Recepty

 
 
 
 

Sezamové guľočky Bánh rán

​​

Jedná sa o druh pochúťky ovplyvnenej čínskou kuchyňou, ktorá je veľmi populárna v mnohých ázijských krajinách vrátane Vietnamu. V severnom Vietname sa to nazýva Banh Ran a v južnom Vietname sa nazýva Banh Cam..

Občerstvenie je veľmi obľúbené vďaka vôni od zelenej fazule, kokosu, sezamu a chrumkavej kôry z voňavej ryže, ktoré vytvorili veľmi harmonickú chuť. Objavte, ako urobiť tento lahodný a atraktívny druh pochúťky - Sezamové guľôčky - SESAME BALL.

 

Celý článok...
 

Originálne Kuracie Kung Pao

​​

Kuracie Kung Pao je jedným z najpopulárnejších čínskych receptov. Všetci máme radi korenenú a pikantú Kung Pao omáčku pripravenú v štýle z provincie S'-čchuan v Číne. Autentické Kuracie Kung Pao vyžaduje Sichuanské korenie pre "znecitlivujúcu príchuť", avšak kuracie Kung Pao, ktoré sme dostali v čínskych reštauráciách bolo zmiernené so zeleninou, ako je mrkva, sladká paprika, vodné gaštany, zeler, cukety či brokolica v receptúre.

Vytvorte si doma atmosféru kvalitnej ázijskej reštaurácie. Tento recept nie je až taký zložitý ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stačí ho raz vyskúšať a presvedčíte sa sami. Tiež môžete vyskúšať vymeniť arašidy za kešu oriešku alebo bambusové výhonky.

Celý článok...
 

Kuracia Tikka Masala

​​

 

Pravdepodobne najznámejší indický pokrm v Británii, alebo dokonca jeden z najznámejších pokrmov z akéhokoľvek typu kuchyne – A stal sa ešte prominentnejší keď ho minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva vyhlásil za „Britské opravdivé národné jedlo". Bez ohľadu na jeho skutočný pôvod, zakaždým, keď niekto vzal sústo tohto lahodne krémového a chutného jedla, zisti prečo je tak veľmi milované. Tento recept ho pripraví klasickou cestou - prvé marinovanie kuracieho mäsa a potom varenie ho v kari omáčke.

 

Celý článok...
 

Tom Ka Gai - Kokosová kuracia polievka s galangalom

​​

 

Tom Ka Gai (ต้มข่าไก่) je Kokosová kuracia polievka s úžasnou chuťou limetkových listov, citrónovej trávy a galangalu. Galangal môže vyzerať podobne ako zázvor ale s tým rozdielom, že zázvor je hrejivý, galangal je ochladzujúci a má osviežujúcu, takmer udenú chuť. Nemusíte ju lúpať, ale stačí použiť hlavnú časť galangala bez odnože. Môžete tiež zmraziť galangal: nakrájajte na mince, umiestnite samostatne na plech a nechajte zmraziť; keď sú zmrazené vkladajte do sáčku a odložte do mrazmíčky.

Existujú aj iné verzie Tom Kha s morskými plodmi (Tom Kha Thale, Thai: ต้มข่า ทะเล), hubami (Tom Kha het, Thai: ต้มข่า เห็ด), bravčovým mäsom (Tom Kha mu, Thai: ต้มข่า หมู) a tofu (Tom Kha taohu, Thai :. ต้มข่า เต้าหู้).

V 19. storočí Tom Kha nebola polievka, ale bola pokrm z kurčaťa či kačky v ľahkom kokosovom vývare s veľkým množstvom galangalu, servírovaný s praženou čili pastou na namáčanie.

Celý článok...
 

Tempura - Japonské alebo Europské jedlo?

​​

Tempura je v súčasnosti známa ako japonské jedlo, ale má pôvod v Európe - do Japonska sa dostala v polovici 16. storočia s moreplavcami z Portugalska. Japonská gastronómia pozná teda tempuru dlhšie ako Sushi a existujú dokonca aj špecializované reštaurácie Tenpura-ya. Výraz Tempura vychádza z japonského slova tempurako, ktoré je názvom ryžovej múky, z ktorej sa pripravuje cesto.

