajové lyžičky kuracieho vývaru

Na vôňu Pho

  • 1 kus zázvoru (veľkosť dvoch palcov)
  • 3 šalotky
  • 6 koreňov koriandra (alebo 1 polievková lyžica semien koriandra)
  • 1 kus škorice (voliteľné)
  • 2 hviezdičky badyánu (voliteľné)

Do Pho misky

  • 450 g sušených širokých ryžových rezancov Pho (alebo 1 kg čerstvých rezancov Pho)
  • 5 lístkov kafrovníku nakrájaných na tenké prúdy
  • 1 žltá cibuľa, nakrájaná na tenké kruhy a namočená do studenej vody
  • 100 g výhonkov jarného cibuľového pórka, zelená časť nakrájaná, biela časť ošľahaná
  • Plátok bylín: Mexický koriander, thajská bazalka
  • 500 g klíčkov mung fazule blanšírovaných 

Prílohy:

  • Rybacia omáčka, Sriracha, hoisin, (voliteľne) nakládaný cesnak čili 

Inštrukcie

1. Posypte kura soľou a potrite ju po koži, aby ste odstránili zlú vôňu hydiny. Dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a naplňte ju 1 výhonkom jarného cibuľky a 2 plátkami zázvoru. Toto zvýši chuť mäsa počas varenia.

2. Kura vložte do hrnca naplneného 4 litrami vody, 1 polievkovou lyžicou soli, 1 čajovou lyžičkou kuracieho vývaru a 1 olúpanou cibuľou (voliteľné: plus 1 čajová lyžička cukru/ trstinového cukru).

3. Priveďte k varu a stále odsúvajte penu, hneď ako sa objaví na povrchu. Keď zovre, znížte teplotu na strednú a varte, kým kura nie je mäkké. Môže to trvať 30-60 minút v závislosti od druhu kuraťa, ktoré použijete.

4. Pre vytvorenie vône PHO opečte všetky ingrediencie pre vôňu PHO priamo na plameni sporáka, opláchnite ich teplou vodou a oškrabte popáleniny. (Ak používate semienka koriandra, rýchlo ich opražte na panvici, aby sa vôňa dostala von.) Tieto položky vložte do veľkých čajových vriec (alebo pevne zabalte do kúska syrovátka) a pridajte do hrnca so vývarom. Aby ste dosiahli najlepšiu vôňu vo vašej Pho miske, pridajte tieto vôňové prvky do hrnca so vývarom až 30 minút pred podávaním a nie hneď na začiatku. Osoľte podľa svojich chuti soľou, cukrom a kuracím vývarom.

5. Rezance uvaríme podľa pokynov na obale. Potom ich opláchneme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia a odstránili škrob z vonkajšej časti. A ešte raz ich opláchneme horúcou vodou. Pomôže to rezancám rýchlejšie vyschnúť (horúca voda rýchlejšie odparuje) a stanú sa vzdušnejšími (namiesto toho, aby sa k sebe lepili a stávali sa hrudkovatými).

6. Keď pri prepichnutí kuraťa paličkou nevyteká žiadna ružová voda, je uvarené. Vyberte ho z hrnca a opláchnite dobre studenou vodou, aby sa koža nezohnedla. Nechajte vychladnúť a odstráňte kosť. Mäso nakrájajte na kúsky veľkosti na jeden zahryznutie alebo natrhajte hrubo prstami. Kosti vráťte do hrnca s vývarom. (Snažte sa nechať na kostiach žiadne mäso, pretože by mohlo spôsobiť, že vývar bude menej číry.)

7. Do veľkej servírovacej misy vložte hrstku rezancov, aby ste naplnili tretinu misy. (Rezance môžete pred podávaním rýchlo spariť, aby boli teplé.) Na to položte kuracie mäso, prúžky lístkov kafrovníku, tenko nakrájanú cibuľu a nakrájanú jarnú cibuľu. Biele časti jarného cibuľového pórka ošľahajte v hrnci s vývarom a polijte horúcim vývarom nad rezance. Podávajte so ďalším nakrájaným jarným cibuľkami a koriandrom podľa vášho uváženia.

8. Podávajte s klinčekom limetky, niektorými bylinkami a sladkou bazalkou. Voliteľne: rybacia omáčka, blanšírované fazulové klíčky, Sriracha alebo omáčka hoisin, nakládaný cesnak, čili atď.

Video ukážka receptu

 

Vaše hodnotenie

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia