Thajská Sladká Lepkavá Ryža s Mangom (Khao Neeo Mamuang)

 
 
 
 

Thajská Sladká Lepkavá Ryža s Mangom (Khao Neeo Mamuang)

Tento úžasný Thajský dezert je tak dobrý, ak nie lepší, ako ktorýkoľvek dezert z lepkavej ryže s mangom, ktorý je dostupný v Thajskej reštaurácii.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Celkový čas: 35 minút

 

Ingrediencie:

Príprava:

Namočte ryžu do 1 šálky vody na 20-30 minút, alebo až na 4 hodiny.

Nevysušte ju a pridajte ešte 1/2 šálky vody, plus 1/2 plechovky kokosového mlieka, 1/4 ČL soli a 1 PL hnedého cukru. Dobre premiešajte.

Priveďte do mierneho varu, potom čiastočne zakryjeme pokrievkou (necháme priestor pre unikajúcu paru). Znížte teplotu na stredne nízku. 

Varte na miernom ohni asi 20 minút, alebo pokiaľ ryža nevsiakne celú vodu s kokosovým mliekom. Vypnite, ale nechajte na horáku zakryté ešte aspoň 5-10 minút odležať. 

Na prípravu omáčky ohrejte, ale nevarte zvyšok kokosového mlieka na strednej teplote asi 5 minút. Pridajte 3 PL cukru a miešajte do rozpustenia.

Ochutnajte omáčku či je dostatočne sladká, môžete pridať viac cukru, ak je to potrebné. Keď zmes pridáte k ryži, bude to menej sladké.

Pred podávaním si pripravte mango, očistite šupku a pomocou vykrajovátka môžete vytvoriť mango guličky, alebo jednoducho nakrájajte na plátky alebo kocky. Z teplej ryže vytvarujte v rukách trojuholníkové, obdĺžnikové tvary, alebo jednoducho naneste kopček ryže na tanierik, poukladajte mango a naneste kokosovú omáčku na ryžu. Ozdobte čerstvou mätou a podávajte. (Pre 3 a viac osôb treba dávku zdvojnásobiť).

 
avatar

MENO PRIEZVISKO

Super

...

...