V Japonsku sa Tempura nazývajú všetky jedlá, pripravované obalením v ceste z múky tempurako a potom vyprážané v rozpálenom oleji. Pri tomto spôsobe prípravy si potraviny udržia šťavu aj prirodzenú chuť. Najčastejšie sa obaľujú a smažia kúsky rýb, morské plody, mäkké mäsá, zelenina a šampiňóny, ale použiť sa môže v podstate takmer každá potravina, ktorú je možné obaliť a smažiť. V južnej Európe takto pripravovaná jedlá nazývajú "tapas" a na prípravu cesta používajú kukuričnú a pšeničnú múku

Celý článok...
 

Tom Yum polievka recept (ต้มยำ กุ้ง) - Autentický Thai Štýl

Jedno z najslávnejších thajských jedál, jednou z najlepších polievok na svete, je Thai Tom Yum Goong (ต้มยำ กุ้ง).

To, čo je najlepšie na Tom Yum Goong (ต้มยำ กุ้ง) je kombinácia chutí citrónovej trávy, galangala, Kaffirových limetkových listov, čerstvých thajských čili papričiek a čerstvej limetkovej šťavy. Všetko dohromady vytvára zdravý a upokojujúci vývar, ktorý ulahodí vašim chuťovým pohárikom.

Ak máte radi Tom Yum polievku (ต้มยำ), možno už viete o dvoch hlavných rôzynch variáciach.

Tom yum Goong nam sai (ต้มยำ กุ้ง น้ำ ใส) je Tom Yum s krevetami v čírom vývare, pričom, Tom Yum Goong nam Khon (ต้มยำ กุ้ง น้ำ ข้น) je krémová mliečna verzia.

Celý článok...
 

Ako sa pripravuje Vietnamský BANH MI Sendwič

 

Banh mi je druh sendviča pripravovaný podľa vietnamskej kuchyne. Základom je bageta, ktorá sa do Vietnamu dostala v čase francúzskej nadvlády, vietnamská verzia sa od originálu odlišuje použitím ryžovej múky. Čerstvé pečivo sa zo strany pozdĺžne nakrojí, aby vznikla kapsa, do ktorej sa dáva náplň. Tú tvoria prevažne plátky grilovaného mäsa (zvyčajne bravčového, ale používa sa aj kuracie alebo rybie), nakladaná zelenina (biela redkovka, mrkva), plátky čerstvej uhorky, čili paprička a lístky koriandra. Súčasťou náplne môže byť tiež rousong (mäso sa uvarí a rozoberie na jednotlivé vlákna, ktorá sa nasucho opečú) alebo vietnamská saláma Gio Lua. Na dochutenie sa používa majonéza, sójová omáčka alebo čili omáčka Tuong ot.Vo Vietname sa banh mi predáva v pouličných stánkoch ako rýchle občerstvenie najmä na raňajky, každý drobný výrobca má vlastnú receptúru. S vietnamskými prisťahovalcami sa pokrm rozšíril po svete, obľúbený je najmä v severnej Amerike (značka Lee 's Sandwiches).

Celý článok...
 

Ako sa robí Bun Cha

Bun cha je vietnamský pokrm z grilovaného bravčového mäsa a rezance, ktorý pochádza z Hanoja, Vietnam. Bun cha je podávaný s grilovavým bravčovým bôčikom (CHA) s bielymi ryžovými rezancami (BUN) , bylinkami a omáčkou. Bun cha je populárny v severnej oblasti Vietnamu. Na juhu, podobný pokrm sa nazýva Bun Thit Nuong.

 

Celý článok...
 

Ako urobiť Vietnamské čerstvé jarné závitky NEM CUON

To je jedno zo svetoznámych jedál Vietnamskej kuchyne. Je to svieže, ľahké, ale super chutné. Verte tomu alebo nie, tajomstvo nie je v závitkoch ale v omáčke, ktorá urobí závitky výnimočnými

 

 

Celý článok...
 

Thajské pražené rezance s kuracím mäsom - Pad Thai (pre 2 osoby)

KURACIE PAD THAI

Pýtali ste sa na jednoduchú, krátku verziu obľúbeného receptu Chicken Pad Thai - tak je to tu! Najrýchlejšia, najjednoduchšia verzia Pad Thai. Tento báječný recept Vám zachutí viac. Kľúčom k dokonalému Pad Thai je vo varení (alebo nevarení) rezancov - naučiť sa ich pripraviť dokonalé podľa tohto receptu. Nezabudnite aj na autentickú Pad thai omáčku, ktorá je trochu kyslá a pikantná. Keď sa správne kombinuje dohromady, zistíte, že neexistuje lepšie jedlo z rezancov ako svetoznámy Pad Thai!

15 minút príprava a 12 minút varenia.

 

Celý článok...
 

THAJSKÝ ŠALÁT Z ČIERNEJ RYŽE

Zabudnite na čučoriedky, momentálne je čierna ryža považovaná za jednu z veľkých prírodných "superpotravín". Takzvaná čierna ryža by sa mala presnejšie označovať ako fialová ryža, pretože má hlboké, temné jasno-červené odtiene pri varení. Tento názov sa vzťahuje na celý rad druhov ryže vrátane Thajskej jasmínovej čiernej ryža a Indonézskej čiernej ryže. Takisto nazývaná ako "zakázaná ryža", bola v starovekej Číne vyhradená predovšetkým pre cisárov pre jej atraktívny vzhľad, ako aj pre jej vynikajúce pozitívne účinky na organizmus. Čierna ryža sa používa aj ako dekorácia do jedál, rezancov, suši aj dezertov. A získava si obľubu medzi gurmánmi pre svoju neobvyklú chuť a krásne farby. 
 Má vynikajúci vplyv na zvýšenie metabolickej činnosti, pomáha udržiavať zdravú pokožku a svalovú hmotu, pomáha zlepšiť funkciu imunitného a nervového systému, podporuje rast a delenie buniek, pomáha organizmu proti starnutiu, pri liečení srdcocievných chorôb, cukrovky, alzheimerovej choroby a rakoviny.

 

Celý článok...
 

Ako sa varí Ostro - kyslá polievka

V našich končinách je čínska kuchyňa mimoriadne obľúbená. Lahôdky z opačnej strany našej zemegule vám dnes už aj a Slovensku pripravia rodení čínski kuchári. No ak túto kuchyňu skutočne milujete, nemusíte sa spoliehať len na čínske reštaurácie a byť obmedzení ich otváracími hodinami. Najobľúbenejšie dobroty si môžete pripraviť aj u vás doma.

 

Celý článok...
 

Ako uvariť PHỞ GÀ

Zvyčajné je častejšie vidieť mnoho kuchárov variť hovädzie mäso a kuracie mäso v jednom hrnci Pho. Avšak, podľa názoru mnohých severných Vietnamcov, Pho Bo a Pho Ga by mali byť dve rôzne varianty pokrmu. V hovädziej verzii, používame viac korenia ako je badián, čierny kardamón a škorice proti silnému hovädziemu pachu. V kuracej verzii, na druhú stranu používame viac cibuľky a koreňov ako šalotky, zázvor a koriander, aby sme získali extra čerstvú a sladkú vôňu do polievky. Kuracia verzia Pho zaberie oveľa menej času na varenie, ako verzia s hovädzím mäsom, ale stále chutí úžasne.

 

Celý článok...
 

Ako sa vari Miso polievka

O mise sa píše ako lieku takmer na všetko: zlepšuje stav ciev, znižuje hladinu cholesterolu a hlavne odvádza z tela škodlivé látky. Bolo preukázané, že odvádza z tela rádioaktívne látky. Všeobecne je miso vhodné pri celkovej slabosti, na prehriatie organizmu, na podporu tvorby mlieka mamičiek, neutralizuje otravy nikotínom.

Miso polievku jedia tradične Japonci, ktorí sú známi svojou dlhovekosťou. K nám sa dostalo vďaka makrobiotickým receptom, ktoré polievku z misa doporučujú ako liečivú. Miso je fermentovaná pasta, ktorá sa vyrába z ryže, jačmeňa a/alebo sóje, fermentačnej kultúry a soli. Dodáva telu vitamíny (napríklad B12), minerálne látky, dôležité enzýmy a povzbudzuje životnú silu. Podporuje zdravé trávenie a prirodzenú imunitu. Podľa niektorých zdrojov obsahuje aj Lactobacillus Acidophilus.

5 minút príprava a 10 minút varenia.

 

Celý článok...
 

Ako sa varí jasmínová ryža

Thajská jasmínová ryža alebo voňavá ryža, je najlepším thajským druhom ryže.

Seje sa ručne, zavlažuje sa dažďovou vodou. Thajská voňavá ryža sa vo svete vysoko hodnotí pre svoje jedinečné vlastnosti, zvlášť pre svoje tenké a čisté zrno. Uvarená, si zachováva svoj tvar, má mäkkú a málo lepkavú konzistenciu, ako aj arómu pandanových lístkov. Chutí aj vtedy, keď ju jeme samotnú bez ďalších príloh. 
Ryža jasmínového kvetu má svoj pôvod v kraji Bang Khla provincie Chachoengsao, východne od Bangkoku. Potom, čo ryža dosiahla obľúbenosť vo svete, dostala od thajského ministerstva obchodu oficiálne značkové pomenovanie ryža Thai hom mali“, v ktorom sú obsiahnuté thajské slová „hom“ ako voňavý a „mali“ ako kvet jasmínu.

Celý článok...
 

Ako správne pripraviť Vietnamskú špecialitu BUN BO NAM BO

 

BUN BO NAM BO (alebo BUN BO KHO, BUN BO XAO) je známy ako Rezance s hovädzím mäsom a bylinkami. Meno vzniklo podľa oblasti NAM BO, odkiaľ pochádza táto populárna špecialita. Jednoduchosť a elegancia je to, čo ľudia popisujú o tomto pokrme. Namiesto použitia sofistikovaného vývaru ako PHO sa používa špeciálna omáčka pre Bun bo Nam Bo. Okrem toho, čerstvé surové zeleniny a bylinky v sprievode vyprážanej cibule, pražených arašidov a sójovými výhonkami sú nenahraditeľnými prvkami toho jedla.

 

Celý článok...
 

Ako urobiť Vietnamské chrumkavé jarné závitky - Nem ran

Jedno z najobľúbenejších tradičných jedál vo Vietname, ktoré sa hodí ku každej príležitosti sú jarné závitky. Vietnamská kultúra pozná viac než 20 druhov jarných závitiek.

Určite mnohí z Vás, ktorí obľubujete Vietnamské chrumkavé jarné závitky skúšali ich doma urobiť. Recept na "NEM RAN" "CHA GIO" je naozaj ľahký, ale v závislosti od provincie, sa v niečom líši. NEM RAN v Hanoji serviruje s ryžovými tenkými rezancami BUN, s čerstvými bylinkami (koriander, perila krovitá, klasnatka brvitá, sójové klíčky) a rybacou omáčkou s čili papričkami a cesnákom.

Dnes Vám prinášame recept na vyprážané jarné závitky, ktoré patria medzi najobľúbenejšie.

Vyprážané jarné závitky (Spring rools) pre 2 osoby

 

Celý článok...
 

PHO BO

Vietnamská hovädzia polievka PHỞ BÒ

Nezáleží na tom, či je noc alebo deň, misku voňavej polievky Pho možno nájsť kedykoľvek vo Vietname. Ako Pad Thai v Thajsku, Pho vo Vietname je jedným z obľúbených tradičných jedál vietnamskej kuchyne. Každý turista prichádzajúci do Vietnamu, túži ochutnať a spoznať tajomstvo tejto polievky, ktorá ponúka v jednej miske rovnováhu medzi sladkým, slaným a štipľavým prichutím.  Pho je obľúbeným jedlom každého, kto ho aspoň raz ochutnal. Prinášame Vám jednoduchý recept na prípravu polievky Pho vo vlastnej kuchyni.

 

Celý článok...
 

Thajská Sladká Lepkavá Ryža s Mangom (KhaoNeeoMamuang)

Tento úžasný Thajský dezert je tak dobrý, ak nie lepší, ako ktorýkoľvek dezert z lepkavej ryže s mangom, ktorý je dostupný v Thajskej reštaurácii.

Čas prípravy: 10 minutes

Čas varenia: 25 minutes

Celkový čas: 35 minutes

 

Celý článok...